Møttes minst fire ganger

Arfan Bhatti er etterlyst og siktet etter Oslo-skytingen i juni. Han og terrorsiktede Zaniar Matapour hadde kontakt flere ganger i tida før hendelsen.

SIKTET: Arfan Bhatti er etterlyst og siktet for terrormedvirkning etter skytingen i Oslo 25. juni. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SIKTET: Arfan Bhatti er etterlyst og siktet for terrormedvirkning etter skytingen i Oslo 25. juni. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Islamisten Arfan Bhatti har vært sett på som en av Norges mest fryktede menn i en årrekke. I 1998 ble Bhatti idømt sikring for å ha skutt en person under et torpedo-oppdrag.

I 2008 ble han dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på Det mosaiske trossamfunnets synagoge etter at den ble beskutt i 2006. PST har fulgt Bhatti siden samme år.

Oslopolitiet opplyser at Bhatti nå er internasjonalt etterlyst og siktet for terrormedvirkning etter Oslo-skytingen 25. juni i år.

Fra før er Zaniar Matapour (43) i varetekt, siktet for drap og terror. Han har per nå ikke latt seg avhøre.

Observert sammen

I juni fikk Dagbladet bekreftet fra flere kilder i PST og kriminalpolitiet i Oslo, at de mener det er spor fra den terrorsiktede Matapour til Bhatti.

Dagbladet får bekreftet at PST og Oslo-politiet mener Arfan Bhatti er sentral i miljøet, som Zaniar Matapour har vært en del av.

Innsatsleder i Oslo-politiet observerte de to sammen i en bil på vei til Stovner i april.

Ifølge sikre kilder til Dagbladet er Matapour og Bhatti observert sammen minst fire ganger på en privat arena i månedene før skytingen 25. juni.

MASSESKYTING: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

Elden har også tidligere bekreftet at de to har vært naboer.

PST-sjef Roger Berg har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at det ekstreme islamske miljøet i Norge, den siste tida før skytingen, brukte mye energi på hatretorikk mot homofile, og andre som er en del av det skeive miljøet.

- Uforstående

Fredag kalte politiet inn til pressekonferanse om skytingen, hvor to personer ble skutt og drept, og flere skadd.

- Vi har sendt ut en internasjonal etterlysning av en mann som er siktet for medvirkning til en terrorhandling. Mannen er fortsatt på frifot, sa politiadvokat Børge Enoksen fredag.

Innledningsvis ønsket ikke politiet å identifisere den etterlyste, men fredag ettermiddag valgte de å bekrefte at det dreier seg om Arfan Bhatti.

- Han stiller seg helt uforstående til at han skal være siktet eller mistenkt i saken, sier Bhattis tidligere advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Karakteristikker av homofile

Under to uker før hendelsen la Bhatti ut brennende regnbueflagg på Facebook, i tillegg til en tekst som oppfordret til drap på homofile.

Bhatti har ikke svart på gjentatte henvendelser fra Dagbladet.

I en tråd på Facebook-siden til Moshan Raja, en lokal ildsjel på Oslo øst, som tidligere har blitt utropt til Årets Osloborger, har Bhatti kommet med ytterligere karakteristikker av homofile.

Raja er en lokal ildsjel på Oslo øst og har tidligere blitt utropt til Årets Osloborger. Han ønsker ikke å uttale seg i denne saken.

HOMOHAT: I en Facebook-tråd med diskusjon rundt Pride, kommenterer Arfan Bhatti at homofile er «udyr». Foto: Skjermdump
HOMOHAT: I en Facebook-tråd med diskusjon rundt Pride, kommenterer Arfan Bhatti at homofile er «udyr». Foto: Skjermdump Vis mer

«En sykdom. Udyr på to ben. Ingen respekt for dem som går imot naturens gemytt», er blant det Bhatti skriver under et innlegg om Pride.

Det er nettopp aggressivt hat mot de skeive - som PST har observert i det ekstreme islamske miljøet som Zaniar Matapour i tida før angrepet var en del av, som gjør at en av teoriene politiet har jobbet ut ifra er at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile.

«Red Notice»

Politiet mener at Bhatti befinner seg i Pakistan.

Ifølge Dagbladets opplysninger er siktede etterlyst under såkalt Red Notice. Det betyr at han er etterlyst i 194 land og skal pågripes umiddelbart dersom han observeres eller påtreffes.

John Christian Elden bekrefter overfor Dagbladet at Bhatti bor på en kjent adresse i Pakistan sammen med sin kone og barn, etter at TV 2 fikk det bekreftet.

Han bekrefter også at Bhatti for bare noen uker siden hentet sitt nye norske pass på Norges ambassade i Pakistan.

Svein Holden som forsvarer

Advokat Svein Holden bekrefter til Dagbladet at han har blitt oppnevnt som Bhattis nye forsvarer, og at han vil representere ham i den aktuelle saken.

Årsaken til at Elden ikke kan forsvare Bhatti i terrorsaken, er at Elden sammen med to kolleger - advokatene Farid Bouras og Bernt Heiberg i Advokatfirmaet Elden - allerede representerer norskiraneren Zaniar Matapour som er siktet og varetektsfengslet i saken.

Han kan ikke representere både Matapour og Bhatti, i tilfelle det kan være interessekonflikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer