«Mr. Anzar, I presume?»

President George W. Bush snublet inn i Europa med å radbrekke den spanske statsministerens navn. Bush omtalte statsminister José Marma Aznar som «Anzar» i et intervju med spansk TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske presidenten startet sitt Europa-besøk i går, i den spanske hovedstaden Madrid.

Han har foran seg ei uke der han vil møte europeere som er skeptiske og undrende til mange sider ved politikken til den nye sjefen i Det hvite hus.

Kyoto og rakettskjold

Han vil møte kritikk fordi han åpent utfordrer Kyoto-avtalen om utslipp av klimagasser. Han vil møte kritikk for sitt engasjement for rakettskjold og for at han vil si opp ABM-avtalen om våpenkontroll. Han vil møte kritikk for det et samlet Europa oppfatter som amerikansk egenrådighet i utenrikspolitikken. Og han vil møte kritikk for sin sterke støtte til dødsstraff.

- Det er så mye mer som forener oss enn som skiller oss. Jeg nekter å la noe enkeltspørsmål splitte Amerika og Europa, sa Bush på en pressekonferanse med den spanske statsministeren i går.

I dag møter Bush NATO-topper i Brussel, torsdag EU-topper i Göteborg, fredag drar han til Warszawa, og lørdag møter han for første gang Russlands president Vladimir Putin i Slovenias hovedstad Ljubljana.

Provokasjon

De viktigste spørsmålene som gjør forholdet mellom Europa og USA kjølig, er Kyoto-avtalen og rakettskjoldet.

Bush har beskrevet Kyoto-avtalen som uvitenskapelig fordi han mener det ikke er tilstrekkelig bevist at utslipp av fossilt brensel bidrar til oppvarming av kloden. USA står for 25 prosent av utslippet av drivhusgasser. I stedet har Bush sagt at han vil bruke mer penger på forskning.

Mens Bush satt i møte med Aznar i går, meldte telegrambyrået AP at EU avviser Bushs nye initiativ når det gjelder global oppvarming, og kalte dem utilstrekkelige.

Når George W. Bush i dag kommer til Brussel, vil fokuset imidlertid være flyttet til det amerikanske rakettskjoldet, som de europeiske allierte avviser som politisk uklokt. Rakettskjoldet innebærer at ABM-avtalen fra 1972 må sies opp, og er en provokasjon ikke bare mot nære allierte, men også mot Russland, som kan føle seg presset til å delta i et nytt dyrt våpenkappløp med nye generasjoner forsvarsvåpen.

Bush har en stor pedagogisk oppgave foran seg, for å forklare hvorfor hans administrasjon er på kollisjonskurs med Europa.

Han snublet ikke bare i uttalen av den spanske statsministerens navn i går. Det kladdet seg til med både grammatikk og uttale da han forsøkte å si noen ord på spansk.

Den amerikanske presidenten signaliserte tydelig at han trives best på Texas-dialekt.

<B>GODE VENNER?</B> President George W. Bush og Spanias statsminister José Maria Aznar. Bush har en stor oppgave foran seg med å forklare sin politikk under sitt Europa-besøk.