<strong>I OSLO:</strong> Prinsesse Märtha Louise (47) og hennes nye kjæreste, den selvutnevnte «sjamanen» Durek Verrett (44), på vei ut fra studioet til «God morgen Norge» på Aker Brygge.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I OSLO: Prinsesse Märtha Louise (47) og hennes nye kjæreste, den selvutnevnte «sjamanen» Durek Verrett (44), på vei ut fra studioet til «God morgen Norge» på Aker Brygge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Märtha starter nytt aksjeselskap for prinsesse-show

Märtha Louise skal starte nytt aksjeselskap, opplyser manageren til Dagbladet. I Danmark er PML International oppgitt som sjaman-show arrangør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På en intens femdagers turne med showet «The Princess and the Shaman» skal kongsdatter Märtha Louise og Durek Verrett fra California fortelle om sine påståtte overnaturlige evner og demonstrere sjamanisme i Danmark og Norge.

<strong>HJEMMESIDE:</strong> På Durek Verrets hjemmeside kan man bestille billetter eller separat tid med ham.
HJEMMESIDE: På Durek Verrets hjemmeside kan man bestille billetter eller separat tid med ham. Vis mer

Store inntekter

Med fulle hus kan billettinntektene og mersalg av effekter havne på rundt en million kroner. Dagbladet har de siste dagene stilt flere spørsmål til Märtha Louises management om økonomien for turneen.

I Danmark markedsføres kurset med arrangøren «PML International». Dagbladet har ikke funnet et slikt selskap registrert på prinsesse Märtha Louise eller hennes forretningspartnere i Norge eller utlandet.

Manager Carina Scheele Carlsen opplyser navnet «PML International» er brukt for anledningen.

- Prinsesse Märtha Louise sitt enkeltpersonforetak er arrangør, sier Carlsen.

Prinsesse Martha Louise Kulturformidling ble grunnlagt i 2002. Carlsen opplyser at hun bistår med praktiske sider og håndterer billettinntekter, signaturer og koordinerer involverte personer.

Også prinsessens bror, kronprins Haakon, har et foretak, men bruker ikke tittelen for å promotere dette. Foretaket drifter gårdsbruket og håndterer utleieboligene på den store eiendommen i Asker.

KULTURREDAKTØR: Sigrid Hvidsten mener at Kongehuset sender et ganske tydelig signal. Kommentator: Sigrid Hvidsten, kulturredaktør, Dagbladet. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Nytt selskap

I fjor varslet Märtha Louise at Astarte Inspiration, markedsført som Soulspring og den mer berømte Engleskolen i Oslo, skulle legges ned. Selskapet slet med underskudd. Carlsen opplyser nå til Dagbladet at det vil bli etablert et nytt aksjeselskap innen kort tid.

- PML International er nok et selskap som kommer til å bli registrert, men vi har ikke kommet så langt ennå, sier Carlsen.

Hun understreker at man ikke har landet navnevalget ennå.

Dagbladet har ikke fått svar på om navnet PML International varsler at Märtha Louise vil satse i utlandet, med prinsesse-tittelen som en del av merkevaren.

Hevder evner

Verrett kaller seg sjaman og har tidligere hevdet at pasienter med nyrestein og bukspyttkjertelbetennelse ble helbredet etter at han jobbet med dem. Påstandene er ikke bevist av hverken ham eller uavhengige fagfolk. Via nettsidene kan de som vil bestille møter med ham.

Märtha Louise er en del av den norske kongefamilien, men mottar ikke apanasje og er ikke lenger kongelig. Hun bruker tittelen «prinsesse» flittig i kommersielle sammenhenger og har tidligere hevdet hun kan snakke med engler og mennesker som har dødd.

Norske fagfolk innen helse har svart med å advare mot alternativ-bransjen.

«SJAMAN»: Durek Verrett (44) er selverklært «sjaman». Slik er metodene hans. Video: Shamandurek Vis mer

Artistskatt

Utenlandske artister som kommer til Norge betaler normalt en artistskatt. Det er arrangøren som er ansvarlig for å innberette tre uker før arrangementet finner sted.

- Ut fra det som er kjent i media og gjennom markedsføringen virker det nærliggende at opptredenene til Durek Verrett faller inn under artistskatteloven. Da skal arrangøren melde fra om arrangementet til Sentralskattekontoret for utenlandssaker tre uker før arrangementet finner sted, sier økonomiprofessor ved Norges handelshøyskole Jarle Møen til Dagbladet.

- Den som utbetaler honorar er så ansvarlig for å trekke og innbetale 15 prosent skatt på vegne av Verrett. Det er en relativt enkel prosedyre. Alternativet er at Verrett betraktes som en ren foredragsholder eller forkynner uten at det foreligger noe underholdningsaspekt ved opptredenen. Da skal han skattlegges etter hovedregelen for utenlandske skattesubjekter i den ordinære skatteloven, sier økonomiprofessor ved Norges handelshøyskole Jarle Møen til Dagbladet.

Manager Carina Scheele Carlsen opplyser til Dagbladet at skatt blir håndtert korrekt.

- Når sendte dere inn dokumenter til Skatteetaten om artistskatt for Durek Verrett?

- Det blir håndtert korrekt, sier Carlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer