Märtha betaler huset kontant

Prinsesse Märtha Louise og Ari, som betaler drømmehuset i Bærum kontant, reagerer på at de framstilles som gjeldsslaver i Se og Hør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nysgjerrig? Sjekk skatten til Märtha og Ari. - Slottet reagerer på at det som Se og Hør skriver ikke er sant, sier Slottets informasjonssjef Wenche Rasch.

Denne uka kjøpte Märtha og Ari drømmehuset i Lommedalen til 8,8 millioner kroner. Se og Hør hevder i siste nummer at Märtha nylig skal ha tatt opp et banklån på seks millioner kroner for å finansiere huskjøpet.

Kilder med nær kjennskap til Ari og Märtha sier til Dagbladet at paret skal ha blitt fortvilet over at de framstilles som gjeldsslaver i Se og Hør.

Kritiserer Se og Hør

- Vi har ikke blitt kontaktet av Se og Hør som autoritativ kilde. Prinsessen kjøper familiens nye hus for private midler, og betaler huset kontant. Det medfører derfor ikke riktighet når Se og Hør skriver at huset finansieres med låneopptak, og at prinsessen dermed blir gjeldsslave, sier Rasch.

- Vil dere gjøre noe overfor Se og Hør?

- Det vil vi eventuelt komme tilbake til, sier Rasch.

Prinsessen tjente i fjor 1651000 kroner, og står ved årsslutt oppført med en formue på 26981000 kroner.

- Vi anser formuen for å være privat, og vi ønsker derfor ikke å kommentere den ut over det som står i likningen, sier Rasch.

Märtha tjente flesteparten av pengene sine som eventyroppleser, og som trekkplaster da Oslo Gospel Choir la ut på Norges-turné og spilte inn juleplate. Prinsessen har gitt tilbake 856193 kroner til fellesskapet i form av skatt.

Ari under snittet

Ifølge skattelista er Ari Behn fremdeles en blakk forfatter. Han tjente 140500 kroner, og hadde null i formue. Gjennomsnittsinntekten for nordmenn er 186382 kroner.

Boka «Fra hjerte til hjerte», som paret ga ut etter sin romantiske og spirituelle pilegrimsferd, ble solgt i 13000 eksemplarer. Mye av overskuddet, 170000 kroner, ga paret til Kirkens Bymisjon i Trondheim. Aris debutbok, «Trist som faen», ble solgt i 85000 eksemplarer. Hans neste bok kjøres ut fra trykkeriet på mandag.

Selger «Bakgård» det samme, vil Ari tjene drøyt to millioner kroner.

Se og Hør beklager

Redaktør Trond Stensåsen i Se og Hør beklager at de har beskrevet Ari og Märtha som gjeldsslaver.

- I dagens situasjon, hvor det framgår at Märtha har en stor formue, så er det klart at det ikke er grunn til å skrive at hun er en gjeldsslave. Vi laget saken i går, men må beklage at vi har brukt det ordet. Det ordet ville vi ikke ha brukt i dag.

- Men dere visste kanskje at likningen ble lagt ut på fredag - og at det kanskje var betimelig å tro at Märtha ville ha en brukbar formue?

- Ja, men vi har laget et regnestykke ut fra hva vi trodde hun hadde av inntekter fra å lese dikt og synge salmer. Vi synes nå at hun hadde en overraskende høy inntekt og en overraskende høy formue ut fra at hun hadde tatt opp et lån på seks millioner kroner.

Stensåsen står på sitt når det gjelder banklånet.

- Vi har all grunn til å stole på våre kilder, som forteller oss at hun har fått innvilget et stort boliglån i en norsk bank.

- Vet du om lånet skal finansiere kjøpet av leiligheten?

- Nei. Men det var i forrige uke det eksisterende lånet ble forhøyet med cirka en million kroner - slik at lånet kom opp i til sammen seks millioner kroner. Dette skjedde samtidig som hun avsluttet budrunden om huset i Lommedalen. Men om lånet går til oppussing, bygging av ny stall eller til nytt boligkjøp i New York - det er noe vi ikke med sikkerhet vet, sier Stensåsen.

Märthas apanasje forvant i fjor, men kongen betaler fortsatt representasjonsutgiftene for henne når hun representerer kongefamilien i offisielle sammenhenger. Siden hun betaler skatt både for inntekt og formue, får hun lønn under sykdom, fødselspenger og barnetrygd pålydende 972 kroner i måneden for sitt barn.

SLAPP Å LÅNE TIL BOLIG: Denne uka kjøpte Märtha og Ari drømmehuset i Lommedalen i Bærum til 8,8 millioner kroner. Ifølge Slottet kjøpte prinsessen familiens nye hus for private midler, og betaler huset kontant.