SLUTT PÅ SYKKELSTRESS: Bjørnar Moxnes haster ofte gjennom Oslo for å rekke å være familiepappa og stortingsrepresentant. Nå kommer han til å skulke mer stortingsjobb. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLUTT PÅ SYKKELSTRESS: Bjørnar Moxnes haster ofte gjennom Oslo for å rekke å være familiepappa og stortingsrepresentant. Nå kommer han til å skulke mer stortingsjobb. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Moxnes vil ikke være snillest i klassen lenger: Småbarnsforeldre vil ha revolusjon på Stortinget

- Kona hadde nok ikke trodd at «Bjørnar på tinget» skulle bli såpass intenst, sier Moxnes. Han får støtte fra Une Aina Bastholm, nybakt MDG-mamma.

- Det er blitt mange sykkelturer hals over hodet gjennom Oslo. Men nå blir det blir det mindre av, sier Bjørnar Moxnes og kikker ned på el-sykkelen sin.

Sammen har de to risikert liv og lemmer for å rekke tilbake til Stortinget innen viktige saker skal besluttes. Moxnes har vært flinkest i klassen, stort sett alltid på plass på første rad. Men nå skal han begynne å skulke.

- I praksis må jeg velge mellom å være tilstede på voteringer og komitémøter på den ene siden, og å møte velgere og stille opp på hjemmebane på den andre, forteller Moxnes til Dagbladet.

- Hva sier kona?

- Hun hadde nok ikke trodd at «Bjørnar på tinget» skulle bli såpass intenst. Foreløpig har det gått, men over tid er det umulig. Det handler ikke bare om familien, men også om å få tid til å reise rundt i landet og møte velgere og bedrifter.

1800-tallet opp av dage

Stortinget har ingen faste tidspunkter for votering og dersom småpartiene Rødt og MDG skal få stemme, må deres ene representant være tilstede. Det betyr mye ansvar på få skuldre.

- I desember og mai er det i praksis sånn at jeg må være på Stortinget hver kveld, for da skal veldig mange saker til votering, uten at man vet når på kvelden eller natta det skjer. Det kommer an på hvor lenge debattene varer og er helt uforutsigbart.

Moxnes sitter i finanskomiteen og sier møtene som regel er formaliteter, frie for politisk debatt.

- Stortingets voteringssystem er skreddersydd eldre menn med hjemmeværende koner som levde på 1800-tallet. Det må vi få en slutt på, sier Moxnes.

- Støre og Lysbakken klager ikke?

- De leder partier med flere representanter, og har ordnet seg slik at ikke trenger å delta på en eneste votering. Det holder nemlig at to tredjedeler av representantene er tilstede. Dersom Rødt skal votere i en avstemning, må jeg være der. Støre kan sende noen andre, sier Moxnes.

- Så nå kan en kanskje si at det ligger an til uvæpna revolusjon på Stortinget?

- Rødt ønsker å endre reglene og gjøre Stortinget til en mer moderne arbeidsplass, ja.

SE TIL DANMARK: Moxnes ønsker faste tidspunkter for votering på Stortinget, slik som i Danmark. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SE TIL DANMARK: Moxnes ønsker faste tidspunkter for votering på Stortinget, slik som i Danmark. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Se til Sverige

Både Danmark og Sverige har faste tidspunkter for votering. I Norge vedtas politikken når Per Olaf Lundteigen (Sp) og Abid Raja (V) har kranglet ferdig. Sånt kan ta tid. Enten risikerer Moxnes livet gjennom Oslo-trafikken for å rekke tilbake på Stortinget, eller så vandrer han hvileløst rundt etter midnatt og venter på voteringen.

- Klokka er blitt to på natta før vi har votert i enkelte saker. Jeg mener det er feil at systemet på Stortinget legger opp til at Norge får politikere som murer seg inne på stortingskontorene mens vi venter i times på voteringer. Vi burde bruke tida mer effektivt. Alternativet er at det blir vanskelig for småbarnsforeldre å være folkevalgte, og det er udemokratisk.

Tidligere i høst avslørte Dagbladet at Sylvi Listhaug hadde skulket fire av fem komitémøter på Stortinget. Frp-toppen unnskyldte seg med at hun hadde reist rundt og møtt velgere.

Har lavere lønn

Bjørnar Moxnes felte Listhaug som justisminister, men Rødt-lederen støtter henne i fraværsdebatten.

- Jeg har matt minst fravær fra komitémøtene så langt, men sånn kan det ikke fortsette om jeg skal få møtt velgere. Så her mener jeg Listhaug har rett. Det må være første gang, sier han og smiler skjevt.

- Så framover blir Rødts stemme fraværende i flere voteringer og flere komitémøter?

- Ja. Og det mener jeg er en riktig prioritering. Som folkevalgt må jeg ut i landet å møte industriarbeidere og hjelpepleiere, lærere og bussjåfører, for å lære av dem som vet hvor skoa trykker.

- Du tjener 900 000 i året på Stortinget. Da er det kanskje ingen menneskerett å få hente i barnehagen?

- Jeg tjener rundt en kvart million mindre enn de andre fordi jeg betaler partiskatt av lønna på Stortinget. Jeg synes Stortinget skal bestå av vanlige folk - ikke rike, middelaldrende menn med au pair. Dersom vanlige folk skal sitte på Stortinget, må vi ha en arbeidshverdag som gjør det mulig å være forelder og representant på samme tid. Hvis ikke, sitter vi igjen med et lite representativt storting, sier Moxnes.

Støtte fra Bastholm

Moxnes får støtte fra Une Aina Bastholm (MDG). Hun er nybakt mamma og i samme situasjon som Rødt-lederen: Små barn hjemme og partiets eneste representant på Stortinget. Også Bastholm har foreslått å innføre faste voteringstidspunkter på Løvebakken.

- Det er spesielt viktig for oss småbarnsforeldre. I hektiske perioder får man flere uker på rad hvor det ikke er mulig å planlegge livet, sier hun til Dagbladet.

Bastholm er nylig tilbake i jobb etter mammaperm.

- Jeg har måttet dra hjem på kvelden for å amme dattera mi og så haste tilbake for å sitte og vente på en votering jeg aldri vet når kommer. Det er fryktelig dårlig bruk av ressursene på Stortinget.

- Ingen tvinger deg til å ta gjenvalg?

- Nei, og en stortingsrepresentant må forvente høyt arbeidspress. Jeg klager ikke på det. Men slik systemet er nå, sliter det ut småbarnsforeldre, og det er ikke nødvendig å ha et dårlig system på trass. Det er viktig at også småbarnsforeldre har en stemme i Stortinget.

KREVENDE HVERDAG: Une Aina Bastholm er tilbake på Stortinget, men det er slitsomt å være småbarnsmor og MDGs eneste representant på Løvebakken.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KREVENDE HVERDAG: Une Aina Bastholm er tilbake på Stortinget, men det er slitsomt å være småbarnsmor og MDGs eneste representant på Løvebakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi er voksne folk

Motargumentet mot faste voteringstidspunkter på Stortinget er frykten for at Stortinget tømmes fordi politikerne bare møter opp til voteringen.

- Stortingsrepresentanter er voksne folk, man må kunne stole på at vi bruker tiden etter beste skjønn for å bidra til debatten, og politikken. Vi kan ikke ha et system som bevisst skaper lite forutsigbarhet bare fordi man er redd representantene kan komme til å utnytte det, sier Bastholm.

MDG-representanten forteller at det har skjedd at Stortingets presidentskap har lagt obligatoriske møter oppå hverandre, og at systemet er slitsomt.

- Jeg merker på kroppen at jeg får vært lite med dattera mi denne høsten, og jeg har bevisst lagt opp til minst mulig reise. I sum gjør det at man vurderer om det er riktig å ta en periode til. Hvis jeg hadde visst når saker skulle til votering, ville livet blitt lettere. Vi må ha et storting hvor småbarnsforeldre kan sitte flere perioder, sier hun.