Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møttes midt i betent konflikt: - Uheldig sak for Telenor

Den betente konflikten mellom Telenors konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted preget begge under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus. Bråket er uheldig, innrømmer styrelederen.

MØTTES MIDT I KONFLIKT: Gunn Wærsted og Sigve Brekke. Foto: Tore Bergsaker
MØTTES MIDT I KONFLIKT: Gunn Wærsted og Sigve Brekke. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): De satt begge på rad 17 under nobelutdelingen. Men trass i at de bare satt noen få seter fra hverandre, var det tilsynelatende en avgrunn mellom konsernsjefen og styrelederen under den høytidelige nobelseremonien.

Brekke satt tidvis med ansiktet i hendene, mens Wærsted knapt skjenket et blikk i hans retning. Da seremonien var over, flokket mediene seg rundt Wærsted.

- Dette er en veldig uheldig sak for Telenor. Ingen tvil om det, var hennes knappe kommentar før hun hastet videre over Rådhusplassen.

Begges posisjoner i fare

Striden mellom de to kan føre til at en av dem - eller begge - må gå.

Wærsted ba i høst Brekke om å gå av frivillig, noe han nekter.

Ifølge Dagens Næringsliv skal Wærsted ha sørget for ryggdekning i Telenor-styret før hun hadde samtalen med Brekke.

Wærsted hadde samtalen med Brekke på sensommeren etter et vedtak som er skriftlig nedført i en protokoll signert av alle styremedlemmene, får avisen opplyst fra informert hold.

Uenighet om Wærsted

Samtidig er det uenighet i styret om Wærsted har gått ut over sitt mandat.

Mandag er styret i Telenor innkalt til styremøte. Det blir trolig alt annet enn ordinært, skriver E24.

Ifølge Dagens Næringsliv har Telenors styreleder Gunn Wærsted gitt uttrykk for manglende tillit til konsernsjef Sigve Brekke grunnet det som skal være alvorlige saker fra hans fortid i Telenor, men uten å ha støtte for dette i styret.

Manglende tillit

Ingen har stått offentlig fram med opplysningene, men ifølge DN er det snakk om «sentralt plasserte kilder».

Kilder opplyser også til avisa at en intern styreevaluering utført av konsulentselskapet Russel Reynolds, beskriver en manglende tillit mellom styreleder og konsernsjef.

Rapporten skal også peke på problemet med at Wærsted ikke har større tillit i styret.

Skjebnemøte

Wærsted har på sin side avvist overfor VG at hun driver med «sololøp». Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra henne.

Nestleder i nettverket Styrelederen og selv erfaren styreleder, Merete Lütken, mener konflikten må få konsekvenser for enten Brekke eller Wærsted, som tiltrådte sine stillinger i henholdsvis august 2015 og januar 2016.

Sigve Brekke er i tillegg til konsernsjef leder for Telenors operasjoner i Asia. Han ble ansatt i Telenor i 1999. Flere spådde en tidlig avgang for ham, blant annet da det ble kjent at han hadde juksa på CV-en.

Gunn Wærsted var tidligere Nordeas konserndirektør.

- I den situasjonen som har oppstått med mistillit mellom styreleder og konsernsjef, så er det utenkelig at begge blir sittende. Selskapet kan ikke leve lenge med situasjonen, og avklaringen bør komme raskt, sier Merete Lütken i Styrelederen.

Kritiske saker

Topplederstriden kommer på toppen av en rekke kritiske saker som styret må behandle: Boten fra Konkurransetilsynet på 906 millioner kroner for misbruk av markedsmakt, Telenors nye strategiplan, virksomheten i Danmark etter at EUs konkurransemyndighet avviste en fusjon mellom Telenor og Telia, samt den mistrøstige satsingen i India.

Her må Telenor-styret bestemme seg for om de skal satse enda flere milliarder på å skaffe seg nødvendige lisenser, eller trekke seg ut.

Det kan i så fall bety at selskapet vil tape de 25 milliardene som hittil er investert, ifølge E24.

India har vært Brekkes egen storsatsing. Ifølge Finansavisen har Telenor falt med 55 milliarder i verdi siden Brekke overtok som toppsjef.

Evaluering

I tillegg skal styret også behandle en fersk evaluering av splittelsen mellom toppene i selskapet.

Ifølge DN påpeker rapporten også at det er et stort problem at Wærsted ikke har større støtte i styret, som har 11 medlemmer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!