Märtha Louise overrasket

Prinsesse Märtha Louise overrasket med sin fortellerglede, og det var neppe siste gang hun leste eventyr for norske barn. For hun kan lese, og hun var ikke redd for å bruke stemmen sin. Hun hermet etter kråke og sau, og mekret så sårt at man nesten skulle tro hun hadde en fortid som budeie på Vestlandet. Det var også en velsignelse for én gangs skyld å høre a-endinger uttalt på kongelig norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er jo ikke gitt at en prinsesse, som bruker store deler av tida på å unngå offentlig oppmerksomhet, uten videre kan opptre i et så krevende medium som fjernsynet, men hun opptrådte like scenevant som en virkelig barnetimetante. Hun slapp seg løs og satset på å gjøre det til en opplevelse for barna. Og hvis hun ikke nådde fram til dem da hun leste «Manndattera og kjerringdattera» 1. juledag, må det være eventyret det er noe galt med. Nå mangler det vel bare at hun blir så etterspurt at hun melder overgang til TV2.

Mye kongelig

Märtha Louise leste «Snedronningen» med kunstnerisk bidrag av dronning Margrethe av Danmark, men de overgikk ikke «Hermans historier.» Den svenske historikeren Herman Lindkvist forteller så dramatisk om Sveriges stormaktstid, om konger og dronninger, slag og opprør at Vasa-slekten nesten gjenoppstår fra sine sarkofager. Jeg vet ikke hvor mange år denne serien har gått i svenske fjernsyn, men han holder ennå seerne trollbundet der han står og forteller om dramatiske hendelser fra stedene de virkelig fant sted. Deler av serien har tidligere gått i NRK, og er nå tilbake i attåtkanalen.

Kjendishelgen

Historieinteressen er kanskje ikke større her i landet. Den kan i alle fall ikke være stor hvis den er i samsvar NRKs og TV 2s historiesatsing. Denne uka begynner en serie om norsk hverdagsliv de siste 100 åra, men hvis noen av NRK-sjefene skulle titte litt på Herman Lindqvist, vil de kanskje også se hvilke andre muligheter norsk historie gir. I går kveld fortalte Lindqvist om hvordan Sancta Lucia fra Sicilia ble kjendishelgen i Sverige. Og så ble den mest sterile skikkelse i moderne julefeiring også en levende legende.

TV2 viste i går et hjertevarmt og musikalsk møte mellom artisten Tor Endresen og gatebarn i Bolivia. Kanskje en litt overflatisk faktareportasje om gatebarnas liv, men et nødvendig innslag. Vi har godt av å se at det er noen vi kan og må hjelpe her vi sitter i vår norske jul med fett og dataspill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer