- Märtha har rett

- Ingen grunn til å henge ut prinsessen, sier Geir Høgsnes ved UIO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Professor Geir Høgsnes ved Universitet i Oslo taler det politiske establishmentet midt i mot. Han mener prinsesse Märthas utsagn, om at det er lik lønn for likt arbeid i Norge, er helt riktig.

- Om vi ser på kvinner og menn som har samme stilling i samme firma, så har prinsesse Märta helt rett. Det er svært små forskjeller mellom kjønnene, konkludere Høgsnes overfor Dagbladet.no. Les hele rapporten her. Det var i Aftonbladet at prinsessen uttalte at norske kvinner er likestilt og tjener like mye som menn.

3,9 prosent forskjell

Og forskningstallenes tale er klare, i alle fall når det gjelder lik lønn for likt arbeid:

«I 1996 og 1997 var det henholdsvis 3,6 og 3,9 prosent. Det betyr at direkte lønnsdiskriminering ikke er en viktig mekanisme bak lønnsgapet mellom kvinner og menn.» skriver Høgsnes, forsker Roy A. Nilsen og professor Trond Petersen i en oppsummering av forskningsresultatene, publisert i 2004.

 - Det er derfor ingen grunn til å henge ut prinsessen for det hun er sitert på. Norsk lov sier også at det skal være slik, sier Høgsnes, som også er instituttleder ved sosiologi og samfunnsgeografi. Men situasjonen er ikke rosenrød, mener professoren. Tilbake på 80-tallet var lønnsgapet, med samme stilling og arbeidsgiver, langt større. Og lønnsgapet i 2004, om man bare tar utgangspunkt i kjønn, er på hele 24,4 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer