- Märthas forhold setter kongeparet i skyggen

TOKYO (Dagbladet): I går landet kongeparet i Japan, og med seg i bagasjen hadde de prinsesse Märtha Louises forhold til forfatteren Ari Behn. Slottet er redd for at Märthas «utagerende festing» skal overskygge statsbesøket som innledes i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Slottet eller Utenriksdepartementet (UD) ønsker å kommentere Märtha Louises kjærlighetsforhold offentlig. Men flere kilder forteller til Dagbladet at prinsessens forhold oppfattes som problematisk.

- Å reise til Moss like før et statsbesøk, er å be om overskrifter i avisene. Dette må kongehuset ta konsekvensene av, sier en sentral medarbeider i UD til Dagbladet.

Ved Slottet ønsker ingen å kommentere de siste dagers hendelser offentlig, og man forstår ikke at forholdet skaper så stor interesse i mediene.

Bekjent

- Prinsessen besøker jo bare en bekjent i Moss, sier en av Slottets ansatte.

Etter det Dagbladet erfarer, har forholdet mellom prinsessen og forfatteren vært gjenstand for diskusjoner mellom de kongelige. Kilder ved Slottet forteller at kongen og dronningen støtter sine barn, men at det blir satt spørsmålstegn ved forholdet.

- Märtha Louise følger bare sine egne ønsker, og tar ikke hensyn til sin offentlige rolle som prinsesse, sier en ansatt på Slottet med kritisk røst til Dagbladet.

Solens rike

I går kom kongeparet til Solens rike. Med 21 kanonskudd som bakgrunnsmusikk ble kongeparet ønsket velkommen til et av verdens rikeste land.

Det er stor oppmerksomhet rundt statsbesøket som innledes i formiddag, fordi keiserparet sjelden viser seg offentlig.

Stort følge

Med seg for å organisere statsbesøket har kongeparet 17 stykker i «hoffet», alt fra frisørdame, hovmester og kammertjenere til hoffdamer. Prislappen på den kongelige delen av følget er på nærmere fire millioner kroner, og blir betalt over budsjettet til Utenriksdepartementet, som har en totalramme på åtte millioner kroner for kongefamiliens offisielle reiser.

Fire millioner dekker reise, opphold, kunstutstilling og mottakelse.

Av dette utgjør flybilletten til kongen og dronningen 104000 kroner.

Kostnadene regnes for lave, fordi kongeparet åpner dører i Japan som ellers ville vært lukket. Japan importerer fiskeprodukter for hele 120 milliarder kroner i året. Norske fiskeeksportører ønsker å slåss om en del av dette. I dag er eksporten på 4,2 milliarder kroner fra Norge.

Nå er både Utenriksdepartementet og Slottet bekymret for at Märtha og Ari skal overskygge statsbesøket og den gode reklameeffekten det har.

SKYER OVER KONGEPARET: Kong Harald og dronning Sonja holdt en mottakelse for den norske kolonien i Japan, like etter ankomsten til Tokyo. Her hilser kongeparet på den norske ambassadøren Odd Fosseidbråten og hans kone Ingrid Farner.