HÅPER PÅ NY FRIFINNELSE: Christer Tromsdal (41) håper intenst lagmannsretten vil komme til samme konklusjon som sist - frikjennelse, selv uten jury. Den tiltalte finansmannen har til enhver tid med seg en mengde dokumenter i en koffert. Foto: RALF LOFSTAD/DAGBLADET
HÅPER PÅ NY FRIFINNELSE: Christer Tromsdal (41) håper intenst lagmannsretten vil komme til samme konklusjon som sist - frikjennelse, selv uten jury. Den tiltalte finansmannen har til enhver tid med seg en mengde dokumenter i en koffert. Foto: RALF LOFSTAD/DAGBLADETVis mer

Møtte vitne med politi-dokumenter i parken

Men Økokrim spanet på Christer Tromsdal i går kveld. Mistenkt for vitnepåvirkning i voldtektssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I voldtektssaken mot Christer Tromsdal (41) stilte i dag forsvarernes hovedvitne: en 25-årig kvinne som hevder hun hadde sex med finansmannen på samme tid som han skal ha forgrepet seg på sin ekskone (39). Dermed var hun hans sterkeste alibikort i den gjenopptatte ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Men under vitnemålet antydet hun at sexen med Tromsdal ikke var helt frivillig. Dermed kan hun vise seg å bli et ess for aktoratet istedenfor forsvaret.

I tillegg er investoren nå mistenkt for forsøk på å påvirke et øyenvitne under et møte i går kveld - samtidig som en av hans hovedfiender hevder han har begått ytterligere voldtekter.

- Dette er et mareritt. Jeg har gjort mye gærent, men har aldri så mye som slått ei jente. Jeg er drit forbanna og drit sliten - men håper jeg blir frikjent igjen, sier Christer Tromsdal til Dagbladet.

Stilte motvillig Tromsdals ekskone hevder den 41-årige investoren gjennomførte en av mange sovevoldtekter mot henne i luksusleiligheten hans på Aker Brygge, etter et nachspiel seinsommeren 2008. Den 25-årige kvinnen sier derimot at hun tilbrakte natta sammen med Tromsdal.

Dermed hevder forsvaret at han umulig kan ha forgrepet seg på ekskona denne kvelden, men at hun derimot forlot nachspielet sammen med de andre gjestene og overnattet i sin egen leilighet.

Under forklaringen i dag fortalte det kvinnelige vitnet at hun var svært beruset under festen hos Tromsdal. 25-åringens bistandsadvokat Anne Kristin Bohinen tror forsvaret har skutt seg selv i foten ved å stevne den unge kvinnen som vitne, og beskriver 25-åringen som «en trojansk hest».

- Hva mener du med det?

- Hun bekrefter nettopp den modusen (framgangsmåten, red.anm.) som aktoratet vil ha Tromsdal dømt for, sier Bohinen til Dagbladet.

Påtalemyndigheten, ved førstestatsadvokat Geir Kavlie i spissen, vil få finansmannen dømt for at han gjentatte ganger skal ha dopet ned kvinner for så å ha sex med dem, og Bohinen tror det kan vise seg at også 25-åringen var dopet.

- Begge var aktive Erik Jensen (35), forretningsmann og venn av Tromsdal, var kalt inn som vitne og bekreftet overfor lagmannsretten at 25-åringen hadde seksuell kontakt med 41-åringen.

- Det så ut som begge var aktive, fastslo han.

Jensens vitnemål ble imidlertid torpedert av aktor Kavlie, som kunne fortelle at mannen i formiddag ble hasteinnkalt til avhør.

I KRIG: Tromsdals forsvarerteam Victoria Holmen (t.v.) og Marijana Lozic (i midten) varsler anmeldelse av Økokrim fordi de mener viktige opplysninger, som den langvarige kontakten med det nye 25-årige kvinnelige vitnet, bevisst er holdt tilbake urettmessig av politiorganet, med statsadvokat Geir Kavlie (t.h.) i spissen. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
I KRIG: Tromsdals forsvarerteam Victoria Holmen (t.v.) og Marijana Lozic (i midten) varsler anmeldelse av Økokrim fordi de mener viktige opplysninger, som den langvarige kontakten med det nye 25-årige kvinnelige vitnet, bevisst er holdt tilbake urettmessig av politiorganet, med statsadvokat Geir Kavlie (t.h.) i spissen. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

Årsak: Økokrim fant ut, trolig gjennom spaning, at Tromsdal møtte vennen i Frognerparken i går kveld. Med seg hadde han dokumenter fra rettssaken, blant annet utskriften av den 25-årige kvinnens politiavhør.

Etter det Dagbladet forstår, skjedde det spesielle møtet på Herregårdskroa, et relativt skjermet uteserveringssted inne på parkområdet.

Tromsdal er tidligere dømt for vitnepåvirkning. Men Jensen avviser at han lot seg presse til å forandre på vitnemålet.

- Det var ikke noe ubehagelig møte. Jeg har ikke forandret på noe av forklaringen, svarte han aktor Kavlie.

Vitnet forteller at han så de to fra sida, på 5-7 meters avstand, i et par sekunder.

- Hvordan kan du være så sikker på at sexen var frivillig når du så dem så kort tid? spurte statsadvokaten.

