- Moxnes nekter å innse at sosialismen har ført Venezuela mot avgrunnen

Rødt peker på USAs sanksjoner og støtte til opposisjonen som årsak til Venezuelas problemer. Konspirasjonsteori, sier Christian Tybring-Gjedde.

FLYKTNINGSTRØM: Bare siden 2015 har over to millioner venezuelanere flyktet til nabolandene. Her ved grensen til Colombia. Foto: Schneyder Mendoza / AFP
FLYKTNINGSTRØM: Bare siden 2015 har over to millioner venezuelanere flyktet til nabolandene. Her ved grensen til Colombia. Foto: Schneyder Mendoza / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Situasjonen i Venezuela blir mer og mer prekær etter at opposisjonsleder Juan Guaidó 23. januar utropte seg til landets legitime president.

Venezuela er et av verdens rikeste land hvis man ser på naturressurser. Landet flyter over av olje, diamanter og gull, men sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer. Opposisjonen ved Guaidó mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen.

I juli 2017 gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling. Den fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

Maduro ble gjenvalgt i fjor i et valg opposisjonen boikottet.

Siden 2015 har 2,3 millioner venezuelanere flyktet landet og inflasjonen var i fjor på 1,37 millioner prosent, ifølge IMF.

Guaidó har fått anerkjennelsen fra USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia samt våre naboland Sverige og Danmark, som landets legitime president. Men Norge har foreløpig ikke ønsket å anerkjenne opposisjonslederen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer