Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mr. Fix-it

Navn: Vernon Jordan Alder: 63 Yrke: Advokat og Clinton-venn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON: Vernon Jordan er flott, rik, velutdannet og den nærmeste vennen til USAs president. Han har den samme uimotståelige sjarmen som Bill Clinton. I går gikk han sjette runde foran anklagerne i riksrettssaken mot sin gode venn.

Vernon Jordan gikk smilende inn i den ventende bilen som skulle ta ham med til Capitol Hill. Der ventet anklager Asa Hutchinson i et rom uten vinduer. Med fire av åtte timer til rådighet, og et videokamera som dokumenterer hvert ord, håper anklagerbenken at Jordan skal bekrefte at han forsøkte å kjøpe seg Monica Lewinskys taushet. Som vennetjeneste for Bill.

Mye tyder på at Vernon Jordan ikke lar seg lure ut i åpent lende. Han er beskrevet som den ultimate «ordner og fikser». Juristen Jordan er en av de virkelige innsiderne i Washington. Han er mesteren i å ordne avtaler via uformelle veier.

Etter valget i 1992 kunne Jordan velge hvilken post han ville i Clintons regjering. Vernon Jordan valgte rollen som venn. Og rollen som mannen utenfor rampelyset.

Dette vennskapet er bare blitt sterkere med årene. Jordan og hans kone tilbringer feriene sammen med Bill og Hillary. Det siste Vernon Jordan ville finne på, er å bedra sin gode venn.

Oppveksten i Sørstatene i dyp fattigdom førte Jordan inn i kampen for de svartes rettigheter i 60-årene. Allerede den gangen valgte han å arbeide innenfor de etablerte organisasjonene og innenfor systemet. Jordan så tidlig at det var størst sjanse til å lykkes den veien. Både for sakene han kjempet for og for egen karriere.

Selv om Jordan gikk den myke vei, har ikke livet hans vært uten dramatikk. I 80-årene ble han skutt på en parkingsplass i Indiana. Han overlevde, men trakk seg ut av det mest aktive menneskerettighetsarbeidet. Det private næringslivet ville bruke den dyktige juristen.

Hans styrke er at han kjenner de fattigste og de rikeste. Han kan snakke med alle mennesker. Menneskekjenneren Jordan har endt opp som superadvokat og ettertraktet styremedlem i næringslivet. Som styremedlem i Revlon hadde han innflytelse som han brukte for å hjelpe Monica Lewinsky.

Rollen som Mr. Fix-it har ikke vært veldedighetsarbeid, men spørsmålet er om anstrengelsene for Monica var et bestillingsverk fra Bill Clinton for å kjøpe seg Monicas taushet.

Monica har nektet for det. Ringreven Jordan blir en hard nøtt å knekke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media