Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møttes for tre år siden - Sandberg og kjæresten skal skrive bok sammen

Bahareh Letnes til eksil-iransk tv: - Hvis han hadde informert tidligere, hadde han kanskje ikke blitt med på turen.

UNDERSØKES: Per Sandberg sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i Mandal sentrum fredag i forrige uke. Etter deres omstridte feriereise til Iran etterforsker PST om Letnes kan ha hatt noen forbindelser til regimet i landet. Foto: Espen Sand / NTB Scanpix
UNDERSØKES: Per Sandberg sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i Mandal sentrum fredag i forrige uke. Etter deres omstridte feriereise til Iran etterforsker PST om Letnes kan ha hatt noen forbindelser til regimet i landet. Foto: Espen Sand / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsråd Per Sandberg (58) og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes (28) skal nå skrive bok med deres egen versjon av hva som har skjedd siden de møttes første gang i 2015 til etter ferieturen til Iran i sommer.

Det opplyser Letnes til den eksil-iranske tv-kanalen Bayan TV, som har registert at fiskeriminister Sandberg nå har gått ut av den norske regjeringen.

Letnes er intervjuet via Skype i 45 minutter av programleder Bijan Forhoodi, som tidligere er kjent fra blant annet Voice of America.

Her er hele intervjuet på Irans nasjonalspråk farsi, også kjent som persisk.

Et autorisert tolkeselskap uten bindinger til involverte, har oversatt intervjuet for Dagbladet.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i Frp. Vis mer

- Tyrkia-rykter spredte seg

- Planen var å dra til Tyrkia sammen i ei uke. Men på grunn av at nyheten om Tyrkia-turen hadde spredt seg, og på grunn av at hans sikkerhet var i fare siden nyheten hadde spredt seg, valgte vi å ikke dra til Tyrkia, sier Letnes i intervjuet.

Hun sier ikke noe om hvordan nyheten hadde spredt seg, eller hvordan eller hvorfor en Tyrkia-tur skulle skape sikkerhetsrisiko for Sandberg.

- Fire dager før ferien startet 21. juli, bestemte vi oss for å fra til Iran. Vi måtte skaffe billetter og visum med veldig kort frist. Siden han hadde vært i Iran tidligere en gang, ville han da muligens blitt bedre kjent med meg og min kultur, mitt hjemland og familie. Han ønsket å lære mer om disse tingene, og da syntes han det var greit at vi skulle til Iran, sier hun.

- De skulle se at vi elsker hverandre

Og legger til at etter iransk tradisjon skulle Sandberg treffe hennes familie.

- Eldre i min familie måtte se oss sammen, se at vi elsker hverandre, og at vi har seriøse planer sammen. Han skulle få en tillatelse og kjennskap til familien, sier hun.

Paret fikk visum i Irans ambassade i Oslo, og ifølge Bahareh Letnes oppga de der hennes bror i Iran og hans telefon som kontaktpunkt.

- Vi visste med 100 prosents sikkerhet når en minister fra Norge besøker Iran, ja så ønsker iranske myndigheter et møte, sier Letnes.

Hun opplyser at de ble kontaktet og invitert av iransk UD da de hadde kommet til landet. Men Per Sandberg avviste et møte. Dette skulle utelukkende være en privat reise.

Jobbreise i oktober

Han opplyste at han hadde planlagt en jobbreise til Iran i oktober i år, men at den måtte kanselleres på grunn av av de siste sanksjonene.

Om hvorfor Per Sandberg valgte å varsle om Iran-turen først etter ankomst til landet, sier Letnes i intervjuet:

- For å unngå sikkerhetsproblemer valgte han å informere først da han hadde landet i Iran. Hvis han hadde informert tidligere, hadde han kanskje ikke blitt med på turen.

DETTE ER SAKEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, forklarer hvorfor Sandberg-saken er er en unik sak for Solberg-regjeringen. Han mener det er mange ubesvarte spørsmål som må stilles når Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møter pressen senere i dag. Reporter/video: Emilie Rydning Vis mer

På spørsmål om Letnes har registrert om iranske medier fikk med seg at hun kom til Iran med en minister, svarer hun at hun verken har hørt noe, vet noe eller tror det.

- Fordi ambassaden i Oslo bare har informert departementet.

- Hvilket departement? spør programleder.

Utenriksdepartementet [det iranske], tror jeg. Jeg tror at før departemenet kontaktet broren, kontaktet de den norske ambassaden i Iran og ambassadøren, og forespurte om de kunne møte dem. Og Norges ambassadør i Iran visste heller ikke at han var i Iran, sier hun.

- Ikke «eksportert» spion

Bahareh reagerer sterkt på at hun blir mistenkeliggjort som en «eksportert» spion.

- Jeg er ikke interessert i politikk, bare kunst og kultur, sier hun i intervjuet.

Og svarer på spørsmål om hva hun driver med i Norge, at det er nettopp kunst og kultur og fremming av iransk film spesielt.

Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen Sandberg tok sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes (28) skulle vise seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister.

I går gikk Sandberg av som minister og som Fremskrittspartiets nestleder.

I forbindelse med Sandbergs avgang som minister gikk også hans kjæreste Bahareh Letnes (28) hardt ut i en SMS til Dagbladet:

- Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt. Dette er trist, jeg er veldig lei meg for at en av Norges beste politikere må gå av i dag på grunn av en heksejakt, skriver 28-åringen.

Storm rundt Sandberg

Det har stormet rundt Sandberg etter at det ble kjent at reiste på ferie til Iran uten å varsle statsministerens kontor om reisen.

Stikk i strid med råd fra PST, statsministerens kontor og retningslinjene i hans eget departement, tok han også jobbtelefonen sin med på reisen. Telefonen ble konfiskert av PST etter at Sandberg kom hjem igjen til Norge.

Telefonen inneholdt et av departementets saksbehandlingssystemer, e-poster, kalendere, smser og andre data som nå fryktes å være på avveie. Sandberg har også innrømmet at han reiste med jobbmobilen til Kina i mai.

Kritikk fra sine egne

Sandberg har også måttet tåle kritikk fra opposisjonen og egne partifeller for å ha deltatt på feiringer på den iranske ambassaden i Norge i kraft av å være statsråd i regjeringen.

Dagbladet har tidligere skrevet at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) tidligere i år deltok under feiringen av Irans nasjonaldag - den såkalte revolusjonsdagen, som markerer grunnleggelsen av den islamske republikken under ayatolla Khomeini i 1979. Kjæresten Bahareh Letnes deltok også på disse feiringene med Sandberg.

Den iranske bakgrunnen til Sandbergs kjæreste og reisen til hennes hjemland har gjort det vanskelig å skille mellom jobb og privatliv for den nå tidligere statsråden.

10. august meldte NRK at PST undersøker bakgrunnen til Bahareh Letnes og eventuelle bånd hun kan ha til det iranske regimet.

Bahareh Letnes selv har benektet relasjoner med regimet på det sterkeste.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer