Moxnes: - Pinlig for regjeringspartiene

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener det er pinlig for regjeringspartiene om Anniken Hauglie er ferdig som Arbeids- og sosialminister. - Et spill fra Moxnes, svarer Erlend Wiborg i Frp.

MOXNES: Bjørnar Moxnes før finansdebatten i Stortinget der også mistillitsforslaget fra Rødt mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H) ble tatt opp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MOXNES: Bjørnar Moxnes før finansdebatten i Stortinget der også mistillitsforslaget fra Rødt mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H) ble tatt opp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag melder flere norske medier, blant dem Dagbladet, at Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er på vei ut av regjeringen.

Hauglie har vært Arbeids- og sosialminister siden desember 2015, men har den siste tida fått kritikk for Nav-skandalen som sprakk 28. oktober i fjor. I alt antas det at 78 personer har blitt uskyldig dømt for trygdesvindel.

- Pinlig

- Hvis dette stemmer er det at Anniken Hauglie må gå etter NAV-skandalen det eneste rette, og viktig for ofrene, skriver Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, i en e-post til Dagbladet.

- Men det er også pinlig for regjeringspartiene. Både Høyre og Frp har forsvart Hauglie mot mistillit med at hun skulle bli sittende for å rydde opp. Nå virker det som det bare var et billig påskudd for å unngå å stille maktpersoner til ansvar, fortsetter han.

Rødt har tidligere fremmet mistillitsforslag mot Hauglie, men fikk ikke de andre politiske partiene med seg.

BEKLAGER IGJEN: NAV-minister Anniken Haugli sa unnskyld igjen, etter at hun ble grillet foran hele Stortinget om NAV-skandalen. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Spill og spetakkel

- Dette er bare spill og spetakkel fra Moxnes, svarer Erlend Wiborg (FrP), leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til Dagbladet.

- Han har helt siden han kom på Stortinget ønsket å bli kvitt den regjeringen som sitter, fortsetter Wiborg.

Han sier at en av de viktigste jobbene til Fremskrittspartiet på Stortinget er å kontrollere regjeringen - om partiet sitter i regjering eller ikke - og at holdningen til et mistillitsforslag ikke endres av at partiet har gått ut av regjeringen.

Wiborg understreker at han må ta forbehold om at Hauglie faktisk går ut av regjeringen, noe som hittil ikke er offisielt bekreftet.

- En stor innrømmelse

Også SVs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Freddy André Øvstegård, reagerer på at Hauglie går av som statsråd, med forbehold om at det enda ikke er bekreftet.

- Det viser at statsminister Erna Solberg nå erkjenner og innser at Hauglie måtte gå av. Det er en stor innrømmelse for det politiske ansvaret for den største rikssikkerhetsskandalen i nyere norsk rettshistorie, sier Øvstegård til Dagbladet.

NAV-SKANDALEN: Freddy André Øvstegård. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NAV-SKANDALEN: Freddy André Øvstegård. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Han mener at dette ikke fritar regjeringen fra ansvaret for trygdeskandalen.

- De kan ikke la Hauglie slippe unna nå før kontrollkomiteen har ferdigbehandlet saken. Ansvaret for denne skandalen vil da flyttes over til statsministeren som er overordnet ansvarlig for regjeringen.

Øvstegård mener det mest ryddige hadde vært å la kontroll- og konstitusjonskomiteen ferdigbehandle forslaget.

- Om dette stemmer forsøker regjeringen å kortslutte regjeringens stortingskontroll, og det kommer vi ikke til å gå med på, legger han til.

Han sier videre at SV vil vurdere et såkalt daddelvedtak mot Erna Solberg om Hauglie går.

Et daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan avsi overfor en statsråd uten å fremme mistillit.

Varslet mistillit

Den siste tida har også SV varslet mistillit mot Nav-statsråden, mens Arbeiderpartiet har uttalt at de vil vente med å konkludere til kontroll- og konstitusjonskomiteen innstilling om Nav-saken er klar.

Det er ventet at innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen kan foreligge allerede 11. februar.

Dagbladet har vært i kontakt med Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen som opplyser at hun ikke ønsker å kommentere spekulasjoner rundt sammensetningen av regjeringen før den er et faktum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer