Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mr. Lee hevder han er i Oslo for å gi løsningen på verdensfred. Kritikere mener pastoren bare leder en kristen kult

Den selverklærte «bebudede pastoren» hevder han er i Norge for å mane til fred. Kritikere hevder han leder en apokalyptisk kristen kult, som skal ha flere hundre tusen medlemmer.

STORSLÅTT: Da Lee Man-hee, lederen for den sørkoreanske organisasjonen HWPL, inviterte til pressekonferanse på Håndverkeren i Oslo var det rigget som om hele verdenspressen skulle dukke opp. Det kom to journalister og én fotograf. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
STORSLÅTT: Da Lee Man-hee, lederen for den sørkoreanske organisasjonen HWPL, inviterte til pressekonferanse på Håndverkeren i Oslo var det rigget som om hele verdenspressen skulle dukke opp. Det kom to journalister og én fotograf. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lee Man-hee besøkte denne uka Oslo med et tilsynelatende enkelt, men samtidig ufattelig budskap:

- Jeg har funnet løsningen på hvordan man oppnår verdensfred.

Lee forklarer at det ville ikke vært noe bruk for hans fredsarbeid, dersom han faktisk ikke satt på løsningen for varig fred over hele verden.

Kritikere, som Martijn Bergsma i Youth for Exchange and Understanding, hevder imidlertid at Lees egentlige «fredsløsning» er å få folk til å slutte seg til den kontroversiell menigheten Lee også er leder av.

Når Lee gjester Oslo, gjør han det som budbringer for fred og forsoning - som leder for den ikke-statlige organisasjonen HWPL.

Lee gjør det likevel tydelig at han mener han har støtte fra «høyere makter».

- Jeg vil bare skryte av meg selv litt kjapt. Jeg tror til og med at himmelen (i en religiøs forstand, red.anm.) ser på meg som en veldig smart person, sier han under pressekonferansen, som telte tre representanter for norske medier. To av dem kom fra Dagbladet.

- Usammenhengende

Han hadde forsøkt å lokke Dagbladets journalist til pressekonferansen på Håndverkeren konferansesenter i Oslo med løfter om interessante diskusjoner om de pågående Nord-Korea-forhandlingene.

Det var ikke alle som fant det like interessant.

- Jeg kan ikke huske å noensinne ha hørt en så usammenhengende tale som det han presenterte. Han snakket i nesten en halv time uten å egentlig si noe som helst, sier Enver Djuliman, seniorrådgiver for Den Norske Helsingforskomité.

FILMET: Hvert eneste øyeblikk av Dagbladets møte med gruppa skal dokumenteres, både på video og bilder. Da Dagbladets reporter gjorde det tydelig at dette ikke var ønsket, ble kameraet senket i noen sekunder før det var på'n igjen. En talsmann for HWPL sier det kun er til internt bruk, men har i ettertid beklaget fotografenes oppførsel. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FILMET: Hvert eneste øyeblikk av Dagbladets møte med gruppa skal dokumenteres, både på video og bilder. Da Dagbladets reporter gjorde det tydelig at dette ikke var ønsket, ble kameraet senket i noen sekunder før det var på'n igjen. En talsmann for HWPL sier det kun er til internt bruk, men har i ettertid beklaget fotografenes oppførsel. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Djuliman er utdannet jurist og er personlig opptatt av menneskerettigheter og forsoningsarbeid. Han har også utgitt flere bøker om temaet.

Han var ikke til stede under pressekonferansen, men gjestet det påfølgende arrangementet på invitasjon fra HWPL tirsdag. Han understreker at han ikke har noen bånd til organisasjonen.

- Jeg kom bare for å vise høflighet. De har vært i Norge i én måned for å forberede dette arrangementet, men når man ser på hvem som kom så forstår man at de ikke har klart å involvere veldig mange, sier han.

I en årbok utgitt av HWPL presenteres imidlertid Djuliman som én av 146 medlemmer av deres «Peace Advisor Council». Han forklarer at det var ukjent for ham, og sier det er noe han tar fullstendig avstand fra.

- Dette må være basert på en misforståelse. Jeg har aldri samarbeidet med dem eller bidratt på noen måte, men vi har hatt helt uformell kontakt. Jeg må bare si at både jeg og Helsingforskomiteen tar avstand fra denne organisasjonen. Jeg kommer til å ta kontakt og be dem om å fjerne navnet mitt, sier Djuliman til Dagbladet.

Fristet med Bondevik

La oss hoppe litt tilbake i tid. For det hele startet 3. april i år, da Dagbladet ble kontaktet av en person som presenterte seg som representant for en Sørkoreansk fredsorganisasjon. De skulle snart komme til Oslo for å avholde et fredsarrangement, der forhandlingene i Nord-Korea var tema.

Gjennom telefonsamtaler og møter med Dagbladet den siste tida har organisasjonen gjentatte ganger argumentert for hvorfor norsk presse burde dekke arrangementet.

Representanter for organisasjonen kunne fortelle Dagbladet at Norges tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik skulle delta, og at Bondevik var veldig entusiastisk over tanken på å delta.

«NEI TAKK»: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ønsket ikke å delta på HWPLs arrangement denne uka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
«NEI TAKK»: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ønsket ikke å delta på HWPLs arrangement denne uka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Den tidligere norske statslederen bekrefter at han ble kontaktet av den sørkoreanske organisasjonen.

- De forklarte at det var snakk om en rundebordskonferanse. Grunnen til at jeg personlig var åpen for å møte dem, var at det var Korea-problematikken som skulle diskuteres. Dette er noe jeg er opptatt av, og jeg var generelt åpen for å delta i diskusjoner med en sørkoreansk organisasjon som jobber for fred og forsoning, sier Bondevik til Dagbladet.

200 000 følgere

Organisasjonen var imidlertid lite villige til å dele noe særlig informasjon med Dagbladet om hvem som egentlig hadde tatt turen fra Sør-Korea. Det var først mandag denne uka, to dager før arrangementet, at de ga Dagbladet innblikk i hvem de er, ved å presentere navnet:

Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light, også kjent som HWPL.

HWPL ledes av nevnte Lee, en mann som skal ha beskrevet seg selv som «den bebudede pastoren», ifølge Public Radio International (PRI).

I tillegg til sitt arbeid som en selverklært «budbringer for verdensfred» er Lee øverste leder av menigheten Shincheonji (SCJ). De hevder å ha over 200 000 følgere i Sør-Korea, og anser seg som utførelsen av den ene sanne kristendom.

ENORMT ANTALL: Dette bildet fra 2012 viser et enormt antall mennesker samlet for SCJs fredfestival i den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Menigheten skal ha så mange som 200 000 følgere. Foto: Wikimedia Commons
ENORMT ANTALL: Dette bildet fra 2012 viser et enormt antall mennesker samlet for SCJs fredfestival i den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Menigheten skal ha så mange som 200 000 følgere. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Den eneste veien til «himmelen» er gjennom menigheten, mens alle andre vil bli nektet tilgivelse, heter det i Shincheonjis doktrine, ifølge PRI.

Navnet Shincheonji skal være hentet fra Johannes' Åpenbaring i bibelen og kan oversettes fra koreansk til «ny himmel og jord». Gruppas offisielle navn er Shincheonji, Church of Jesus, the Temple of the Tabernacle of the Testemony.

Kultprat «er tull»

Da Dagbladet forsøkte å stille kritiske spørsmål under pressekonferansen tirsdag, fikk avisa beskjed om at Lee ikke hadde tid til å svare på flere spørsmål. En talsperson for Lee og HWPL svarer imidlertid på kritikken i en e-post.

En lang rekke kritikere omtaler menigheten som en hemmelighetsfull og manipulerende religiøs kult, med Lee som kultens leder. Dette tar Lee, Shinchonji og HWPL sterk avstand fra.

- Shincheonji har ingen grunn til å være hemmelighetsfull eller manipulerende. Det er ikke kirkens formål, skriver Lee Man-hees talsperson i en epost til Dagbladet og fortsetter:

- SCJ er alltid villig til å delta i dialog, men til tross for en innsats for å være transparente og for å avholde diskusjoner, så blir kirken fortsatt målrettet og forsøkt stilnet.

Det var en representant for HWPL som først nevnte ordet kult i en samtale med Dagbladets journalist, der han uten å ha fått spørsmål om temaet plutselig fortalte at «alt dette pratet om en kult er bare tull».

- Ikke skalkeskjul

Kritikere av Lee mener HWPL fungerer som et skalkeskjul for Shinchonji, og at det egentlige målet er å rekruttere nye medlemmer.

- HWPL, IWPG, og IPYG er ikke noe skalkeskjul. Vi er transparente når det kommer til vår ledelse og våre forbindelser. Våre organisasjoner er registrert hos Sør-Koreas myndigheter, og jobben vi gjør er anerkjent av FN, skriver talspersonen.

-SOM MANDELA: Lee Man-hees talsperson sammenligner sin sjef med fresarbeidere som Martin Luther King Jr. og Nelson Mandela. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
-SOM MANDELA: Lee Man-hees talsperson sammenligner sin sjef med fresarbeidere som Martin Luther King Jr. og Nelson Mandela. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han tar sterkt avstand fra kritikken mot Lee, og mener det er urettferdig at folk blander det han omtaler som fredsarbeid med Lees personlige religiøse overbevisning.

- Dersom en person jobber for fred, hvorfor skal man kritisere vedkommendes personlige tro? Bør ikke religionsfrihet også settes pris på i en fredelig verden? Framfor å fokusere på doktrinene som separerer oss, bør vi ikke fokusere på jobben som kan forene oss? spør han retorisk.

Han ber kritikerne se på hva HWPL har fått til de siste fem åra, før han tilsynelatende sammenlikner Lee med noen av verdenshistoriens mest anerkjente fredsforkjempere.

- Mange av historiens største ledere i fredsarbeid, som Gandhi, Moder Teresa, Nelson Mandela og Dr. (Martin Luther, red.anm.) King, var også religiøse. De brukte det som en inspirasjonskilde for sitt arbeid. Mr. Lee er på ingen måte annerledes, og bør bli anerkjent for sin innsats, skriver talspersonen.

Et dypdykk i kritikken mot Lee og organisasjonene han leder viser at mye av kritikken mot ham går på at hans følgere og kirken mener at han er Jesus gjenoppstanden og at han har evig liv.

- Mr. Lee har aldri, ikke én eneste gang, påstått dette. Han motsetter seg alle som prøver å dele denne fortellingen. Det har, og vil alltid være, én eneste Jesus Kristus.

På spørsmål om hva Lee mener om beskyldningene, som blant annet PRI har videreformidlet, om at han leder en kult, svarer Lees talsperson med et angrep på PRIs journalist og artikkel.

- Mr. Lees intervju med PRI var veldig uheldig. Reporteren var ikke interessert i å forstå SCJ (menigheten) objektivt, men i å gjenfortelle en propagandistisk fortelling.

FRED: Lee Man-hee avviser beskyldningene om at han er en kultleder. I stedet sammenligner han seg med historiske fredsarbeidere som Martin Luther King Jr. og Mahatma Gandhi. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FRED: Lee Man-hee avviser beskyldningene om at han er en kultleder. I stedet sammenligner han seg med historiske fredsarbeidere som Martin Luther King Jr. og Mahatma Gandhi. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Veldig kontroversiell

Bondevik dukket aldri opp på arrangementet tirsdag.

- Vi gjorde det samme som Dagbladet har gjort. Vi undersøkte hva organisasjonen står for, og kom fram til at den er veldig kontroversiell i Sør-Korea. Vi kom også fram til at det heller ikke var den riktige rammen for at jeg skulle delta, sier han.

Norges tidligere statsminister forteller videre at det var flere ting som fikk ham til å stille spørsmål ved organisasjonens framgangsmåte. Når han så undersøkte hva de står for og fikk se kritikken mot Mr. Lee og hans arbeid, bestemte han seg for at det ikke lenger ville være aktuelt å delta.

- Det virket noe spesielt. Vi gikk ikke så langt videre i undersøkelsene, men det var nok for meg til at jeg bestemte meg for ikke å komme. Jeg er nå i en fri stilling og møter iblant folk som jeg ikke nødvendigvis er enig med i alle spørsmål, men her var det ikke aktuelt å bli med, sier han.

Bondevik sier organisasjonen var veldig ivrige på å knytte ham til seg, og opplever at de ønsket å få ham til å stille opp for å kunne legitimere sitt arbeid. Han beskriver dem som «veldig ivrige» og sier at organisasjonen forsøkte å få ham til å delta på et arrangement i Bucuresti i Romania.

- Der opererte de med en liste over tidligere statsleder som skulle komme. De ba meg innstendig om å komme, men jeg sa nei. De ba meg så om å revurdere mitt svar. Da fikk jeg også inntrykk av at de er ute etter navn de kan bruke for å legitimere sitt arbeid. Vi undersøkte da organisasjonen og fant nok til å si at jeg ikke kom til å stille, forteller Bondevik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media