Motvind for IT-aksjene

Det så lenge ut til å ble en svært svak dag for IT-aksjene på Oslo Børs, men et mindre fall enn ventet fra start i USA styrket aksjekursene mot slutten av dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ut som om de fleste aktørene i det norske aksjemarkedet hadde forlenget påskeferien med minst en dag, hvis vi skal dømme etter markedsaktiviteten på Oslo Børs tirsdag. Omsetningsvolumet var svært tynt, muligens også i påvente av at mandagens kursfall for IT-aksjene i USA skulle fortsette i dag.

I stedet for å ta posisjoner stakk de fleste investorene heller hodet ned i sanden, mens de håpet at det vonde skulle gå over. Markedet stupte derfor fra start i dag. Aktiviteten tok seg noe opp mot slutten av dagen, og en sterkere utvikling fra start i USA enn fryktet ga støtte til flere av aksjene i sluttminuttene.

Nå er det mye som tyder på at IT-smertene langt fra er over. Cisco Systems' resultatvarsel etter stengetid i USA i går er et eksempel. Andre eksempler er varsler og spekulasjoner om nye runder med oppsigelser hos flere toneangivende selskaper innen IT og telekom. Blant selskapene som har vært i søkelyset i dag er Ericsson, Texas Instruments og Philips Electronics.

Det var dermed ikke uventet at IT-sektoren ble taperen på Oslo Børs i dag, selv om markedet tok seg opp mot slutten av dagen.

IT-indeksen falt 1,5 prosent, mens det samlede markedet representert ved totalindeksen klarte seg bedre, men falt likevel 0,79 prosent til 1.298,51 poeng. I tillegg til IT-aksjene bidro tungvektere som Tomra og RCL til dagens fall.

Omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis endte på svært beskjedne 1,45 milliarder. Av dette beløpet stod InFocus for 183 millioner kroner. I tillegg krysset Pareto Securities noen større poster i Kongsberg Gruppen som dro omsetningen i aksjen opp i 179 millioner kroner.

InFocus la onsdag i forrige uke frem sitt resultat for første kvartal, og det var i dag første mulighet til å handle aksjen på Oslo Børs etter resultatfremleggelsen. Tallene som ble lagt frem var greie nok, men utsiktene fremover heller i en mer negativ retning.

Aksjen var lenge ned i dag, men endte tilslutt uendret på 158 kroner. I USA har to meglerhus vært ute og brukt motorsaga etter resultatfremleggelsen. De anbefaler likevel kjøp. Det samme gjør First Securities som spår dobling av kursen.

Cisco-varselet la spesielt press på Eltek som sluttet ned hele 4,5 prosent til 137,50 kroner. Cisco er største kunde til Elteks hovedkonkurrent Power-One. Samtidig som de store kundene til utstyrleverandørene nedjusterer sine forventninger har også kursene på en del av disse selskapenes obligasjoner steget i det siste. Dette skal skyldes forsikringer til kreditorene om at investeringsnivåene skal reduseres fremover.

Dersom dette stemmer, ligger det an til ytterligere negative effekter for utstyrsleverandører som Eltek og til dels også Nera, som sluttet ned 2,3 prosent til 34,20 kroner i dag. Omsetningen var lav i både Eltek og Nera.

Telenor falt 3,3 prosent til 43,80 kroner, mens Opticom falt 0,2 prosent til 643 kroner. Tandberg var et lyspunkt på IT-siden med en oppgang på 2,9 prosent til 87,50 kroner.

Tomra hadde heller ingen god dag i dag. Aksjen falt hele 5,4 prosent til 141 kroner. Finanskanalen.no var i dag først ute med omtale av et fremstøt fra tysk bryggerinæring med et alternativ til den vedtatte panteordningen på engangsemballasje. Forslaget avvises av både myndigheter og miljøvernorganisasjoner, men er likevel en bekreftelse på at motstanden mot og usikkerheten rundt panteloven fortsatt er tilstede.

Sannsynligheten for utsatt innføring av pant på engangsemballasje i Tyskland øker stadig, og det prises inn i Tomra-kursen.

Investeringsbanken UBS Warburg kuttet i dag kraftig i sine forventninger til RCL. Nyheten ble ikke godt mottatt på Oslo Børs, og cruiseaksjen endte ned 7,1 prosent til 184 kroner.

På den positive siden vardet Ocean Rig som stod for den store overraskelsen. Endelig er en kontrakt i boks. Nå gjelder kontrakten rigg nummer to, som første leveres i fjerde kvartal, men avtalen reduserer usikkerheten dramatisk. Leveringen av selskapets første rigg er rett rundt hjørnet. Det vil være en svært negativ situasjon for Ocean Rig om denne leveres uten at den har et oppdrag å gå til.

Overfor Finanskanalen.no opplyser administrerende direktør Christian Huseby at de føler de er nær en kontrakt.

Aksjonærene kan i alle fall glede seg over en oppgang på 9,1 prosent til 46,90 kroner i dag. Offshoreaksjene hadde generelt en god dag i dag.

Ifølge riggiganten Global Marine stiger riggratene videre.

Frontline kunne også vise til oppgang i dag. Rederiet satte ny kursrekord i USA i påsken, men har falt tilbake fra toppnivåene der borte. Aksjen steg 2,8 prosent til 183 kroner her hjemme. Omsetningen var på 99 millioner kroner.

Det ser ut til at det i stor grad er utenlandske investorer som er interessert i å kjøpe Frontline-aksjer på dagens nivåer. Norske investorer selger seg ytterligere ned. Det er også de som retter en advarende pekefinger etter at amerikanske meglerhus med kort fartstid som shippinganalytikere spår kursdobling og mer til. Ifølge David Berge i DVB/Nedships er tiden for dobling av tankaksjene sannsynligvis over. Han mener eventuell fremtidig kursoppgang vil bli drevet av konsolidering, og anbefaler investorer å satse på eventuelle oppkjøpskandidater.

Innbakt i Frontline-kursen ligger det fra før betydelige forventninger til at selskapet skal vokse videre gjennom oppkjøp og fusjoner. Derfor er det kanskje andre rederier Berge sikter til med sin anbefaling.

Også ute i Europa var det bred nedgang på børsene i dag, med IT-aksjene som de store taperne. I USA åpnet børsene ned, men ikke såpass kraftig som indikasjonene tidligere på dagen antydet. Hovedårsakene er at konsumprisveksten i USA var lav i mars og på linje med forventningen, samtidig som industriproduksjonen var høyere enn ventet.

Her får du en bred oversikt over utviklingen på Oslo Børs tirsdag.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.