- Jeg fikk ikke inntrykk av voldtekt, var 35-åringens svar.

- Brøt loven - Dette svekker helt klart forsvarets sak. Det er ulovlig å ta med seg politidokumenter til et møte uten spesiell tillatelse. Enda mindre til et møte med et vitne, sier Kavlie til Dagbladet.

Tromsdal sier til Dagbladet at han ikke anser avsløringen av møtet som noe problem.

- Det var han som ville møte meg - og det var et hyggelig møte.

- Men hvorfor hadde du alle rettsdokumentene med deg?

- Jeg er midt i en straffesak og flyr fra møte til møte med advokater og andre. Selvsagt har jeg papirer med meg.

Anmelder Økokrim Tromsdals to forsvarere, Victoria Holmen og Marijana Lozic, akter på sin side å anmelde Økokrim for å ha tiet om 25-åringen. Kavlie og etterforskerne hans har vært i kontakt med henne siden desember i fjor, mens Tromsdal på samme tid har lett etter henne ved hjelp av privatetterforskere.

- DOPET NED OG VOLDTATT: Tromsdals ekskone (39) hevder finansmannen gjentatte ganger tvang seg på henne mens hun sov. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET
- DOPET NED OG VOLDTATT: Tromsdals ekskone (39) hevder finansmannen gjentatte ganger tvang seg på henne mens hun sov. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET Vis mer

- Mens vi har lett etter henne i månedsvis, har de visst om henne siden i fjor, og presenterer henne som vitne først nå. Det er en unndragelse av vesentlig informasjon og en klar ulempe for oss, raser Holmen overfor Dagbladet.

- Vi har hatt gode grunner for å gjøre det slik. Og det er ikke bevis til fordel for Tromsdal som er årsaken til at vi har holdt henne tilbake, sier statsadvokat Kavlie som svar.

- Norges verste Forsvaret prøvde i dag å få avvist et nytt vitne - Bjørn Løvstad, selv under Økokrim-etterforskning i den såkalte Natal-saken i Brasil. Han og Tromsdal beskriver hverandre gjensidig som «verdens verste fiender», og forsvarer Holmen hevdet Løvstad bare er ute etter å sverte den tiltalte som hevn. Hun ble ikke hørt.

- Tromsdal er Norges verste manipulator, slo den tidligere utelivsgründeren fast.

Den helerisiktede 43-åringen, som hevder seg svindlet for 2 millioner kroner av Tromsdal, fortalte at han møtte eksvennen på Aker Brygge sommeren 2008.

- Han ba meg anbefale en utenlandsk psykolog, som kunne utstede en erklæring på at en blanding av kokain, Viagra og alkohol kan føre til at man blir liggende våken og må ha sex for å sovne, forklarte Løvstad.

Erklæringen skulle Tromsdal angivelig bruke for å blidgjøre ekskona, som forklaring på at han hadde hatt sex med henne mens hun sov.

- Han ønsket å redde forholdet på den måten, sa uvennen.

- Aldri noe møte Tromsdal avfeide forklaringen som vrøvl.

- Det var aldri noe møte på Aker Brygge. Jeg mener jeg ringte ham for å høre om han visste om en ledig psykolog, sa han.

Løvstad hevdet også at Tromsdal voldtok ei brasiliansk venninne av ham flere ganger. Så langt har verken aktorat eller forsvar vært i kontakt med kvinnen.

Til Dagbladet begrunner Løvstad hvorfor han ønsket å vitne.

- Økokrimsaker bryr jeg meg ikke om, og jeg får ingen fordeler av politiet for å stille opp. Men folk som oppfører seg ille mot kvinner, gjør meg forbanna, forklarer han.

Dømt og frifunnet Tromsdal ble i tingretten dømt for gjentatte ganger å ha voldtatt sin ekssamboer (44) og ekskone (39) ved å tvinge seg på dem mens de sov. Han ble frikjent i lagmannsretten - men fagdommerne omgjorde juryens avgjørelse etter få minutter, og saken går derfor en ny runde i ankedomstolen, nå uten jury, men med såkalt utvidet meddomsrett - tre fagdommere og fire lekdommere.

PÅ KRIGSSTIEN: Tidligere utelivsgründer og Natal-siktede Bjørn Løvstad (43)vitner gjerne mot Christer Tromsdal, og mener han «fortjener» å sitte inne. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
PÅ KRIGSSTIEN: Tidligere utelivsgründer og Natal-siktede Bjørn Løvstad (43)vitner gjerne mot Christer Tromsdal, og mener han «fortjener» å sitte inne. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

Tromsdal og forsvarerne har hele tida hevdet at Økokrim fører voldtektssaken mot ham av vond vilje, og at de har rottet seg sammen med eksene hans, som på sin side er ute etter hevn av økonomiske årsaker.

- De prøver å få ham dømt - for hva som helst, sier forsvarer Marijana Lozic til Dagbladet.

Beskyldningen blir kategorisk avvist av statsadvokat Kavlie.

Etter planen skal prosedyren holdes i morgen. Men siden retten tillot Løvstad å vitne, vil Tromsdals forsvarere innkalle ytterligere fire-fem vitner. Det betyr i så fall at saken blir forlenget.