Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Märtha bør overta

- Kronprins Haakon står naturligvis fritt til å velge samboerskap framfor ekteskap med Mette-Marit Tjessem Høiby, men da bør han ta konsekvensen av sine handlinger og overlate tronarvingstatusen til sin søster prinsesse Märtha Louise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Laila Kaland, en av Ap's medlemmer av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Medlemmene i stortingskomiteen, som blant annet sysler med rikets konstitusjonelle spørsmål - deriblant kongehuset, er delt i synet på kronprinsens oppsiktsvekkende valg. Mens komiteens leder, Gunnar Skaug (Ap), gir sin varme støtte til kronprinsen og Mette-Marit Tjessem Høiby, mener Laila Kaland det får være grenser for de kongeliges valgmuligheter.

- Jeg synes faktisk det norske kongehuset begynner å bli ganske blodfattig.

- Mener du kongehuset mangler blått blod, så å si?

- Ja, det er ikke mye blått blod igjen i kongehuset, sier Kaland. Hun mener kongehuset skal gå foran med et godt eksempel.

- Det skal representere Norge og nordmenn både her hjemme og i utlandet, og det forplikter. Jeg vet mange synes det er gammeldags av meg, men jeg mener at kronprinsen ikke bør leve i samboerskap.

- Dersom han holder fast på denne samlivsformen, bør han overlate til sin søster å bli tronarving, sier hun.

Fornuftig

Komitékollega Inger Lise Husøy mener også å se endringer med hensyn til blodets blåhet, men synes kronprinsen har gjort et fornuftig valg:

- Dette viser at det ikke lenger renner blått blod i de kongeliges årer, og det setter jeg pris på. Kongehuset framstår ikke lenger som noe opphøyet - noe over folket. Kronprinsen velger en samlivsform som svært mange andre her i landet har valgt. Han skal ha all mulig støtte for det, mener hun.

Husøy ser ikke bort fra at kronprinsens handling kan være første skritt på veien mot monarkiets død.

- Gift deg!

Vidar Kleppe er en av Frp's medlemmer i komiteen. Han vil ikke ha så sterke meninger om kronprinsens valg, men oppfordrer Haakon til å gifte seg med Mette-Marit Tjessem Høiby.

- Jeg er gift, og det har jeg aldri angret på, for ekteskapet er en flott ting. Derfor oppfordrer jeg Haakon på det sterkeste: Du bør absolutt gifte deg!

Det mener også komitémedlem Kari Økland (KrF), selv om hun uttaler seg noe mer forsiktig.

Sigurd Grytten (Ap), derimot, sier som sin partifelle Gunnar Skaug:

- Dette er helt greit. Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby har min fulle støtte. Jeg er samboer selv, har et barn, og er svært fornøyd med situasjonen. Når de velger samboerskap framfor giftermål, gjør de som tusenvis av andre i samme aldersgruppe. Det er ikke noe å kritisere, sier Grytten.

Han tror for øvrig ikke at kronprinsen og hans kjæreste planlegger å snyte det norske folk for et feiende flott kongelig bryllup. - De gifter seg sikkert før eller seinere, sier han.

DEBATT: Monarkiet er under sterk debatt, og Ap-politikeren Laila Kaland mener prinsesse Märtha Louise bør overta som tronarving.Foto: SCANPIX/AP