Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MP3 gir til økt cd-salg

En amerikansk undersøkelse slår fast at piratkopiering fører til at cd-salget øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er foretatt av firmaet Jupiter Communications. De spurte 2 200 oppkoblede personer mellom 18 og 24 år hvordan programmer som Napster, Scour og Gnutella påvirker deres kjøp av cder. Disse programmene gjør det svært lett å skaffe seg piratkopiert mp3-musikk på nettet. Konklusjonen er at de aller fleste kjøper like mange eller flere cder etter at de begynte med mp3.

Analytiker Aram Sinnreich hos Jupiter Communications er ikke overrasket.

- Programmene fører til at flere hører på musikken. Dermed kjøper selvfølgelig flere cden, sier han til Aftonbladet.

- De fleste Napster-brukerne er musikkentusiaster. Det er innlysende at de vil ha mer etter å ha fått en liten smaksprøve. Dessuten er sjansen stor for at de kommer til å fortsette å kjøpe mange cder. Plateindustrien burde oppmuntre filbytte i stedet for å motarbeide dem, sier Sinnreich.

Bransjen sier at informasjonen i den nye rapporten kan være riktig, men er likevel mot programmene som distribuerer piratkopiert MP3

- Hvis du har copyright på noe, så gjelder den rettigheten uansett hva som skjer. Ingen andre skal kunne dra fordel av noen annen eiendom uten ditt samtykke, sier Hillary Rosen, sjef for The Recording Industry Association of America (RIAA).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media