Tidligere norsk politiker:

Mottok russisk hedersmedalje

Hendrik Weber møtte flere russiske toppolitikere under et nylig besøk i Moskva. Russland-kjenner mener den tidligere Rødt-politikeren, også av norske medier, framstilles som viktigere enn han egentlig er.

HEDRET: Norske Hendrik Weber fikk 1. april overrakt en vennskapsmedalje av den russiske viseutenriksministeren Aleksandr Grusjko. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet via Russlands ambassade i Norge
HEDRET: Norske Hendrik Weber fikk 1. april overrakt en vennskapsmedalje av den russiske viseutenriksministeren Aleksandr Grusjko. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet via Russlands ambassade i Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har den tidligere Rødt-politikeren Hendrik Weber (45) møtt en rekke toppolitikere i Russland.

Dagbladet har tidligere kartlagt Webers forhold til Russland og avslørt at han har tette forbindelser til Putin-nære politikere i Russland og i de okkuperte områdene i Øst-Ukraina.

Han er styremedlem i en organisasjon som støtter invasjonen av Ukraina og har reist i de okkuperte områdene flere ganger.

Det går fram av russiske selskapsdokumenter, sosiale medier-innlegg, bloggposter og organisasjonsdokumenter Dagbladet har undersøkt.

Nå har den tidligere politikeren tatt turen til Moskva for å møte flere toppolitikere og for å få overrakt en vennskapsmedalje fra viseutenriksminister Aleksandr Grusjko.

Prisen fikk han tildelt av russiske myndigheter 10. september 2021, skriver han selv i et innlegg på Facebook.

- Ser ikke noe poeng i å avbryte kontakten

Weber har vært åpen om sine prorussiske synspunkter i flere år. Blant annet er han kjent som en forkjemper for okkupasjonen av Krim.

To dager før Russland invaderte Ukraina, gratulerte han Russland på sosiale medier, for å ha anerkjent de ukrainske regionene Donetsk og Luhansk som selvstendige.

Han har imidlertid flere ganger i etterkant, blant annet overfor NRK, sagt at han ikke støtter invasjonen.

I en e-post til Dagbladet skriver Weber at dette er hans første tur til Moskva og Krim etter invasjonen.

- Formålet var å møte mine venner og kollegaer på Krim og i Moskva. I tillegg var det en god anledning til å endelig ta imot vennskapsmedaljen personlig. Jeg hadde flere offisielle og uoffisielle møter med for eksempel universitetet på Krim for å diskutere framtidige samarbeidsprosjekter, skriver Weber til Dagbladet.

KAMPER: Dronevideo viser ukrainsk soldats kamp mot en gruppe russiske soldater i Luhansk-regionen i startfasen av den russiske invasjonen av Ukraina. Video: 4ZLPR / Telegram Vis mer

Videre skriver han at han mener invasjonen ikke er grunn god nok til å bryte kontakten med sine relasjoner i Russland og på Krim.

- Jeg har hatt et samarbeid med disse politikerne og organisasjonene siden 2016. Selv om jeg ikke støtter alt som skjer, så ser jeg ikke noe poeng i det å avbryte kontakten. Det er viktig å beholde dialog, selv om en ikke er enig på alle områder.

Weber deltok blant annet på et møte med første nestleder i det russiske føderasjonsrådets komité for internasjonale anliggender, Vladimir Dzhabarov. De blant annet skal ha snakket om situasjonen i Ukraina.

I en pressemelding gratuleres Weber med vennskapsmedaljen.

- Russlands president satte stor pris på ditt bidrag til utviklingen av vennskapelige forbindelser mellom Russland og Norge, sier Dzhabarov i pressemeldingen.

