Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MS-rammet lege kurerte seg selv

For ti år siden kunne den svenske legen og MS-pasienten Birgitta Brunes knapt gå. Nå er hun symptomfri og arbeider med MS-pasienter fra hele Skandinavia. Hennes behandlingsmetode omfatter blant annet fjerning av amalgam i tennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

6000 nordmenn lider av den autoimmune sykdommen multippel sklerose (MS). MS blir ofte framstilt som en uhelbredelig sykdom med et fatalt sykdomsforløp.

- Jeg påstår ikke at MS kan helbredes, men jeg klarte å drive sykdommen min tilbake, sier den svenske legen Birgitta Brunes.

Sykdommen snudde

Etter flere år med kronisk trøtthet fikk Birgitta MS-diagnosen i 1985, i forbindelse med et alvorlig anfall, et såkalt «attakk». Hun kunne nesten ikke gå, balansen var dårlig og hun fikk betennelse på synsnerven.

Birgitta begynte systematisk å bygge opp nerve- og immunsystemet sitt. MS svekker nerveimpulsene fra hjernen til kroppen fordi fettstoffet myelin, som isolerer nervetrådene, blir ødelagt. Hun mener overføringen av nerveimpulser kan forsterkes ved å ta legemidler og naturpreparater som påvirker signalstoffene noradrenalin, dopamin og acetylkolin. Hun spiste også ekstra vitaminer, antioksidanter og mineraler, blant annet B12 for å styrke immunforsvaret. I løpet av to år fjernet Birgitta 12 amalgamfyllinger i tennene. Hun gikk også i psykoterapi og drømmeanalyse. Og sykdommen snudde.

- Dette høres vel ut som et under. Og faktisk opplever jeg det slik noen ganger. Da jeg var på det dårligste, kunne jeg ikke drømme om å gå normalt. I dag kan jeg danse med lukkede øyne, smiler Birgitta og svinger seg rundt.

Nye forskningsresultater viser at nervesystemet og immunsystemet er bundet sammen. Det finnes signalstoffer i hjernen som er koblet direkte til immunsystemets celler.

- Følelsene er brubyggere i systemet. Gråt og vær sint. Det hjelper immunsystemet til å gjøre jobben sin, sier Birgitta.

Lange ventelister

Birgitta Brunes arbeider full tid med MS-pasienter fra hele Skandinavia, og ventelistene er lange. På bakgrunn av pasientenes symptomer kan Birgitta finne ut hvilke signalstoffer pasientene mangler.

- Mange norske pasienter lider av acetylkolinmangel. De fryser lett, og har problemer med å tømme blæren. Jeg finner dem igjen under teppene på kursene mine, sier Birgitta.

De fleste av Birgittas pasienter fjerner også amalgamfyllingene i tennene. Birgitta innrømmer at dette er et omdiskutert tema, men hun har i sin praksis sett utallige eksempler på at MS-pasienter har blitt bedre når kvikksølvet er borte.

- Det har kommet mye forskning på dette området de siste årene, men det er ennå få tannleger som kan fjerne amalgamfyllinger på en forsvarlig måte, sier Birgitta. Hun anbefaler norske pasienter å ta kontakt med forbundet Tenner og helse.

Kurs for sjel og følelser

Birgitta og norske Ellen Adima Bergli, medforfatter av boka «Från MS-diagnos til bättre hälsa», holder kurs flere ganger i året. Dagbladet ble invitert med til den vakre Granhedgården utenfor Katrineholm. Vi fikk oppleve morgengymnastikk med mye lyd, cancan-dans, stille meditasjonstunder og konsentrerte gruppesamtaler.

- Lytt til din egen kropp og hvil deg mye. Finn ut hva som er godt for deg, og lær deg å si nei, er Birgitta Brunes' råd.