Mr. X var etterlyst for drap

Som den første i Norge ble den narko- og våpentiltalte dømt i Høyesterett som N.N. Dette fordi politiet etter to års etterforsking ikke hadde funnet mannens identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettertid viser det seg at mannen hadde en god grunn til å skjule sitt riktige navn. Han var etterlyst for drap.

Avslørte identiteten

Etter at mannen begynte å sone straffen på fem års fengsel på Ullersmo som en Mr. X., har norsk politi nylig klart å fastslå mannens identitet gjennom et internasjonalt samarbeid.

Jugoslaven har vært etterlyst i seks år for drap på en mann i Serbia og Montenegro, og er begjært utlevert fra Norge.

Mannens advokat, Øystein Storrvik, sier til Dagbladet at klienten ikke motsetter seg utlevering.

Det foreligger alt en rettslig kjennelsen for utlevering.

Forfalsket pass

Det var sommeren 2000 at mannen, som kalte seg Malov Marko fra Ungarn, ble arrestert med 100 gram heroin. Politiet ransaket hjemmet hans i Oslo, og fant en skarpladd Smith & Wesson. Etter hvert viste det seg at den virkelige Malov Marko i mange år hadde vært innlagt på mentalsykehus i hjemlandet.

Den ukjente hadde forfalsket mannens pass. I hjemmet ble det også funnet et jugoslavisk pass. Etter at han var avslørt, nektet den ukjent å opplyse noe mer om sin identitet.

I Høyesterettsdommen fra i fjor høst heter det at det må reageres strengt mot personer som oppgir falsk identitet. I verste fall kunne Malov Marko ha havnet i Schengen Information System som narko- og våpendømt i Norge.

- Hadde N.N. klart å flykte, kunne den virkelig Malov Marko ha risikert ubehageligheter mener Høyesterett.