- Moussa vil bli president i Egypt

Har tidligere vært utenriksminister under Mubarak.

VIL BLI PRESIDENT: Lederen av Den arabiske liga, Amr Moussa, stiller trolig som Egypts neste president. Foto: REUTERS/Chip East/SCANPIX
VIL BLI PRESIDENT: Lederen av Den arabiske liga, Amr Moussa, stiller trolig som Egypts neste president. Foto: REUTERS/Chip East/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moussa har en rekke ganger blitt nevnt som mulig ny president i Egypt etter Hosni Mubarak.

Han har tidligere vært utenriksminister i Mubaraks regjering og tok under uroen som førte til presidentens fall, til orde for demokratisering og innføring av flerpartisystem.

Militærrådet har overtatt styringen av Egypt fram til det skal holdes presidentvalg til høsten. Rådet har blant annet nedsatt en komité som jobber med forslag til endringer av landets grunnlov. Blant forslagene er at landets president skal velges for fire år av gangen og kun kan sitte i maks to perioder.

Amr Moussa ble født i 1936 og utdannet seg som jurist før han gikk inn i det egyptiske diplomatiet. Han steg i gradene til han i 1991 ble utenriksminister i Mubaraks regjering, en stilling han hadde i et tiår.

I 2001 ble han utnevnt til øverste leder for Den arabiske liga. Mubaraks politiske motstandere hevder at presidenten fikk drevet igjennom denne utnevnelsen fordi han ønsket mindre oppmerksomhet rundt utenriksministeren.

I 2004 sluttet titusener av mennesker seg til en kampanje på internett med ønske om at Amr Moussa skulle stille opp som kandidat ved presidentvalget i Egypt det året.
(NTB)