Heftig debatt om kommunisme

Moxnes på talerstolen for å få ut «kommunisme»

Men fra talerstolen på Rødts landsmøte møter Rødt-lederen mye motstand.

TOK ORDET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes gikk selv på talerstolen i et forsøk på å få med seg partiet på å fjerne ordet kommunisme fra prinsipprogrammet. Foto: Frank Karlsen
TOK ORDET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes gikk selv på talerstolen i et forsøk på å få med seg partiet på å fjerne ordet kommunisme fra prinsipprogrammet. Foto: Frank KarlsenVis mer

Rødt skal denne helga fornye prinsipprogrammet sitt på landsmøte på Alna.

I dagens program omtales LO-topper som «pamper» og ledelsen i Arbeiderpartiet beskyldes for å bruker partiet til å holde arbeiderklassen nede. Dette har programkomiteen foreslått fjernet.

Men det meste av debatten i Rødt har gått på om begrepet «kommunisme» skal beholdes.

Flertallet i gruppa som har laget utkastet til programmet, vil ha det der, men et mindretall i prinsippkomiteen mener det bør strykes.

- Eliten bestemmer ikke

Ingrid Klein Hedlund var en av dem som tok ordet for å beholde begrepet.

- Gerd liv Valla sa at dere må forandre programmet om dere skal bli spiselige. Jeg tenkte kan hun ikke melde seg inn i Rødt, så kan hun være med å påvirke? Det er vi som skal bestemme dette, ikke eliten, sa hun.

Flere nevnte også at en rekke medier nå skrev om at Rødt diskuterte kommunisme, men ikke skilte det fra undertrykkende regimer.

Moxnes på talerstolen

Partileder Bjørnar Moxnes forsøkte å få ut kommunisme-ordet allerede i 2014, men ble da stemt ned.

I dag gikk han på talerstolen for å forsøke igjen.

- Jeg gir blaffen i hva VG skriver om Rødts prinsipprogram, hva Aftenposten eller Civita mener. Det har ingen verdens ting å si for diskusjonen her i salen.

- Men jeg bryr meg om hva folk flest tenker om programmet, og om det forklarer prinsippene våre på en måte som når fram til vanlige folk. Begreper som gir gjenklang og ikke legger snubletråder for oss selv, sa han.

- Min erfaring med begrepet kommunisme er at det ofte står i veien, sa Moxnes som understreket at partiet var enige i 99 prosent av programmet og at et klasseløst samfunn var målet uansett.

- Vi kaller oss kommunister

Fra den yngste garden i partiet fikk han derimot ikke mye støtte. RU-lederen har tidligere sagt til Dagbladet at han vil beholde det.

Etter Moxnes gikk RU-delegat Ayat Majbel Saeid på talerstolen. Hun representerer Oslo studentlaget på møtet.

- Det snakkes om at det er et generasjonsskifte i Rødt, men de fleste av oss i Rød Ungdom, inkludert meg selv, kaller oss kommunister. Jeg mener vi heller skal holde hodet høyt og ta ordet tilbake. De som har meldt seg inn, har meldt seg inn på det gjeldende programmet. Sosialismen er ikke nok. Det klasseløse samfunnet er det endelige målet, sa Ayat Majbel Saeid.

Advarer mot høyredreining

På landsmøtet advares det også mot en høyredreining av Rødt.

- Et parti som kaller seg Rødt, et revolusjonært parti, skal være klar på hvem arbeiderklassen er. For partiet skal bry seg om arbeiderklassen og gå i bresjen for å få vekk kapitalismens gru, krig, imperialisme og miljøødeleggelser, sier tidligere AKP-leder Jorun Gulbrandsen (70) til Dagbladet.

Hun var leder av Arbeidernes kommunistparti fra 1997 til 2006 og sentral da partiet og den gamle valgfronten RV la ned arbeidet og dannet Rødt i 2007. Under det rekordstore landsmøtet på Alnabru i helga er hun frivillig, ikke delegat.

- Setter seg i halsen

Rødt-profil Mímir Kristjánsson støtter derimot Moxnes i spørsmålet.

- Jeg har vokst opp i en familie der alle er kommunister, for meg er dette et kjent og kjært begrep. Men vi må innse at slik er det kanskje for flere av oss i Rødt, men ikke for de fleste andre. For mange folk setter ordet «kommunisme» seg i halsen.

På landsmøtet i Rødt har imidlertid ikke partileder Bjørnar Moxnes stemmerett.