Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

«Mr. Good» til Cappelen dager før Obama fikk fredsprisen: - Stille som i graven her

- Ser det ut som at Cappelen får en innførsel her?

GRILLET OM SMS-ER: Spesialenheten ønsker å vite om Eirik Jensen er «Mr. Good» og om det var tilfeldig at «Mr. Good» skrev til Cappelen at det var «stille» i tida før Obama skulle motta fredsprisen i Oslo.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Scanpix
GRILLET OM SMS-ER: Spesialenheten ønsker å vite om Eirik Jensen er «Mr. Good» og om det var tilfeldig at «Mr. Good» skrev til Cappelen at det var «stille» i tida før Obama skulle motta fredsprisen i Oslo.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - «Mr. Good», er det deg? spør Spesialenheten ved Kristine Schilling.

- Nei, jeg har aldri blitt kalt «Mr. Good», svarer Eirik Jensen, som i dag blir grillet om kontakten han hadde med hasjbaron Gjermund Cappelen i 2009.

Fra fredag 4. desember til søndag 6. desember går det flere meldinger mellom Cappelen og «Mr. Good».

Spesialenheten mener at tekstmeldingene fra desember 2009 viser at Gjermund Cappelen venter på en innførsel, og at Jensen, som Spesialenheten mener er lagret som «Mr. Good» på Cappelens telefon, bidrar med informasjon angående politiets ressurser.

- Stille som i graven

Men Spesialenheten har ikke funnet disse meldingene på noen av Jensens telefoner, bare på en av Cappelens, hvor det er funnet tekstmeldinger fra en kontakt lagret med navnet «Mr. Good».

I meldingene mellom «Mr. Good» til Cappelen står det:

«Mr. Good»: «Stille. Stille.»

Cappelen: «OK»

«Mr. Good»: «Ja det ser bra ut!

«Mr. Good»: «Stille som i graven her.»

Søndag 6. desember skriver Cappelen: «Hjemme? Tror de er på plass»

«Mr. Good»: OK.

- Umulig å tolke

Jensen forklarer at han ikke kjenner seg igjen i meldingene og forklarer at han nesten er sikker på og at han «nesten kan utelukke» at han er «Mr. Good.»

- Ser det ut som at Cappelen får en innførsel her, basert på disse meldingene? spør Schilling.

- Hvordan skal jeg kunne tolke det? Dere har mer informasjon enn meg. Ut fra de meldingene er det umulig å tolke noe som helst, sier Jensen.

Schilling sier det ikke er funnet noe kommunikasjon mellom «Mr. Good» og Cappelen før eller etter disse dagene i begynnelsen av desember 2009.

Cappelen har tidligere forklart at han hadde Jensen oppført med to forskjellige navn i telefonlista:

- Braathen, eller «Mr. Good». Braathen safe, en safe person. Derfor brukte jeg det navnet, sa Cappelen til TV 2 i fjor.

Nederlandsk sim-kort

Schilling lurer på om en telefonsamtale som varer cirka et halvt minutt mellom Cappelen og Jensen like før Cappelen får en SMS fra «Mr. Good» var foranledningen til at Jensen byttet telefon, og om Jensen da brukte et nederlandsk sim-kort.

- Jeg husker ikke om jeg brukte det nederlandske sim-kortet. Jeg trodde det kortet stammet fra en gammel telefon og la det i en bukselomme, sier Jensen.

«Mr Good» er på Cappelens telefon oppført med et nederlandsk nummer. I en bukselomme hos Jensen fant Spesialenheten et nederlandsk sim-kort, som Jensen i retten har sagt at han ikke visste om. Han forklarte at det kan ha vært fra et utenlandsoppdrag han hadde i politiet.

Obama-besøk

Schilling lurer på hva Jensen holdt på med politimessig i slutten av 2009, og Jensen forklarer at han da drev med organisatorisk arbeid og skulle slå sammen gjengprosjektet og Spesielle operasjoner (SO).

Han sier han hadde lite med Oslo politidistrikt og organisert kriminalitet å gjøre på den tida, da han jobbet spesielt med gjengprosjekter.

MOTTOK FREDSPRISEN: 10. desember 2009 var Barack Obama, som inntil i morgen fortsatt er USAs president, for å motta fredsprisen. Her ankommer han Oslo rådhus sammen med Geir Lundestad, daværende direktør for Det norske nobelinstitutt. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet 
MOTTOK FREDSPRISEN: 10. desember 2009 var Barack Obama, som inntil i morgen fortsatt er USAs president, for å motta fredsprisen. Her ankommer han Oslo rådhus sammen med Geir Lundestad, daværende direktør for Det norske nobelinstitutt. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet  Vis mer

- Det var fredsprisutdeling i Oslo med Obama 10. desember, sier Schilling, og lurer på om det tok en del politiressurser og om det derfor var «stille», som det er henvist til i meldingene.

Spesialenheten mener at «stille»-meldingene var informasjon som hjalp Cappelen i hans innførselvirksomhet.

- Det tok sikkert en del ressurser. Jeg vet at X-ray hadde høyeste beredskap og en del av styrken jobbet døgnkontinuerlig. Jeg kan ha disponert noen av de styrkene, men som annet i 2009, så husker jeg ikke så veldig godt. Når du ikke har noen rolle i det som pågår, blir du heller ikke involvert. Slik var det også med meg og fredsprisutdelingen, selv om noen av mine ressurser ble disponert til det, forklarer Jensen.

Eks-politimannens forsvarer, John Christian Elden, sier at påtalemyndigheten ikke har andre beviser for at Jensen er «Mr. Good» enn at de har analysert skrivestilen i den totale meldingskorrespondansen mellom Cappelen og Jensen, og at denne skrivestilen også samsvarer med skrivestilen i meldingene mellom «Mr. Good» og Cappelen.

- Jensen bestrider at han er «Mr. Good», sier Elden.

Oslo tingrett lukket dørene etter at spørsmålet om «Mr. Good» var tatt opp, og forhandlingene vil igjen gå for åpne dører mandag, ettersom det er rettsfri på fredager.

- Terrormål

4. desember 2009 skrev NTB at politistyrken under en av årets travleste julebordshelger ble redusert på grunn av «den enorme sikkerhetsjobben som skulle utføres 10. desember» under Obamas besøk.

Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt sa dette til Dagbladet om Obamas besøk:

- Dette er en stor utfordring som vi ser fram til. Når USAs president kommer, blir det ekstraordinært. Amerikanerne er påpasselige med sikkerheten, og trusselbildet er avgjørende, sa Gjengedal, som da hadde hatt to måneder på seg til å forberede hovedstaden på toppbesøket som ifølge terroreksperter gjorde Oslo til et terrormål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!