Moussaoui vil på tv

Zacarias Moussaoui (33) vil at rettssaken mot ham skal sendes direkte på tv. Men myndighetene frykter at al-Qaida-medlemmer skal se rettssaken og gå til nye terroraksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Court TV, eller «Rettssaks-tv», har bedt om å få sende direkte fra rettssaken.

- Det har sjelden vært en rettssak der direktesending er klarere ønskelig, skriver Court TV i sin søknad. Advokaten til Zacarias Moussaoui har sendt brev om at han støtter Court TV og andre medier som kjemper for å få sende direkte fra salen.

Vitnene blir gjenkjent

Amerikanske medier har flere ganger direktesendte rettssaker. Rettssakene mot O.J. Simpson, tiltalt for drapene på eks-kona og kjæresten hennes, og Louise Woodward, au-pairen som ble dømt for drapet på en baby, ble sendt direkte. Amerikanske tv-seere kunne følge de tiltalte nøye og selv gjøre seg opp en mening om mimikken, tonefallet og måten de forklarte seg på.

Men når rettssaken mot Zacarias Moussaoui starter, er det nettopp dette som er problemet: Hvis saken sendes på tv, får alle se og høre hvordan Moussaoui ordlegger seg, ansiktsuttrykkene hans og bevegelsene han gjør. Blant tv-titterne kan det være al-Qaida-medlemmer eller terrorister. Kanskje ser de etter hemmelige tegn og informasjon som gjør at de setter i gang nye terroraksjoner.

Uansett blir dommeren, jurymedlemmene, de ansatte i salen og alle som vitner, lettere å gjenkjenne for al-Qaida-medlemmer eller andre fanatikere som vil ta hevn.

Stor interesse for saken

Derfor går aktor mot ideen om å direktesende rettssaken, som har stor offentlig interesse: Den unge fransk-marokkaneren er den eneste som er tiltalt for direkte medvirkning til terrorangrepene den 11. september. Han ble arrestert i august før angrepene fordi lærerne på en flyskole ble mistenksomme: Moussaoui ville bare lære å føre store fly i luften. Take-off og landing var han ikke interessert i.

Myndighetene tror derfor at 33-åringen er «den siste kapreren» og at han skulle ha vært med 11. september, enten i ett av de fire flyene som styrtet, eller i et fly som av forskjellige grunner ikke ble kapret likevel.

I dag starter høringene for å avgjøre om det skal bli tv-sendinger ut av saken. Dommer Leonie Brinkema skal høre argumentene fra begge kanter.

Moussaouis advokat har svart «ikke skyldig» på 33-åringens vegne, men Moussaoui selv vil ikke si noe som helst. Han er tiltalt for konspirasjon og for å ha planlagt drap på tusenvis av mennesker. Han risikerer dødsstraff hvis han blir funnet skyldig.

Rettssaken begynner i Virginia i oktober.

<B>VIL PÅ TV: Zacarias Moussaoui, her i et ungdomsbilde, vil at rettssaken skal overføres direkte på tv.
RETTSMØTE:</B> Zacarias Moussaoui forlater et rettsmøte i Alexandria, Virginia, 2. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer