Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mr. X alene på hotell

Den mystiske mannen får bo på hotell på kommunens regning til han husker hvem han er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politipatruljen fant ham på en benk i Oslo sentrum 19. mai, men klarer ikke å finne ut mannens navn eller hjemland. Selv sier han at han ikke husker noe som helst, og legene og psykologene på Rikshospitalet tror han snakker sant. I går fikk oslopolitiet det skuffende svaret fra engelsk politi.

- De har spesialkompetanse på savnede personer, men har ikke klart å finne ut noe som helst, sier vaktleder Ellen Svae ved kriminalvakta.

Koster 750 kroner dagen

Bildet av den såkalte Mr. X er spredt via Interpol uten resultat. Like nedslående er utfallet av internett-etterlysninga. Politiet står på bar bakke, men fortsetter etterforskninga.

28. juli ble han utskrevet fra Rikshospitalet hvor han var innlagt siden politiet fant ham. Verken hypnose eller andre former for undersøkelser har hjulpet på hukommelsen. Nå har bydel Ullern overtatt ansvaret for ham, og innkvartert ham på sykehusets pasienthotell. De betaler 750 kroner natta for mannens kost og losji, men gjør ellers ingenting.

- Mannen er fysisk frisk, og får medisinsk oppfølging på Rikshospitalet. Vi håper at han vil huske snarest mulig, sier avdelingssjef for sosiale tjenester Martin Olav Folde i bydel Ullern.

Alene på hotellet

På sykehuset anser de ikke Mr. X som sitt ansvar lenger.

- Nå som han er utskrevet er han kommunens ansvar, selv om han har noe kontakt med psykosomatisk avdeling, sier juridisk rådgiver Sissel Markhus ved Rikshospitalet.

Politiet anser ham som en lovlig turist siden det ikke er sikkert at han har vært her lenger enn de tre månedene turister får visum. Det er ikke avklart hva som blir statusen hans 19. august - tre måneder etter at han ble funnet på benken. Myndighetene kan uansett ikke sende ham ut av landet siden de ikke vet hvor han er statsborger.

UDI vil ikke involvere seg siden Mr. X ikke har søkt asyl. Bydel Ullern setter sin lit til at hukommelsen kommer tilbake slik at østasiaten kan sendes til hjemlandet og en mulig familie der. Imens sitter han på hotellrommet sitt - uten et sosialt nettverk og kun dårlig engelsk å kommunisere med.

Penger og ordbok

- Jeg er faglig sterkt tvilende til at en slik tilværelse vil stimulere hukommelsen. Sosial og kulturell isolasjon gjør ikke psyken bedre, fastslår psykiater Michael Setsaas.

Han kjenner ikke saken utover avisomtalen, men uttaler seg på generelt grunnlag.

- Dette strider mot faglige prinsipper, og er neppe forsvarlig helsemessig. Han trenger sosial stimulering og behandling, sier Setsaas.

På bar bakke

Oslopolitiet har ennå ikke klart å løse gåten - selv med engelsk hjelp.

På grunn av utseendet tror politiet han stammer fra et østasiatisk land, men han har fått se japanske og koreanske skrifttegn uten å reagere på dem. Politiet aner heller ikke hvordan han kom til Norge. Et stort oppslag i VG 13. juli førte ikke til nye opplysninger.

Mr. X var velkledd da han ble funnet, og ingenting tydet på at han var utsatt for noe kriminelt eller hadde sovet ute. Klærne kunne være kjøpt hvor som helst i verden, og han var uten pass og bankkort. Det eneste de fant var en norsk hundrelapp, 25 pund, 120 dollar og en engelskordbok.

Hva kan ha skjedd med Mr. X?

<B>UNG ASIAT: Politiet tror Mr. X er østasiatisk og i begynnelsen av 20-årene.
<B>PAPIRLØS: Uten hukommelse og id-papirer må han belage seg på et langt hotellopphold.
FRI KOST OG LOSJI: Mr. X har bodd på Gaustad hotell siden han ble utskrevet for snart to uker siden.