Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mouin (21) kom til Sverige for å jobbe i byggebransjen

Drepte 27 i selvmordsaksjon i Beirut.

DRO TILBAKE: Mouin Abou Zahr (21) flyttet til Stockholm i 2011 for å jobbe i byggebransjen. Tirsdag utførte han en selvmordsaksjon i Beirut som drepte 27 mennesker. Foto: Hasan Shaaban / Reuters / Privat
DRO TILBAKE: Mouin Abou Zahr (21) flyttet til Stockholm i 2011 for å jobbe i byggebransjen. Tirsdag utførte han en selvmordsaksjon i Beirut som drepte 27 mennesker. Foto: Hasan Shaaban / Reuters / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Expressen): Mouin Abou Zahr (21) tok kontakt med faren sin Adnan for å ta farvel én dag før tirsdagens terroraksjon mot den iranske ambassaden i Beirut. Men faren forsto aldri at den unge mannen - som flyttet til Sverige i 2011 og jobbet hos sin onkel - planla å utføre to selvmordsaksjoner mot den iranske ambassaden i Beirut sammen med en annen mann.

- Jeg er sjokkert. Jeg trodde aldri at han var i stand til å utføre noe sånt, sier selvmordsbomberens onkel til Expressen.

Mouin Abou Zahr ble født i Saida i Sør-Libanon og familien hans sendte ham til Sverige da de var bekymret for at han skulle bli påvirket av det ekstremistiske miljøet i byen.

Fikk oppholdstillatelse Mange unge menn har blitt inspirert av den salafistiske predikanten Ahmad al-Assir, som blant annet har rekruttert jihadister til Syria. I juni drepte al-Assir tilhengere tre libanesiske soldater. Kort tid etter stormet soldater hans base i Saida og siden har terrorpredikanten vært borte.

Bare en dag før tirsdagens terrorangrep, der 27 mennesker ble drept og et hundretalls ble skadd, oppdaterte Mouin Abou Zahr sin Facebook-status. Han sa at han skulle hevne det som hendte predikant al-Assir.

- Jeg tok ham med til Sverige i 2011 for å jobbe i byggebransjen. Vi ville hjelpe ham bort fra det religiøse miljøet, sier Mouins onkel.

Mouin fikk oppholdstillatelse i Sverige og bodde i bydelen Skärholmen i Stockholm. Familien hans forsøkte å få ham til å endre livsstil, tok ham med på diskotek og viste ham andre sider av livet. På fritiden drev Mouin med styrketrening, men han hadde problemer med å tilpasse seg.

Kjempet i Syria Han byttet jobb ofte og havnet etterhvert utenfor det sosiale nettverket han hadde fått i Sverige.

- Etter noen måneder gikk han lei av Sverige. Han savnet Libanon og ville dra til bake. Så fort det ble publisert bilder av ham etter terrorangrepene, kjente jeg ham igjen. Jeg trodde aldri han skulle gjøre noe så forferdelig, sier selvmordsbomberens onkel.

Ved hjelp av overvåkningskameraer og et anonymt tips fra en svensk kvinne lyktes det libanesisk etteretning å fastslå Mouin Abou Zahrs identitet. Ifølge etteretningsopplysninger deltok Mouin i Syria-krigen og kjempet for ulike terrorstemplede grupper. Det er de samme gruppene som rekrutterer svensker for å krige i Syria.

I selvmordsangrepet i Beirut ble 27 mennesker drept og et hundretals skadd.

TOK FARVEL: Mouin Abou Zahr (21) ble fanget på overvåkningskameraer før han begikk terrorhandlingene i Beirut tirsdag. Slik fant libanesisk etteretning identiteten hans.
TOK FARVEL: Mouin Abou Zahr (21) ble fanget på overvåkningskameraer før han begikk terrorhandlingene i Beirut tirsdag. Slik fant libanesisk etteretning identiteten hans. Vis mer