Märthas sikkerhet truet

Politiet frykter for prinsesse Märtha Louises sikkerhet etter at hun giftet seg med Ari Behn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får opplyst at politiet i dag holder opptil ti navngitte menn under oppsikt. De er alle svorne Märtha Louise-tilhengere, og flere av dem er sykelig sjalu etter at prinsessen giftet seg med Ari Behn.

I fjor sommer ble to personer ilagt forbud mot å nærme seg prinsessen. Ifølge Dagbladets opplysninger er det i dag ingen som har et slikt forbud.

Det betyr imidlertid ikke at trusselbildet er annerledes - snarere tvert imot. Kilder Dagbladet har vært i kontakt med opplyser at denne uønskede oppmerksomheten rundt prinsessen har økt etter at hun innledet forholdet til Ari Behn og seinere giftet seg.

Mentalt forstyrret

Politikilder betegner disse personene som mentalt forstyrret, og med ett fellestrekk: De er alle helt oppslukt i prinsessen. De sender brev til henne hvor de forteller om sin kjærlighet. I brevene kommer det klart fram at flere personer er «hekta» på prinsessen.

Dagbladet kjenner til at prinsessen er engstelig for at de innpåtrengende mennene kan gjøre et anslag mot henne. I flere av brevene som er kommet til Slottet, skriver prinsessebeundrerne at de har tenkt å komme på besøk til leiligheten på Majorstua i Oslo.

Sykelig sjalu

35-åringen som i oktober i fjor knuste bakvinduet på prinsessens bil utenfor leiligheten, fikk i Oslo forhørsrett ett års besøksforbud. Han fikk forbud mot å forfølge, besøke eller på annet vis kontakte prinsessen. Han ble ilagt forbud mot å bevege seg nærmere enn 100 meter.

Det var onsdag 17. oktober klokka 20.30 i fjor at han knuste bakruta med ei metallrist og deretter kastet egg på bilen. Besøksforbudet gikk ut for vel ei uke siden.

Ifølge Oslo tingrett er besøksforbudet ikke forlenget. Det vil si at 35-åringen i dag kan nærme seg prinsessen - uten å bli pågrepet av politiet.

35-åringen var sykelig sjalu på prinsessens kjæreste Ari Behn, og ble tvangsinnlagt på Ullevål sykehus. Prinsesse Märthas plageånd bor, i likhet med prinsessen, på Oslos vestkant. Ifølge politiet var leiligheten hans helt viet prinsessen, i form av bøker, bilder og avisutklipp samlet gjennom flere år.

Skrik og sang

Dagbladet kjenner til at sikkerheten rundt Professor Dahls gate er grundig diskutert i politiet. For politiet ligger leiligheten langt fra ideelt til. Sterke krefter i politiet håper at ekteparet vil flytte til et mer oversiktlig sted, slik at det blir enklere å holde uvedkommende på avstand.

Også en annen Oslo-mann fikk i fjor sommer besøksforbud. I en periode over to år skal han ha sendt prinsesse Märtha Louise drøssevis med brev, og han sto også utenfor leiligheten og ventet på henne. Mannen skal tidligere ha vært lærer.

Innlagt

På midten av 90-tallet fikk ytterligere en mann fra Oslo forbud mot å nærme seg prinsessen. Han sto ofte utenfor leiligheten hennes på Frogner i Oslo. Han ga høylytt uttrykk for sin kjærlighet - i form av skrik og sang. I følge politiet hadde han sett bilder av prinsessen i ukeblad, og mente at de skulle bli et par. Mannen ble innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Leder for den kongelige eskortetjenesten, politioverbetjent Derek Strøm-Normann, vil ikke kommentere sikkerheten rundt prinsessen.

Utsatt

- Sikkerheten rundt prinsessen og de øvrige kongelige er til konstant vurdering, sier Strøm-Normann til Dagbladet.

Heller ikke fungerende informasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet vil kommentere saken.

Trusselvurderingen for 2002 slår imidlertid fast følgende: «Det må forventes at medlemmer av kongehuset [...] også i framtida vil være utsatt for ulike trusler.»

OMRINGET: Da prinsessen deltok i feiringen av hundreårsjubileet for Nobels fredspris i fjor, var vaktholdet tungt. Nå kan det bli ytterligere styrket.