PÅ MØTET:  Forsvarer Geir Lippestad deltok på et møte i Oslo tingrett i dag for å diskutere sikkerhetssituasjonen hvis Breivik skal tvangsobserveres av psykiatrisk sakkyndige. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
PÅ MØTET: Forsvarer Geir Lippestad deltok på et møte i Oslo tingrett i dag for å diskutere sikkerhetssituasjonen hvis Breivik skal tvangsobserveres av psykiatrisk sakkyndige. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Møttes for å diskutere sikkerheten hvis Breivik tvangsinnlegges

Forstatt usikkert om Breivik kan flyttes til Dikemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om det enda ikke er endelig avgjort, møttes partene i dag for å diskutere sikkerhetssituasjonen hvis Breivik tvangsinnlegges for observasjon.

Til stede på møtet var politiet, Ila fengsel, Dikemark sykehus, justis- og beredskapsdepartementet og representanter for Oslo tingrett.

- Vi har diskutert sikkerhetssituasjonen i tilfelle det skulle bli en innleggelse til observasjon, enten på Ila eller andre steder. Det er ikke fattet noen beslutninger. Jeg vil minne om at det ikke er rettskraftig avgjort om det skal bli en ny sakkyndigvurdering, sier forsvarere Geir Lippestad.

Lagmannsretten avviste i formiddag Breiviks anke på oppnevnelsen av nye sakkyndige, men spørsmålet kan fortsatt ankes til Høyesterett.

- Vi vil vurdere fram til i morgen om vi skal anke dette eller ikke, sier Lippestad.

- Breivik har tidligere sagt at han ikke vil dra fra Ila, gjelder dette også ved en eventuell observasjon?

- Jeg ønsker ikke å si hva jeg har sagt på møtet, men han føler seg trygg på Ila, det er riktig, sier Lippestad.

Forskjellige anbefalinger Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier det var en god dialog mellom partene på møtet, men vil ikke svare på spørsmål om hvordan politiet vurderer sikkerheten ved Dikemark og Ila.  

- Det var dette som var diskusjonen på møtet. Nå vil vi gå gjennom informasjonen og opplysningene som kom fram, så vil det bli fattet en beslutning ut fra dette, sier han.

Hva er dere opptatt av?

- Vi er opptatt av sikkerheten til siktede, sikkerheten til de ansatte og de andre innsatte. Det er kommet forskjellige anbefalinger, men det kommer vi tilbake til, sier Kraby.

Det er de rettsoppnevnte sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen som har bedt om at massedrapsmannen legges inn. De ønsker at Breivik skal observeres døgnet rundt i  3-4 uker, fortrinnsvis på sikkerhetsavdelingen på Dikemark, hvor de vil ha mulighet til å observere Breivik i samhandling med helsepersonell.

Hvis man kommer til at det ikke er trygt å ha Breivik på sykehuset i flere uker, må observasjonen trolig foretas på Ila fengsel.

Avgjøres neste uke På spørsmål om de er klare for at en slik observasjon kan gjennomføres på Ila, svarer fungerende fengselsdirektør Gøran Nilson negativt:

- Vi er ikke klare i dag. Blir vi spurt så må vi se på hvordan vi kan gjøre det. Det blir nok i så fall i noen eksisterende lokaler, sier han.

Ifølge informasjonssjef Irene Ramm fattes den endelige beslutningen først i løpet av neste uke. 

- Retten fikk en grundig redegjørelse for sikkerhetsaspekter knyttet til en eventuell observasjon i Ila fengsel og på Dikemark sykehus.  Retten tar med seg dette i den videre vurderingen. En beslutning kommer først i løpet av neste uke, skriver hun i en pressemelding.

HAR IKKE KONKLUDERT: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier det enda ikke er fattet noen beslutning om hvor en eventuell tvangsobservasjon av Anders Behring Breivik skal gjennomføres. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
HAR IKKE KONKLUDERT: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier det enda ikke er fattet noen beslutning om hvor en eventuell tvangsobservasjon av Anders Behring Breivik skal gjennomføres. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer