Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julesmell for Trygve - opptur for Jonas, Siv og Erna

Motvind for Trygve

Senterpartiets voldsomme vekst kan ha blåst over for denne gang. Men Trygve Slagsvold Vedum slutter ikke å smile av den grunn.

MOTVIND: For første gang på lenge møter Trygve Slagsvold Vedum motvind på målingene. Men han kan trøste seg med at Senterpartiets velgere fortsatt er de mest lojale. Foto: Frank Karlsen /Dagbladet
MOTVIND: For første gang på lenge møter Trygve Slagsvold Vedum motvind på målingene. Men han kan trøste seg med at Senterpartiets velgere fortsatt er de mest lojale. Foto: Frank Karlsen /Dagbladet Vis mer

Senterpartiet går tilbake med 3,4 prosentpoeng til en oppslutning på 15,8 prosent i Ipsos' partibarometer for Dagbladet. Mads Motrøen som er ansvarlig for politiske målinger i Ipsos mener Vedum og co. har nådd taket.

FARENS OPPVEKST: Trygve Slagsvold Vedums far Trond beskriver en rørende omsorg fra lokalsamfunnet da han og faren ble alene. Reporter: Gunnar Ringheim / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Dette var ikke overraskende. Spørsmålet framover blir om Senterpartiet klarer å opprettholde de solide målingene, sier Motrøen.

Selv om Dagbladets desembermåling gir Senterpartiet en real trøkk, har Motrøen en oppmuntring å komme med:

- Bakgrunnstallene viser at det er lyse tider. Senterpartivelgerne er de definitivt sikreste og mest lojale, sier han.

Lojaliteten til Senterpartiet måles til 82,2 prosent. Tallet er regnet ut ifra hvor mange som stemte Sp ved forrige stortingsvalg og som oppgir at de vil gjøre det samme nå. De minst lojale velgerne er Venstres, der tallet er 32,9 prosent.

Vedum

Trass i kraftig tilbakegang, tar Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum juleferie med smil om munnen.

- Selv ikke i EU-året 1993 var vi større på snittet av målingene enn vi er nå, sier han.

- Enkeltmålinger vil variere, men også denne målingen er bedre enn oppslutningen ved valget i høst, som var vårt beste lokalvalg noensinne. Det følger et stort ansvar med framgangen vår, og det ansvaret har vi tatt, fortsetter han.

- Du er ikke redd for at dette er begynnelsen på slutten for Sp-bølgen?

- Vi sier det vi mener, og aldri har flere velgere hatt tillit til oss. Vi skal feire jul og nyttår med glede, sier han.

Glede hos Siv

I november lå Senterpartiet helt i ryggen på Arbeiderpartiet og Høyre. Nå har de to store et noe mer behagelig forsprang til Vedums parti.

Også Fremskrittspartiet knapper inn avstanden til Senterpartiet. En framgang fra 9,7 til 11,3 prosent gleder partileder Siv Jensen.

- Det er alltid gledelig å kommentere positive målinger. Vi har sett denne tendensen også i andre målinger den siste tida, sier hun og fortsetter:

- Jeg varslet etter kommunevalget at velgerne ville se et tøffere og tydeligere Frp framover. Det løftet tror jeg velgerne ser at vi leverer på.

Frp-lederen merker seg at Senterpartiet går tilbake.

- Senterpartiet er på alle baller og går imot det meste. Samtidig er de avhengig av et samarbeid med Ap, SV, Rødt og MDG. Det vil innebære en større skatteregning for folk flest, selv om Sp prøver å gi inntrykk av noe annet, sier hun.

Mads Motrøen i Ipsos mener Erna Solberg er helt avhengig av at Frp klarer å tette velgerlekkasjen sin, for å ha et håp om gjenvalg i 2021. Han mener utnevnelsen av Sylvi Listhaug til ny olje- og energiminister kan være et grep som styrker Frps oppslutning ytterligere.

- Utnevnelsen av Listhaug har riktignok ikke påvirket denne målingen, siden den ble tatt opp før dette ble annonsert, understreker han.

- Oppmuntrende

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er oppløftet av målingen. Etter en noe nær sammenhengende nedtur siden august i fjor hever Ap seg med 1,4 prosentpoeng til en oppslutning på 23,4 prosent.

Det er en god førjulspresang, mener Støre. Som likevel ikke vil avblåse krisa for eget parti.

- Ap ser en forsiktig oppgang på ulike målinger før jul. Det er oppmuntrende, men ingenting å hvile seg på, sier han til Dagbladet.

- Politisk arbeid er litt som å så: Man må så, før man høster resultatene. Derfor tror jeg Ap kan se fortsatt oppgang, fortsetter Støre.

Han mener framgangen skyldes det han selv beskriver som «godt politisk arbeid», blant annet når det gjelder klimaspørsmålet.

- Vi utvikler en klimapolitikk som skal kutte utslipp og skape jobber. Folk ser at Ap er med industrien, ikke mot den, hevder Støre, som flere ganger er blitt anklaget - også fra LO-hold - for nettopp å legge seg ut med industrien.

KrF krymper

Høyre og statsminister Erna Solberg kan glede seg over en framgang på 1,2 prosentpoeng til 22,1 prosent. Partiet har over tid ligget stabilt omtrent på dette nivået i Ipsos' målinger.

Stabil er situasjonen også for regjeringens to minste partier, KrF og Venstre. De er fortsatt på gal side av sperregrensa og KrF går endatil tilbake fra et allerede svakt nivå i november.

Med en oppslutning på 3 prosent for KrF (-0,5) og 2,8 prosent for Venstre (+0,2) er det gamle mikropartiet Rødt i øyeblikket større enn de to regjeringspartiene samlet.

- Det er en vedvarende krise for regjeringen at Venstre og KrF ikke klarer å komme seg av flekken, sier Motrøen i Ipsos.

Rødt går fram med nesten et prosentpoeng til 5,9 prosents oppslutning. SV står omtrent på stedet hvil med 8,5 prosent av velgerne i ryggen. Det er heller ingen endring å snakke om for Miljøpartiet De Grønne, som oppnår støtte fra 5 prosent av de spurte.

Solid rødgrønt

Samlet gir partibarometeret for desember flertall for de tre gamle rødgrønne partiene Ap, Sp og SV med til sammen 88 av 169 stortingsmandater.

Med parlamentarisk støtte fra MDG og Rødt i tillegg vil en rødgrønn regjering ha 107 mandater i ryggen. Det er fem færre enn rekordmålingen på 112 mandater fra november.

Ipsos har også spurt respondentene i undersøkelsen hva de mener om jobben Erna Solberg gjør som statsminister. Andelen som mener hun gjør en god jobb, er relativt stabil på 38 prosent. Men 18 prosent mener hun ghør en dårlig jobb, noe som er en økning på 3 prosentpoeng fra forrige måned.

På spørsmålet om hvilken politiker som ville egnet seg best som statsminister, uavhengig av eget partivalg, er Solberg den foretrukne kandidaten blant 23 prosent. 12 prosent av de spurte velger Støre, mens Vedum følger hakk i hæl på 9 prosent.

Hele 37 prosent oppgir imidlertid at de ikke vet hvem som er best egnet som statsminister i Norge.

Feilmarginen i meningsmålingen varierer fra 3,1 prosent ved 50 prosents oppslutning ned til 0,6 ved 1 prosent oppslutning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media