DELTOK I MØTE: Norske Hendrik Weber (t.v) og den russiske toppolitikeren Vladimir Dzhabarov. Foto: Det russiske forbundsrådet
DELTOK I MØTE: Norske Hendrik Weber (t.v) og den russiske toppolitikeren Vladimir Dzhabarov. Foto: Det russiske forbundsrådet Vis mer

Framstilles som parlamentariker

Hendrik Weber ble i 2019 valgt inn som Rødts eneste representant i kommunestyret i Alver kommune i Nordhordland, men er nå ekskludert fra partiet.

Han har aldri vært noen sentral politiker i Norge.

Slik framstilles han derimot i russiske medier, der han ifølge Iver Dale i Den norske Helsingforskomité i lang tid har blitt framstilt som parlamentariker.

Weber skal ha vært borte fra den russiske offentligheten en stund, før han nå er trukket fram igjen, omtalt som eks-politiker.

- Han får utrolig mye oppmerksomhet i russiske medier hver eneste dag for tida, også i kanalene som retter seg mot befolkningen i de okkuperte territoriene på Krim og i Donbass. Han gjør det de ber han om å gjøre, som å dukke opp i møter, slik at russerne kan si «Se, det er folk i Vesten som støtter oss», sier Dale til Dagbladet.

Ifølge fagrådgiveren har russiske myndigheter alltid hatt en «gjeng» med folk som Weber, som trekkes fram ved behov. De inngår i hovedsak i propaganda rettet mot hjemmepublikummet.

BLIR GJORT VIKTIGERE ENN HAN ER: Det mener rådgiver i Helsingforskomitéen, Ivar Dale. Foto: Den norske Helsingforskomité
BLIR GJORT VIKTIGERE ENN HAN ER: Det mener rådgiver i Helsingforskomitéen, Ivar Dale. Foto: Den norske Helsingforskomité Vis mer

- Hvorfor tror du de har hentet ham fram igjen nå?

- Det er åpenbart et behov de har nå, for å fremme positiv omtale fra Vesten. Bildet er at han er en nokså viktig norsk politiker som støtter Putin. De finner ingen seriøse norske politikere som mener det - derfor lager de en figur som ham.

Utenriksdepartementet (UD) har tidligere stilt seg svært kritiske til Webers og hans prorussiske organisasjons virksomhet - deriblant delegasjonsreiser til Krim og opprettelsen at et Moskva-basert firma som skulle lokke norske turister til den russisk-annekterte ukrainske halvøya.

- Jeg antar at han gjør denne siste reisen i forretningsøyemed, og det er nok et håp om at dette skal lønne seg på sikt. I så fall må norske myndigheter vurdere om det er brudd på sanksjonslovgivingen, sier Dale, og legger til:

- Det antar jeg at de følger med på.

- Simpel propagandist

Helsingforskomité-rådgiveren mener at den tidligere politikeren, også gjennom Dagbladets tidligere omtale, blir gjort viktigere enn han i realiteten er.

- Jeg tror russiske myndigheter gleder seg når Weber nevnes i vestlige medier. Slik sett er det et dilemma å dra ham fram. Det viktigste er imidlertid at avislesere i Russland forstår at han ikke er den framstående personen i Norge som han utgir seg for å være. De får dessverre ikke det fulle bildet, grunnet russisk mediesensur, sier han.

I russiske medier har den tidligere politikeren nylig uttalt seg om presset han angivelig utsettes for i Norge, på grunn av sine synspunkter.

Det oppfatter Dale som kynisk: Presset mot Weber kan neppe sammenliknes med presset mot opposisjonspolitikere og uavhengige journalister i Russland.

En brubygger mellom Russland og Ukraina kunne absolutt vært nyttig, understreker rådgiveren.

- Men Weber er ikke en brubygger, han er en simpel russisk propagandist.

Weber ønsker ikke å kommentere dette.

Partisekretær i Rødt, Benedikte Pryneid Hansen, har tidligere gjort det klart overfor Dagbladet at partiet tar avstand fra Webers virksomhet. Hun opplyste samtidig at Rødt ikke har hatt kjennskap til alt Weber har drevet med i Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer