Märtha stoppet PR-stunt

SANTA CRUZ, Bolivia (Dagbladet): Uten at hun på forhånd var informert ble prinsesse Märtha Louise hovedperson i et PR-stunt for organisasjonen Strømmestiftelsen da hun i går møtte gatebarn i den bolivianske storbyen Santa Cruz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressekorpsets tilstedeværelse var ikke klarert med prinsessen som umiddelbart stoppet seansen for å skåne barna.

- Først og fremst tenkte jeg på barna, sa prinsessen.

Både sikkerhetsvakter og representanter fra Slottet reagerte sterkt på det som av flere ble oppfatttet som en uverdig situasjon. Pressen var invitert til å være til stede når prinsessen skulle dele ut gaver til gatebarna som bor og sover i en park i byen Santa Cruz. Men Slottet var ikke informert om at hele det norsk pressekorpset var invitert med på seansen. Representanter fra bolivianske medier var også tilstede.

- Jeg trodde det skulle være en eller kanskje to fotografer her, sa prinsessen til Dagbladet etter møtet.

Ute av kontroll

Gatebarna reagerte kraftig da et tv-team fra produksjonsselskapet World Television slo på kameralysene og gikk inn i folkemengden. Sammen med TV2s Stein Kåre Kristiansen skal World Television lage et innslag fra området i samarbeid med Strømmestiftelsen.

- Nei, nei. Ikke nå, sa prinsessen og gjorde tydelig tegn til at hun var misstilpass med situasjonen.

Assisterende kabinettsekretær Knut Brakstad fjernet pressefolk fra området, samtidig som pressekoordinator Dag Stange, som jobber på oppdrag av de tre organisasjonene, førte nye pressefolk inn i området. Sikkerhetsvaktene gikk tettere rundt prinsessen, og i korte øyeblikk var situasjonen ute av kontroll. Gatebarn og sinte foreldre ble bortvist, mens prinsessen etter beste evne prøvde å dele ut gaver og klær.

Strømmestiftelsen

  • Bistands- og utviklingsorgansiasjon opprettet i 1976, som en fortsettelse av arbeidet til pastor Olav K. Strømme (1907- 76) - kjent for «de røde avisannonsene».
  • Bygger på kristne verdier, og har hovedkontor i Kristiansand.
  • Budsjettet i 2001 er på 86 millioner kroner. Midlene kommer fra egne innsamlingstiltak, og fra offentlig støtte gjennom Norad og Utenriksdepartementet.
  • Stiftelsen er engasjert i 118 prosjekter i 18 land.
  • Har bl.a. vært kritisk til et gruveprosjekt Norsk Hydro er involvert i i India.
  • stiftelsen deler ut en selvhjelpspris, som bl.a. har gått til Petter Skouens arbeid i Guatemala.
  • Den har også blitt kritisert for å ha tatt høye renter på såkalte mikrolån - små og kortsiktige lån til mennesker uten egenkapital og sikkerhet i utviklingsland.

- Prinsessen bevarte roen. Da hun så blitzlampene til tv-kamerane bli slått på, skar hun igjennom og stoppet det hele, sier journalist Eva Glorvigen i ukebladet Hjemmet.

Hun har fulgt kongefamilien på reiser siden midten av 80-tallet.

- Situasjonen var kaotisk og åpenbart uavklart. Her har det vært dårlig kommunikasjon i flere ledd. Märtha tok en helt riktig avgjørelse da hun skar igjennom, sier Glorvigen.

Opprørt

Etter møtet med gatebarna utrykte prinsessen stor forståelse og omtanke for den vanskelige situasjonen gatebarna er i. Det var også derfor hun valgte å skjære igjennom, og ba om at møtet ble organisert på en annen måte. Hun var på forhånd blitt informert om at barna ikke likte å bli fotografert.

- Det er ikke alle barna som syntes det var fint å bli tatt bilde av. Det syntes jeg at man skulle respektere, sa hun.

Også assiserende kabinettsekretær Knut Brakstad var opprørt:

- Vårt utgangspunkt var at vi hadde fått forståelse for at barna ikke ville blitt fotografert og at pressens tilstedeværelse burde reduseres, sier han.

- Føler du at Slottet og organisasjonen hadde motstridene interesser?

- Ikke i utgangspunktet.

- Synes du at Strømmestiftelsen opptrådte profesjonelt?

- Ingen kommentar.

Beklaget

Etter den pinlige seansen ble det innkalt til oppvaskmøte der også representanter fra Slottet var til stede. Strømmestiftelsens generalsekretær, Øistein Garcia De Presno, beklaget der over Slottet situasjonen som hadde oppstått.

- Det er riktig at vi har beklaget dette overfor Slottet og prinsessen, sier De Presno.

Samtidig som han tar på seg ansvaret for det som skjedde, retter han søkelyset mot organisasjonens bolivianske samarbeidspartner:

- En av våre lokale samarbeidspartnere feilvurderte situasjonen. Organisasjonen Strømmestiftelsen er en av de mest medieprofilerte misjonsorganisasjonene i Norge. På forhånd har organisasjonens markedssjef uttalt at det store pressekorpset som følger prinsessen på turen er det viktigste for organisasjonen. Overfor Dagbladet gjentar organisasjonens generalsekretær, Øistein Garcia De Presno, at de håper at prinsessens nærvær skal gi organisasjonen økonomiske inntekter.

- Jeg skulle gjerne ha betalt billetten hennes jeg. Vi håper prinsessens engasjement skal smitte over på andre:

- Blir sure

- Hele opplegget handler selvfølgelig om en vinn-vinn situasjon for organisasjonene, slottet og pressen. Det virker som om norske journalister blir sure for at de ikke fikk de bildene de ønsket seg. Og det er jo nesten komisk når de dekker en bistandssak fra ett av verdens fattigste land, sier markedssjef Lars-Ivar Gjørv i Strømmestiftelsen til Dagbladet.

Han sier stiftelsen har overlatt detaljregien til den lokale samarbeidspartneren, Alalay.

- Dermed blir også fallhøyden større ved slike arrangementer. Men bistandsmessig tror vi dette er det mest fornuftige å gjøre.

<B>GAVER TIL GATEBARN:</B> I korte øyeblikk var situasjonen ute av kontroll da prinsesse Märtha - i et kaos av pressefolk - prøvde å dele ut gaver og klær til gatebarn i den bolivianske storbyen Santa Cruz.