Märtha og Ari i protest mot hytter

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn er aktivt engasjert i en protestaksjon mot et hytteprosjekt på Hankø i Fredrikstad. Nå skaper den kongelige underskriften strid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var filmregissøren Harald Zwart, som er en nær venn av Märtha og Ari, som startet protestaksjonen for noen uker siden. Kronprinsessen fødte Leah Isadora på landstedet Bloksbjerg på Hankø 8. april. Zwart har også landsted på Hankø.

Til sammen har over 300 personer skrevet under på protestbrevet mot hytteprosjektet, og mandag ble brevet overlevert til ordføreren i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad.

– Vanlige beboere

Det var Alice Grønneberg Fensbekk og Grete Dyb som på vegne av protestaksjonen leverte brevet til ordfører Ole Haabeth.

– Vi som er brukere av Hankø og øyas naturkvaliteter ønsker gjerne folk hit, men ikke til en lukket «hyttelandsby», sier Alice Grønneberg Fensbekk til avisen.

Märtha Louise og Ari Behn mener ifølge aksjonsledelsen at deres deltakelse i aksjonen ikke er mer oppsiktsvekkende enn at andre beboere går imot byggeplanene.

– Märtha Louise legger vekt på at hun og Ari Behn har skrevet under som to av over 300 beboere i området, sier aksjonsleder Håkon Fensbakk til VG.

Uenig om rollen

Jusprofessor Carl August Fleischer ser ingen grunn til at kronprinsessen ikke skal få lov til å protestere mot hytteutbygging i sitt eget nærmiljø.

– Prinsessen må som enhver annen kunne beskytte sin eiendomsrett og gi uttrykk for sin mening om fremtidens miljø på Hankø, sier Fleischer til VG.

Trond Nordby, professor i statsvitenskap, mener på sin side at prinsessen ved å delta i en underskriftsaksjon av denne typen tar et skritt bort fra sin kongelige posisjon.

– Märtha Louse gjør seg til representant for en part i en politisk aksjon, sier professoren, som er en svoren republikaner.

 (ANB)

<B>PROTESTERER MOT NYE HYTTER: </B> Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, med datteren Maud Angelica på armen, her avbildet i New York.