Märtha fikk «verneutstyr»

ASKER (NTB): En kamuflasjefarget ryggsekk full av «verneutstyr» var Asker-russens morgengave til en lattermild prinsesse Märtha Louise. Sekken inneholdt blant annet et balltre «for å holde de innpåslitne fotografene unna», som en av giverne uttrykte det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tradisjonen tro hilste kongeparet barnetoget og Asker-russen fra trappen på Skaugum før de dro til Oslo for å følge barnetoget fra Slottsbalkongen 17. mai. Sammen med dem var også prinsesse Märtha Louise, som var kommet hjem fra Nederland for å feire nasjonaldagen hjemme. Kronprinsen tilbrakte 17. mai i San Fransisco, der han leser til eksamen ved Berkeley-universitetet.

Blomster og bunader

Dagens første 17. mai-buketter ble overrakt dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise. Som vanlig var dronning og prinsesse iført askerbunad. Også i barnetoget var det mange bunader å se, både fra Asker og resten av landet. De som ikke hadde bunad, hadde tatt sommerstasen fram.

For været var av beste 17. mai-merke, med sol, blå himmel og sommertemperaturer - akkurat slik som vi aller helst vil ha det på nasjonaldagen.

Pistoler

Prinsesse Märtha Louise fikk ikke bare verneutstyr, men også noen flotte cowboy-pistoler «som hun kan bruke når hun rir inn i solnedgangen». Leketøypistolene fikk både prinsessen og foreldrene til å gapskratte.

Men det vanket gaver også til de voksne. Kong Harald og dronning Sonja fikk overrakt hver sin nydelige nål til å feste 17. mai-sløyfen i. I tillegg fikk kongen et flott skrin i gave fra russen i Asker.

Gavene fra Asker-russen er en tradisjon som går helt tilbake til kongebarna var bitte små. To ganger har de også fått levende gaver, en kattunge og en kalv.

(NTB)

TRADISJON: Som vanlig tok kongefamilien imot folk fra Asker etter den tradisjonelle 17. mai frokosten.