Märtha falt pladask

Prinsesse Märtha Louise fikk en strålende og litt tøff start på sitt fem dager lange Finnmarksbesøk. Da hun prøvde seg som hundefører, veltet sleden i hundespannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hadde et lite uhell og falt av sleden. Men det var heldigvis ikke så høyt som å falle av hesten, fortalte Märtha Louise etter at hun hadde kjørt vel 15 kilometer langs Altaelva.

Det var et feststemt Alta som i strålende vintervær møtte prinsessen under hennes første besøk noen gang i Finnmark. Hun var hovedpersonen under et av årets absolutte høydepunkt i Alta: Starten på det tøffeste og lengste hundeløpet i Europa - Finnmarksløpet.

Styrkeprøve

Foran flere hundre tilskuere sto prinsessen for den offisielle åpningen av løpet som i år har 58 deltakere. 21 av dem skal gjennomføre en styrkeprøve på nesten 1000 kilometer over flere døgn, mens 26 stilte i den begrensede klassen som er NM i langdistanse over 500 kilometer.

Da alle hundeekvipasjene hadde kommet seg av gårde var det prinsessens tur til å få en liten smakebit av hundekjøringslivet. Hun startet sammen med toppkjøreren Roger Dahl fra Alta.

Kjørte selv

Fem kilometer fra start i Alta sentrum byttet Märtha Louise og Roger Dahl plass. De neste 15 kilometerne var det prinsessen som holdt tømmene på ruten som gikk langs Altaelva opp til Alta Friluftspark- et særegent turistsenter der kong Harald hver høst er på laksefiske.

Ishotell

HUNDEFØRER: I strålende vær stod  prinsesse Märtha Louise bak sleden til hundekjører Roger Dahl under åpningen av Finnmarksløpet i Alta.Foto: SCANPIX
HUNDEFØRER: I strålende vær stod prinsesse Märtha Louise bak sleden til hundekjører Roger Dahl under åpningen av Finnmarksløpet i Alta.Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg liker som kjent å jobbe med dyr. Underveis fikk jeg se hvor viktig samspillet mellom kjøreren og hundene er, sa Märtha Louise før hun ble geleidet inn i ishotellet ved Alta Friluftspark.

Omviser var Hans Ulrik Wisløff som hver høst er staker for kongen under laksefisket i Altaelva. Ishotellet er laget av isblokker fra Altaelva og er for andre sesong på rad ett av trekkplastrene ved Friluftsparken.

Sakralt

Prinsessen opplevde stemningen i ishotellet som «nesten sakral» og hadde ingenting imot å overnatte der. I laksestua på fritidsparken ble prinsessen servert lunsj og sin egen joik vakker framført av Marit Hætta Øverli som overrakte Märtha en innspilling av joiken.

Prinsessen ga uttrykk for at hun gledet seg til de kommende dagene da hun skal på rundtur i Finnmark. Søndag går turen til Kautokeino der hun skal besøke en reindriftssiida. Fram til onsdag står Karasjok, Porsanger, Honningsvåg og Hammerfest på prinsessens tettpakkede reiseprogram.

KOSTE SEG: Etter å ha åpnet Finnmarksløpet i Alta var det prinsesse Märthas tur å prøve seg i en hundeekvipasje som deltok i Europas lengste og hardeste hundeløp.Foto: SCANPIX
HUNDEFØRER: I strålende vær stod prinsesse Märtha Louise bak sleden til hundekjører Roger Dahl under åpningen av Finnmarksløpet i Alta.Foto: SCANPIX