Mottok honorar - fikk ikke intervju

Elfad Badirkanov mottok i 1996 honorar for to intervjuer med Arne Treholt. Intervjuene ble aldri gjennomført, og to norske ukeblader endte opp med bilder av en boligblokk og en kvinne som ikke var Treholts kjæreste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elfad Badirkanov forklarte seg i ettermiddag om forholdene omkring hans forsøk på formidling av intervjuer med Arne Treholt. Badirkanov var i 1996 i kontakt med ukebladene Norsk Ukeblad og Allers. Han tilbød seg da å formidle intervjuer med Arne Treholt, samt å skaffe informasjon og bilder fra Arne Treholts liv i Moskva.

Reiseforskudd brukt opp

Etter å ha mottatt reiseforskudd fra ukebladene, dro Badirkanov til Moskva. Ifølge Badirkanovs forklaring i retten, ble han forhindret fra å gjennomføre intervju med Arne Treholt fordi nettverket omkring Treholt satte hindringer i veien for ham. I Oslo byrett i dag hevdet Badirkanov at han ikke mente å skylde Norsk Ukeblad penger. I forhold til pengene han mottok fra Allers, sa han at han dessverre brukte opp noen av pengene fordi Moskva var en problematisk by. Badirkanov vedgikk at han flere ganger har lovet å betale tilbake pengene han fikk fra Allers for Treholt-intervjuet. Badirkanov mottok 70 000 kroner fra Norsk Ukeblad og 60 000 kroner fra Allers.

Feil kvinne

Badirkanov returnerte til Oslo med bilder av en kvinne og av en boligblokk. I retten i ettermiddag hevdet Badirkanov at han ikke hadde gitt uttrykk for at kvinnen på bildet var Treholts kjæreste, men at bildet han ga til ukebladene var av en kvinne som kjente Arne Treholt. I ettertid mottok Norsk Ukeblad et krav om oppreisning fra kvinnen på bildet. Kvinnen viste seg å være kona til en belgisk fotograf. Allers valgte på sin side å ikke trykke noen sak om Treholt på grunnlag av informasjonen fra Badirkanov.

Kjente vitner

Navnene på flere kjente personer har vært nevnt som aktuelle blant de 35 som skal vitne i saken mot Elfad Badirkanov. I dagens rettsmøte ble det klart at Vladimir Smirnov ikke kommer til å vitne som tidligere meldt. Smirnov skulle være ett av flere vitner som ifølge forsvarer Ellen Haugsrud kunne belyse forholdene i det tidligere Sovjetunionen. Denne informasjonen vil ifølge Haugsrud kunne sette Badirkanovs problemer inn i en forklarende sammenheng. Haugsrud hevdet i dag at Hans-Wilhelm Steinfeld kan belyse forhold i tidligere Sovjetunionen godt nok i sin vitneforklaring.

Også NRKs Gro Holm er på vitnelisten i rettssaken mot Badrikanov. Holm skal etter all sannsynlighet forklare seg om sin kjennskap til en pengeoverføring av 400 000 amerikanske dollar fra en konto i Moskva til en norsk konto.

Både Steinfeld og Holm skal avgi vitneforklaring over telefon.

Elfad Badirkanov har vært gift med NRKs Marit Christensen. Christensen skal vitne i rettssaken mot sin eksmann, og i Oslo byrett i ettermiddag understreket Badirkanov at Christensen ikke har noe med hans økonomi å gjøre.