Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Märtha Louise ut mot pressen

Prinsesse Märtha Louise kom med en tydelig beskjed til pressen da hun startet sjaman-foredraget i Stavanger mandag kveld.

UT MOT PRESSEN: Prinsesse Märtha Louise kom med en tydelig beskjed til pressen da hun startet sjaman-foredraget i Stavanger mandag kveld. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER / OSLO (Dagbladet): Märtha Louise og «sjamanen» Durek Verrett holder i dag foredrag i Stavanger. Der brukte hun deler av innledningen sin til å snakke direkte til pressen.

Først ba hun de som syntes pressen var irriterende om å rekke opp hånda. Flere fotografer sto foran scenen for å fotografere henne og kjæresten.

Flere i salen rakk deretter opp hånda, før Märtha Louise fortsatte med å snakke direkte til de oppmøtte pressefolkene:

- Du har et valg om hva du skriver og hvem du er. Ville du vært komfortabel med at hele livet ditt var der ute i pressen? Vil det vært OK for deg? Selv om det er jobben din, og det respekterer jeg, så har du et valg. Et valg om å ha empati og medfølelse, sa prinsessen.

FOREDRAG: Märtha Louise og «sjaman» Durek Verrett holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger mandag kveld. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FOREDRAG: Märtha Louise og «sjaman» Durek Verrett holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger mandag kveld. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Märtha Louise og Durek Verrett har den siste tida fått mye kritikk - blant annet for at prinsessen bruker prinsessetittelen i kommersiell virksomhet.

Satte ned foten

Før prinsessen talte innledet dialogprest Silje Trym Mathiassen foredraget til prinsessen og «sjamanen».

- Sånn planla vi at foredraget i St. Petri skulle starte. Samspillet mellom harpe og tromme. To instrumenter som er så forskjellige, men som fungerer i harmoni, startet Mathiassen.

Onsdag i forrige uke ble det klart at presten satte ned foten for at foredraget kunne holdes i St. Petri menighet, slik som var planlagt.

- Foredraget skulle handle om sykdomsforståelse, Gud, makt. Så lukket kirka dørene for arrangementet - noe som påvirker forutsetningen for den planlagte religionsdialogen. Opprinnelig var det tenkt å ikke blande praksiser eller utøve annen religion i kirka, men at det skulle være en likeverdig samtale mellom oss.

SHOW I STAVANGER: Märtha Louise og sjaman Durek har den siste tida fått mye kritikk - blant annet for at prinsessen bruker prinsessetittelen i kommersiell virksomhet. Vis mer

- Nærmest en kollektiv mobbekampanje

Presten hevdet at intensjonen bak kirkeopptreden nærmest «druknet i et hav av kritikk».

- Märtha og Durek vil imøtekomme kritiske spørsmål. Jeg kjenner både biskop og bispedømme godt nok til at religionsfrihet står høyt på deres agenda. Det kirka kunne representert ville vært viktig, sa hun, og fortsatte:

- Dette foredraget skulle være annerledes enn i de andre byene, slik er det ikke nå. Selv om vi er uenige, skal man ikke forhåndsdømme. Märtha fortjener ikke å bli behandlet på det som nærmest er en kollektiv mobbekampanje. Hun har mot til å sette kjærlighet først.

- Da var jeg ensom

Etter presten var ferdig pratet prinsessen også om å bli satt i bås.

- I vårt samfunn skal man ikke være mye. Vi lager små bokser å bo i. Vi tar ikke den plassen vi trenger fordi vi er redde for å ta plassen fra noen andre. vil ikke føle - det er barrierer vi bruker for å overleve. Vi holder sinnet og traumer inne. Jeg levde sånn lenge. Da var jeg ensom, sa prinsessen.

Hun snakket også om ledelse, og mente det var lett å dytte ansvaret på andre.

- Men vi er alle ledere og vi må anerkjenne hva det innebærer. Å være en leder handler om å være den man er. Du er en leder i ditt eget liv og alltid for noen. Det er alltid noen du kan lede eller noen som kan lede deg. Det er det fantastiske med å være menneske.

SKAL PÅ SHOW: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk har tidligere kritisert Märtha Louises bruk av prinsessetittelen sin i showet «The Princess and The Shaman». Nå er han i Stavanger for å se det med egne øyne. Vis mer

- Fjern all smerte. Det er gift

Durek tok så over og ba de oppmøtte om å kvitte seg med all smerte de har tatt inn i kroppen.

- Hvorfor kan vi ikke bare elske? Hver gang du har tenkt dette, dra det ut av munnen og halsen og ta det ut av kroppen. Rens det fra systemet. Ta forfedrene dypere i kroppen. De elsker deg. Fjern alle smerte. Få det ut av systemet. Det er gift, sa han.

Dette medførte høy stønning og hosting i salen. Han snakket også direkte til folks forfedre og ba dem om å rense dem.

- Det er ingen plass for frykt. Slipp det ut av deres system.

Til slutt rundet Märtha av og håpet at de oppmøtte hadde fått en bedre forståelse om hvem dem er.

- Det er viktig at du står opp for den du er, sa hun til stående applaus fra publikum.

Det er rundt 500 personer til stede på foredraget.

Dagbladet følger prinsessens og «sjamanens» foredrag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!