Mördare okänd

17 år etter drapet på Olof Palme jobber fortsatt 12 politifolk heltid med saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil du sette deg inn i det enorme etterforskningsmaterialet, må du lese 300 sider daglig i ni år.

Ved siden av Kennedy- og Lockerbie-saken er Palme-saken en av de mest omfattende kriminaletterforskninger som verden har sett.

TI TIPS DAGLIG:

Fremdeles kommer det inn i gjennomsnitt ti tips hver eneste dag.

Alle tips som er i nærheten av å virke seriøse, blir fulgt opp og kontrollert.

Alle opplysningene blir lagt inn i Palme-etterforskningens enorme kunnskapsdatabase med over en halv million søkbare dokumenter. Bare i personregisteret er det 80000 navngitte personer som på en eller annen måte kan bidra til å belyse saken.

- Hvis jeg søker etter personer på Sveavägen i rød lue, får jeg ved hvert treff vite i hvilke permer jeg må lete for å lese originaldokumentene, forklarer Stig Edquist, som siden 1997 har ledet etterforskningen.

FREMDELES HÅP:

Det var 28. februar 1986 at Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm sentrum. Tre år etter ble Christer Pettersson dømt for drapet, men han ble seinere frifunnet av en høyere rett.

Fremdeles kaster Palme-saken en skygge over det svenske samfunnet.

- Det er vanskelig for meg å peke ut enkeltårsaker til at vi ikke har klart å finne morderen. Men de statlige granskingskommisjonene har blant annet vist at det ble gjort en del feil i begynnelsen av etterforskningen. Det de gjorde den gangen er kanskje årsaken til at vi står der vi står i dag, sier Edquist til Dagbladet.

- Er det vanskelig å motivere staben til å etterforske et 17 år gammelt drap?

- Nei, faktisk ikke. Det er kanskje vanskelig å forstå for utenforstående, men vi har veldig flinke folk som jobber for fullt for å finne svar på gåten, sier Edquist.

Avhørsleder Jan Svelin har etterforsket Palme-drapet siden den dagen skuddene falt. Han har fremdeles ikke gitt opp håpet om å finne morderen.

- Jeg skal være med og finne morderen. Og få ham dømt. Jeg vil tro at den dagen da vi vet at «nå har vi ham», vil føles ganske bra, sier Svelin til Dagens Nyheter.

Han har ennå noen år på seg. Palme-saken er foreldet først i 2011.

HJELPER TIL MED LINDH-SAKEN:

Onsdag i forrige uke ble Sverige rystet igjen. Utenriksminister Anna Lindh stukket ned med kniv i Stockholm - bare 500 meter fra stedet hvor Palme ble skutt.

Den største frykten er at dette blir en ny Palme-sak: Uten løsning.

To av etterforskerne fra Palme-gruppen hjelper nå Stockholms-politiet med saken. Visestatsadvokat Agneta Blidberg, som er med i ledelsen av Palme-gruppen, er sentral også i Lindh-saken.

- Det er alltid bra med erfarne folk som kan hjelpe til, sier Edquist til Dagbladet.

Statistikken taler mot at Palme-saken blir løst. De fleste mord i Stockholm som er ikke er oppklarte i løpet av ei uke, forblir uoppklarte, viser forskningen til kriminolog Mikael Rying, som har ført statistikk over alle drap i Sverige.

Allerede et døgn etter et drap kan morderen begynne å puste lettet ut: Etter det tidsrommet blir bare annethvert drap oppklart. Etter et år reduseres oppklaringsprosenten til hvert fjerde mord.

TROR PÅ OPPKLARING:

En 35 år gammel mann er nå varetektsfengslet for drapet på Lindh, og lederen for Palme-etterforskningen tror Lindh-saken vil bli oppklart.

- Det skjedde midt på dagen og det var mange vitner til stede. Det letter etterforskningen sammenliknet med for eksempel Palme-mordet. Han ble drept seint på kvelden, og det var ikke så mange vitner, sier Edquist.

- Tror du at dere noen gang vil klare å løse Palme-saken?

- Det må vi tro på, og det er det som driver oss, svarer Edquist.

Men hverdagen for Palme-veteranen Svelin og hans kolleger er ganske langt fra et gjennombrudd. Vanligvis går dagene med til å sjekke nye tips og gå igjennom gamle opplysninger. Hver fredag klokka ett møtes hele gruppa for å gjøre rede for hva som er kommet fram i løpet av uka. Lite er som i de første hektiske dagene av etterforskningen. Men én rutine lever videre. I begynnelsen måtte nemlig Palme-etterforskerne spise lunsj før alle de andre politifolkene - det var den eneste muligheten for å unngå et bombardement av spørsmål fra nysgjerrige kolleger.

- Vi har faktisk fortsatt med å spise klokka halv elleve, ler Svelin.

31. MARS 1986: Tidligere etterforskningsleder Hans Holmér viste pressen to revolvere av typen Wesson 357 Magnum, som politiet mente Olof Palme ble skutt med.