- ETABLERT I NORGE: Ungdommene i MS-13 i Norge hevder at gjengen er mer etablert enn hva politiet mener. Men de understreker at de ikke ønsker å lage bråk eller krige mot andre gjenger i hovedstaden. Politiet sier de har god oversikt over miljøet og at det ikke er i særlig vekst. Foto: Henning Lillegård
- ETABLERT I NORGE: Ungdommene i MS-13 i Norge hevder at gjengen er mer etablert enn hva politiet mener. Men de understreker at de ikke ønsker å lage bråk eller krige mot andre gjenger i hovedstaden. Politiet sier de har god oversikt over miljøet og at det ikke er i særlig vekst. Foto: Henning LillegårdVis mer

- MS-13 er i Norge, men vi er ingen trussel

Den fryktede voldsgjengen MS-13 er etablert i Norge, hevder Oslo-ungdommer overfor Dagbladet.

|||
(Dagbladet): MS-13 er verdens hurtigst voksende kriminelle organisasjon. Den oppsto i slummen i El Salvador og i belastede deler av Los Angeles. Nå kan den være etablert i Oslo.

- MS-13 har plantet sitt flagg i Norge, sier flere ungdommer som går med på å møte Dagbladet mot at de får framstå anonymt. De bor i Oslo, men kommer opprinnelig fra søramerikanske land.

Dagbladet har denne uka avdekket at ungdommer i Oslo kopierer den kriminelle MS-13-gjengen. Politiet knytter 40 navngitte ungdommer til nettverket. Nå forteller flere voksne og ungdommer til Dagbladet at de ikke er kopier, men medlemmer i selve MS-13.

Dagbladet har sjekket opplysningene på flere hold. Flere av personene politiet knytter til MS-13-nettverket i Norge er straffedømt for vold, trusler og narkotika.

Disiplin, ære og respektDagbladet møter en ungdom, en mann i 20-åra og ei jente i 20-åra et sted langs Akerselva i Oslo der ingen kan se dem. De skjuler ansiktene med skjerf og solbriller, men viser stolt fram sine MS-13-tatoveringer.

- Vi henger sammen og lager bråk. Det er slåsskamper og vi raner folk, forteller den yngste til Dagbladet.

Han kom til Norge for tre år siden fra et land i Sør-Amerika.

- MS-13 handler om tre ting: disiplin, ære og respekt, sier de til Dagbladet.

Gjengetterforskere i Oslo-politiet har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de følger ungdomsgrupper med MS-13-tatoveringer tett. Etter det Dagbladet forstår har ikke politiet knyttet kriminelle handlinger direkte til MS-13-virksomhet, selv om personer i miljøet har begått kriminelle handlinger.

InnvielsesritualePoliti og kommune forsøker å fange opp ungdommene tidlig for å hindre en start på den kriminelle løpebanen.
Dagbladet har tidligere skrevet at Oslo kommune tilbyr seg å dekke utgiftene til ungdommer som vil fjerne MS-13-tatoveringer.

Tatoveringer er en viktig del av identiteten til MS-13-medlemmer verden over. Også andre særtrekk ved gjengens indre kultur skal være en del av Oslo-miljøet, og personene Dagbladet møter blir svært engasjerte når de snakker om det beryktede innvielsesritualet.

 - 13 personer slår og sparker en person i 13 sekunder. Det er for å vise lojalitet og for gjøre dem til nye mennesker som medlemmer av MS-13. Det skjer også her i Oslo, sier ungdommene mens de viser hvordan de gjør det ved å slå og sparke mot en tenkt person på bakken.

- Ritualet fungerer også som straff hvis noen har brukt dop eller gjort noe de ikke burde ha gjort. For jenter er det frivillig, sier de.

- Vil ikke bråkeEn av ugndommene Dagbladet møter, forteller at han leder en såkalt klikk på 20 ungdommer.

- VIL IKKE BRÅKE: Ungdommene Dagbladet har snakket med sier MS-13 ikke utgjør noen fare i Norge, men at de vil beskytte hverandre hvis det skulle skje noe. Foto: Henning Lillegård
- VIL IKKE BRÅKE: Ungdommene Dagbladet har snakket med sier MS-13 ikke utgjør noen fare i Norge, men at de vil beskytte hverandre hvis det skulle skje noe. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Seks av oss ble MS-13-medlemmer i hjemlandet før vi kom til Norge. 14 er kopier, sier han.

Mannen i 20-åra sier at han kom til Norge for kort tid siden.

- Jeg kom til Norge for å jobbe, ikke for å bråke, men beskytter gjengen - eller «familien» - hvis det trengs, sier han.

Ungdommen og flere andre Dagbladet har snakket med hevder at MS-13 ikke utgjør noen trussel mot mannen i gata.

- MS-13 utgjør ingen fare i Norge. Det er ingen rivalisering med andre gjenger eller noe slikt, sier en person.

Den ene ungdommen Dagbladet møter sier han ofte treffer på politi.

- Jeg har sikkert blitt stoppet av politiet 20 ganger det siste halvåret. Men fuck police og fuck skolen, sier gutten, som ønsker å bli mekaniker.

RollemodellerMiljøarbeider Gomi Khawar Sadiq i Xray Kultur- og aktivitetssenter i Oslo har kontakt med enkelte av ungdommene daglig. Sammen med ledelsen ved tatoveringsstudioet «13 Tattoo» i Karl Johans gate i Oslo, prøver han å tilby aktiviteter til ungdommene.

- Medlemmene her i Norge er ikke som de etablerte gjengene i utlandet. De tenker ikke vold, men det er verdt å være obs på fenomenet. Det er svært streng disiplin blant disse. Mange av dem trenger å komme i aktivitet for ikke å lage bråk, sier miljøarbeider Gomi Khawar Sadiq til Dagbldet.

Eieren på 13 Tattoo ønsker ikke å kommentere om han tilhører MS-13-gjengen, men benekter at tatoveringsstudioet har noe med MS-13 å gjøre.

- Politi og alle andre tror vi som driver 13 Tattoo er farlige, det er vi ikke, sier eieren.

Han forteller at ungdom ikke får tilgang til studioet og at det er uaktuelt å tatovere gjengsymboler på ungdommer.
- Ungdommene tatoverer MS-13-symboler på hverandre sjøl. Vi ønsker å gjøre noe positivt og tilby aktiviteter for ungdom. Vi ønsker heller å være rollemodeller og guide dem vekk fra kriminalitet, sier eieren til Dagbladet.