Märtha får bygge - men Kristina får nei

Får ikke rive hus med sopp og bygge nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Prinsesse Märtha Louise og familien har hus i Marka-området i Bærum. Til tross for at det er byggeforbud i dette området, har politikerne i Bærum kommune gitt den lille familien lov til å bygge på det 255 kvadratmeter store huset.

Kristina Espeland har to barn, og huset de bor i, har sopp i kjelleren. Espelands datter har ifølge Budstikka astma og trenger et bedre inneklima. Huset har 120 kvadratmeter bruksareal, under halvparten av størrelsen på prinsesseboligen som holdt høy standard også før utbyggingen.

Men Espeland har fått nei til å rive og bygge nytt hus.

Forskjellsbehandling?

Avgjørelsen om å la prinsessen bygge ut, skapte rabalder, og Oslo og Omland Friluftsråd vurderte lenge å forfølge saken. I stedet ba de til slutt departementet om å se på slike saker, slik at byggesøknader behandles likt for alle i fremtiden.

Budstikka har gått gjennom de to søknadene og sammenliknet hvordan de har blitt behandlet i administrasjonen i kommunen. Lokalavisa fant forskjeller når saksbehandlerne vurderte prosjektene.

 • Kristina Espeland ønsker å utvide bruksarealet i huset med 94 kvadratmeter. Bærum kommune mener at bygget blir «ruvende og dominerende».
 • Prinsesse Märtha Louise får bygge ut med 180 kvadratmeter. Kommunen skriver: «Tilbygget glir naturlig inn i terrenget og danner en vakker og funksjonell utvidelse av helårsboligen.»

  Vil bygge i tre etasjer


  Ifølge Budstikka frykter ikke politikerne at det skal skape presedens å la prinsessen bygge ut fordi det finnes så få boliger innenfor Marka-grensa i Bærum. Men Espelands bolig kan derimot skape presedens i forhold til andre eiendommer.

  Både Espeland og prinsessen har søkt om å bygge kjeller, førsteetasje og loftsetasje. Bærum kommune mener likevel at Espelands bolig blir for høy.

  Plansjef Johan Filseth sier til Budstikka at avslaget til Espeland kan virke underlig når størrelsen på husene sammenliknes, men at det er tatt særlige hensyn til prinsessens kongelige status.


  Røkke fikk lov i Asker

  For et par uker siden fikk Kjell Inge Røkke byggetillatelse for sitt femti meter lange drømmehus på Konglungen i Asker. Men samtidig sa Asker-politikerne nei til at en ufør mann skulle få bygge garasje der han kunne jobbe med hobbyen sin.

  Moren til Tore Vidar Paulsen søkte om byggetillatelse for sin uføre sønn, og legen la ved attest om at garasjen var viktig for mannens trivsel. Likevel sa politikerne nei.

HUSET I LOMMEDALEN: Muset til Märtha Louise og Ari Behn skal nå bygges på. Foto: SCANPIX
HUSET I LOMMEDALEN: Muset til Märtha Louise og Ari Behn skal nå bygges på. Foto: SCANPIX Vis mer
EN LITEN FAMILIE:</B> Prinsesse Märtha Louise og ektemannen Ari Behn har på helt vanlig måte søkt om å få bygge på huset, som ligger innenfor Marka-grensa. Kristina Espeland fikk nei på sin søknad.