OFFENTLIGGJORDE RAPPORT  Bjørnar Moxnes er blitt avhørt av politiet fordi han offentligjorde en taushetsbelagt rapport om en overgrepsanklage i Oslo. Foto: Torunn Brånå
OFFENTLIGGJORDE RAPPORT Bjørnar Moxnes er blitt avhørt av politiet fordi han offentligjorde en taushetsbelagt rapport om en overgrepsanklage i Oslo. Foto: Torunn BrånåVis mer

Moxnes våknet til misvisende overskrift

Flere medier, deriblant Dagbladet, endret tittel og beklaget i dag morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg våknet hadde jeg fått ganske mange meldinger av folk som lurte på hva i all verden jeg hadde gjort. Slik det sto så det ut som om jeg var etterforsket for overgrep. Det er veldig ubehagelig, sier Bjørnar Moxnes.

I natt ble det lagt ut en NTB-melding som ble publisert i en rekke medier, deriblant Dagbladet, med overskriften «Rødt-leder etterforskes etter overgrepssak i Oslo».

Moxnes forteller at en som ringte hadde hørt det som en del av en nyhetsbulletin på radioen.

- De leste bare opp overskriften og ikke så mye mer. Jeg håper jo dette feilaktige inntrykket ikke setter seg. En del får jo bare med seg overskrifter.

Dagbladets artikkel ble endret, og det er lagt inn en beklagelse i artikkelen. Moxnes sier til Kampanje at han vil klage inn NTB, Dagbladet, Nettavisen og Hegnar Online til PFU, og utelukker ikke at flere medier kan bli lagt til listen.

Beklager
- Vi beklager at tittelen på db.nos førsteside i natt kunne gi inntrykk av at Bjørnar Moxnes etterforskes i overgrepssak. Vi hadde en presiserende stikktittel «La ut rapport», men det er ikke nok. Her burde vi endret tittelen før vi publiserte NTB-saken. Den var for upresis, sier nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen.

- Vi tar en PFU-klage til etterretning og forholder oss til denne på vanlig måte.

NTBs nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes beklager også tittelbruken.

- Vi beklager at vi brukte den tittelen, den kan misforstås. Det var aldri vår intensjon å koble Moxnes til overgrep. Det framgår også i teksten at så ikke er tilfelle, men vi innser at det er en uheldig tittel. Da vi ble gjort oppmerksom på det på morgenkvisten, rettet vi umiddelbart og gjorde framstøt mot våre kunder om å endre. Vi beklager tittelen og har også gjort det overfor Moxnes selv.

Dagbladet har også beklaget direkte til Moxnes.

Kjemper mot Byrådet
Det saken egentlig handler om er altså at Moxnes har blitt avhørt hos politiet for å ha offentliggjort en rapport om påståtte overgrep ved et omsorgssenter.

- Toppledelsen i Oslo, helt opp til eldrebyråd Aud Kvalbein, gjorde alvorlige feil i hånderingen av påstander om at en hjelpepleier skal ha begått seksuelle overgrep ved et omsorgssenter. Saken mot hjelpepleieren ble senere henlagt av politiet. Kommunens håndtering av saken ble gransket og avslørt i en rapport. Så sørget byrådet for å sladde de delene av rapporten som viste feilene de selv hadde begått. Det mener jeg er uakseptabelt, og jeg synes det er viktig at folk får innsyn i det, sier Moxnes.

Moxnes offentliggjorde derfor rapporten med mindre sladding, og ble politianmeldt av et flertall i Oslo Bystyre for brudd på taushetsplikten.

- Sykehjemspasienter, ansatte og pårørende skal være trygge på at om det kommer påstander om seksuelle overgrep hos pasientene, så håndteres det på en profesjonell måte. Det skjedde ikke i denne saken. Skal vi lære av disse feilene, må de komme fram i lyset. 

- Handler om hemmelighold
- Hvis man leser skjønner man fort at det ikke handler om at jeg etterforskes for overgrep, men tvert imot at jeg har tatt en kamp med Oslo-byrådet om hemmelighold. Og jeg synes NTB og Dagbladet burde forstått såpass før de la ut saken.

- Nå må jeg ringe til en avis som ikke har redigert det ennå, avslutter Moxnes.

Eldrebyråd Aud Kvalbein vil ikke kommenere ytterligere og begrunner det slik:

- Rapportene om den såkalte Lindebergsaken ble ferdigbehandlet og avsluttet av bystyret for ett år siden. Bystyrets kommentarer og behandling av saken er offentlig tilgjengelig, dessuten skriftlige spørsmål til byråden og svar på disse. Bjørnar Moxnes er anmeldt av Oslo bystyre. Verken byrådet eller byråden er part i saken. Jeg ønsker derfor ikke å kommentere denne saken ytterligere. Jeg ønsker heller ikke å kommentere andres uttalelser om den, særlig ikke så lenge den pågår i rettssystemet, skriver Kvalbein på epost.