Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mowlam blant irske ulver

LONDON(Dagbladet): Mo Mowlam gikk i går inn porten til det beryktede Maze-fengslet i Nord-Irland. Fengslet er fylt av katolske og protestantiske terrorister, drapsmenn og voldsmenn. Men statsråden for Nord-Irland må ha nettopp de ytterliggående fangenes støtte for å holde alle partene inne i den vanskelige fredsprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag sendte de beryktede protestantiske unionist-fangene John Adair og Michael Stone ut beskjeden Mo Mowlam håpet på:

- Vi oppfordrer Ulster Democratic Party (UDP) til å fortsette forhandlingene!

Dermed lykkes Mo Mowlam sannsynligvis i å få partene til å fortsette fredsforhandlingene på Stormont på mandag. Besøket blant de voldelige gruppene i Maze-fengslet er av mange beskrevet som Mowlams mest dramatiske grep for å få fred i Nord-Irland.

Blant ulver

Maze-fengslet i Nord-Irland er fylt opp med 537 terrorister. De forskjellige terroristgruppene er plassert i forskjellige fløyer, og fengslet karakteriseres som en politisk bastion.

Fangene har dekorert sine oppholdsrom og celler. I protestantenes blokk henger bilder av Che Guevara. Det er malt slagord på veggene der det står at det er bedre å dø stående, enn å krype på knærne i en irsk republikk.

Det var i dette rottereiret Mo Mowlam møtte opp for å få fangenes støtte til å fortsette fredsprosessen. Og Mowlam trengte fangenes støtte.

Positive

Hvis de ikke hadde gikk sin tilslutning, så ville Ulster Democratic Party trukket seg fra fredsforhandlingene. Og uten UDP, ingen fred!

Mo Mowlam møtte en fire terrorister sterk delegasjon fra Ulster Defence Army (UDA) og Ulster Freedom Fighters (UFF). Blant disse var Michael Stone som soner 30 års fengsel for å ha myrdet tre sørgende i en katolsk begravelse.

- Det var nyttige og positive samtaler. Jeg gjorde det klart for fangene at uten UDPs tilstedeværelse rundt forhandlingsbordet, ville det ikke bli noen fredsavtale. Vi har fortsatt en mulighet til å oppnå fred, sa minister Mo Mowlam etter samtalene, som varte i 90 minutter.

Statsråden for Nord-Irland presiserer at hun ikke har fått noen slags garantier fra unionistene, men at hun er mer optimistisk etter møtet enn før.

- Begge de stridende parter ga meg beskjed om å stå på for fred, sier Mo Mowlam.

Mo Mowlam ble møtt av republikanske demonstranter da hun kom til Maze-fengslet. Men de var forholdsvis få.

I fengslet hadde Mowlam også samtaler med republikanske fanger, men ikke liknende samtaler som hun hadde med de loyalistiske fangene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!