- Märtha har rett

- Ingen grunn til å henge ut prinsessen, sier Geir Høgsnes ved UIO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Professor Geir Høgsnes ved Universitet i Oslo taler det politiske establishmentet midt i mot. Han mener prinsesse Märthas utsagn, om at det er lik lønn for likt arbeid i Norge, er helt riktig.

- Om vi ser på kvinner og menn som har samme stilling i samme firma, så har prinsesse Märta helt rett. Det er svært små forskjeller mellom kjønnene, konkludere Høgsnes overfor Dagbladet.no.

 
Les hele rapporten her.

Det var i Aftonbladet at prinsessen uttalte at norske kvinner er likestilt og tjener like mye som menn.

3,9 prosent forskjell

Og forskningstallenes tale er klare, i alle fall når det gjelder lik lønn for likt arbeid:

«I 1996 og 1997 var det henholdsvis 3,6 og 3,9 prosent. Det betyr at direkte lønnsdiskriminering ikke er en viktig mekanisme bak lønnsgapet mellom kvinner og menn.» skriver Høgsnes, forsker Roy A. Nilsen og professor Trond Petersen i en oppsummering av forskningsresultatene, publisert i 2004.

 - Det er derfor ingen grunn til å henge ut prinsessen for det hun er sitert på. Norsk lov sier også at det skal være slik, sier Høgsnes, som også er instituttleder ved sosiologi og samfunnsgeografi.

Men situasjonen er ikke rosenrød, mener professoren. Tilbake på 80-tallet var lønnsgapet, med samme stilling og arbeidsgiver, langt større. Og lønnsgapet i 2004, om man bare tar utgangspunkt i kjønn, er på hele 24,4 prosent.


- Helt vilt fra politikere 
-
Det er kjempestore lønnsforskjeller i Norge, men det hun sier er ikke direkte feil. Lønn varierer derimot mellom firmaer og typiske kvinne- og mannsyrker, sier han. 

Rekrutteringen til arbeidslivet og politikerne har derimot skylda.

- Så forklaringen er at kjønnene er overrepresentert i ulike typer stillinger, ikke at de blir direkte forskjellsbehandlet. Politikerne kan jo heve de lønningen de vil, sier Høgsnes og leverer en kraftig kritikk mot SV-politikere og kjendiser som tidligere i dag slaktet prinsesse Märta.

PRINSESSE PÅ TALLTUR? Prinsesse Märtha Louise vil ikke kommentere den kraftige kritikken fra politikere etter utspillet om at kvinner og menn er likestilte. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
PRINSESSE PÅ TALLTUR? Prinsesse Märtha Louise vil ikke kommentere den kraftige kritikken fra politikere etter utspillet om at kvinner og menn er likestilte. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX Vis mer

- Det er jo helt vilt. Det er politisk og ideologisk korrekt å si at det foregår diskriminering i Norge, og gjerne uten å si hva den spesifikt handler om, sier Høgsnes.


Får støtte fra likelønnskommisjonen
Han tviler på at prinsessen refererte til hans egen forskning da hun uttalte seg utvetydig til Aftonbladet i intervjuet som står på trykk i dag.

- Hun har sikkert ikke peiling på den. Men hun har altså rett, sier han.

Han får delvis støtte fra utredningsleder Jorun Hjertø i likelønnskommisjonen. Hun er enig i at vi i prinsippet har lik lønn for likt arbeid i Norge – og gir dermed Märtha delvis rett.-

- I tilfeller med helt likt arbeid hos samme arbeidsgiver, og der man har samme utdannning, så er det et lite problem. Men det er der. Vi ser fortsatt forskjeller på mellom null og fire prosent mellom kvinner og menn i likt arbeid, sier Hjertø.

Men det er heller ikke der kampen ligger i dag.

- Likestillingsloven sier også at arbeid av lik verdi skal ha lik lønn, og der føler vi at loven ikke følges. Problemet i dag er at man har lavere lønn på arbeidsplasser med mange kvinner enn på arbeidsplasser med mange menn. Det er dette vi kaller verdsettingsdiskriminering. Vi ser at arbeid som typisk utføres av kvinner er lavere verdsatt enn arbeid som utføres av menn, sier Hjertø til Dagbladet.no.

En del av forskjellen kan også forklares med at kvinner i større grad enn menn jobber deltid.

Likestillingsombudet ønsker ikke å gå inn i en diskusjon med prinsessen, og henviser til Likelønnskomisjonen.

- Vi mener selvsagt at vi ikke har likelønn i Norge, det er derfor vi har denne kommisjonen, sier utredningsleder Jorun Hjertø i likelønnskommisjonen.

Gjertøe opplyser at kvinner i norsk arbeidsliv tjener 15 prosent mindre enn menn per time i gjennomsnitt.

- Märtha har rett

Prinsessens protokollrådgiver Mari Sørli opplyser i en epost til Dagbladet.no at prinsessen ikke ønsker å gi noe intervju om likelønnsproblematikken. Märtha Louise har heller ikke besvart Dagbladet.nos forespørsel til Slottet om en skriftlig kommentar.

STØTTER MÄRTHA: Det er politisk og ideologisk korrekt å si at det foregår diskriminering i Norge, og gjerne uten å si hva den spesifikt handler om, sier Høgsnes.
- SKANDALØST: - Hvis ikke Märtha vil være med og kjempe for like rettigheter, er det skandaløst, mener SVs Inga Marte Thorkildsen.