MS-syke Bente ble forlatt hjelpeløs

Midt på natta, etter en krangel, forlot hjemmesykepleien Bente Thire (52) i en stol.

SATT I STOLEN: Bente Thore (52) satt i stolen ute av stand til selv å kunne komme seg i seng, da nattevaktene fra hjemmesykepleien forlot henne midt på natta. Foto: Håkon Eikesdal
SATT I STOLEN: Bente Thore (52) satt i stolen ute av stand til selv å kunne komme seg i seng, da nattevaktene fra hjemmesykepleien forlot henne midt på natta. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: - Nattevaktene bør politianmeldes

- De kommer vel tilbake, var det første Bente Thire tenkte da nattevaktene fra hjemmesykepleien demonstrativt marsjerte ut døra klokka to om natta.

Som vanlig ventet Oslo-kvinnen på hjelp for å komme seg fra hvilestolen i stua og over i en rullestol. Deretter ventet senga. Men ikke denne kvelden.

Kranglet om heis
- Nattevaktene forlot meg hjelpeløs i stolen, sier hun.

Hun lurer på hva en person ansatt i et omsorgsyrke tenker om andres menneskeverd. Den MS-syke kvinnen har det siste året fått hjelp av hjemmesykepleien i bydel Østensjø i Oslo til å få lagt seg. Normalt er det en operasjon der hun flyttes fra stolen og over i rullestol.

Deretter flyttes hun fra rullestolen og over i senga så fort kveldsstellet er gjort.

Men denne natta i slutten av juli var nattevaktene og Thire uenige om framgangsmåten. Thire ønsket som vanlig er, at vaktene hjelper henne opp i stående stilling, og at hun deretter settes ned i rullestolen. Nattevaktene forlangte at de måtte bruke en heis for å flytte henne.

Gikk i protest
- Det handler om mitt menneskeverd. Det trengs ingen heis for å få meg i stående stilling og de 20 centimeterne over i rullestolen. En heis er bare vondt og det er tidkrevende. Det sa jeg tydelig ifra om, sier Thire.

Ifølge henne gikk nattevaktene i protest.

- Etter en stund ringte jeg til dem, men de tok ikke telefonen, sier Thire.

Noe seinere ringte nattevaktene tilbake og spurte hva det var hun ville.

- Kommer dere ikke tilbake, spurte jeg. «Nei», var svaret jeg fikk.

Resultatet ble at Thire utløste trygghetsalarmen og fikk bistand fra Hjelp24.

- Jeg er ikke ute etter å henge ut noen. De fleste nattevaktene er jeg veldig glad i. Men ingen skal behøve å bli behandlet på denne måten. Det er så sjokkerende at jeg mangler ord. Jeg føler meg fullstendig overkjørt, sier Thire.

Straffet
Både hendelsesforløpet og krangelen bekreftes av hjemmesykepleiens datalogg, som Dagbladet har lest.

- Det ble en diskusjon hvor det ene ordet tok det andre. De sa ting til meg og jeg sa ting til dem som ikke burde blitt sagt. Men å forlate meg hjelpeløs er et overgrep som ikke står i forhold til diskusjonen vi hadde. De kan ikke få lov til å utnytte mitt handikap som straff fordi jeg er et tenkende og kritisk menneske, sier Thire.

- Mildt sagt ufin
Den ene av de to nattevaktene bekrefter deler av hendelsesforløpet overfor Dagbladet:

- Vi hadde tenkt å komme tilbake når hun hadde fått roet seg. Men da hadde hun allerede søkt hjelp via trygghetsalarmen. At hun var ufin mot oss er mildt sagt, sier nattevakten til Dagbladet.

Nattevakta ønsker ikke å svare på spørsmål om bruk av handikap som straff. Hun henviser til taushetsplikten, og ber om at ytterligere spørsmål tas opp med avdelingssykepleier Bente Qvale. Qvale besvarte ikke Dagbladets henvendelser i går.

- Jeg kjenner ikke til saken og kommenterer ikke dette på prinsipielt grunnlag. Dette tar vi internt, ikke i avisa, sier bydelsdirektør Tove Stie til Dagbladet.