MS-syke Yngvil får 21 kroner dagen fra Nav

Vil bli bioteknolog, men får ikke mer studiestøtte. - Hennes eget ansvar, sier Nav.

PENGEKRANGEL: Yngvil Beate Gundersen blir ikke enig med Nav om hvilken plan hun skal følge. Derfor får hun bare grunnstønaden på 643 kroner i måneden. Eller 21,14 per dag. Foto: Dagbladet / Privat
PENGEKRANGEL: Yngvil Beate Gundersen blir ikke enig med Nav om hvilken plan hun skal følge. Derfor får hun bare grunnstønaden på 643 kroner i måneden. Eller 21,14 per dag. Foto: Dagbladet / PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Før jeg fikk diagnosen, tenkte jeg: Den som blir syk i Norge, får hjelp. Men det har vist seg at det ikke er sånn.

Det sier Yngvil Beate Gundersen (35). I 2004, da hun var 26 år, fikk hun diagnosen multippel sklerose (MS). Livet forandret seg totalt.

De siste to åra har vært tunge. Mye på grunn av sykdommen, men også på grunn av en langvarig og fortvilende kamp mot Nav.

- Fordi jeg er syk, får jeg ikke støtte til utdanningen jeg ønsker å ta. Hadde jeg vært frisk, hadde jeg bare gått til Statens lånekasse, så ville dette ordnet seg, sier Gundersen.

REDUSERT: Yngvil Beate Gundersen fikk MS-diagnosen i 2004. Tre år seinere begynte hun å studere bioteknologi. Foto: Privat
REDUSERT: Yngvil Beate Gundersen fikk MS-diagnosen i 2004. Tre år seinere begynte hun å studere bioteknologi. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vet ikke hvor ofte jeg har snakket med Yngvil, hvor hun har vært fortvilet, hvor hun har grått - etter nettopp å ha gjennomført en ny samtale med Nav, sier faren Jan Gundersen.

Til Sivilombudsmannen
Da MS-diagnosen kom, satte den tidligere basketballspilleren seg et mål. Hun ville bli bioteknologistudent ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Samme høst begynte hun å ta opp fag fra videregående.

Tre år seinere kom hun inn på NTNU. Det normerte løpet for masterstudiet i bioteknologi er femårig. For å få støtte fra Nav til dette, skrev Gundersen under på en avtale hvor hun takket ja til midler for de tre første utdanningsåra. De to siste måtte hun finansiere selv.

Hovedregelen tilsier at Nav skal gi støtte til ordinær utdanning i inntil tre år. Men:

Reglene gir åpning for å tildele ytterligere studiestønad, dersom helsemessige årsaker tilsier dette.

- Jeg mener Yngvil skulle blitt vurdert etter unntaksreglene fra første stund, sier pasient- og brukerombudet i Sør-Trøndelag, Elin Bakken.

Hun har klaget Gundersens sak inn for Sivilombudsmannen.

Møtte veggen
MS-diagnosen gjorde det umulig for Gundersen å henge med på den ordinære utdanningsplanen, slik forutsetningen for utbetalingene fra Nav var. Til slutt kollapset hun på hybelen, og hun har i lange perioder vært sykmeldt.

 

Nav Gausdal stanset studiestøtten i juni 2010. Siden nyttår 2012 har hun måttet klare seg med 643 kroner i måneden i grunnstønad fra Nav.

Eller 21 kroner og 14 øre per dag.

Må ha eget tempo
Yngvil oppholder seg nå i Gausdal. MS-sykdommen går i bølgedaler.
- Jeg skal tilbake til Trondheim, og jeg skal ta master i bioteknologi, når jeg bare blir frisk nok, forteller Yngvil, som har legens støtte til å følge sin drøm.

I januar i år fikk hun medhold i form av at vedtaket må behandles på nytt av hennes lokalkontor, Nav Gausdal. Der står saken i dag.

- Både min far og min mor er flinke til å hjelpe meg. Det gjør meg vondt å se at de også sliter. Mamma er egentlig pensjonist, men hun jobber nå - for å få midler til å hjelpe meg, sier 35-åringen.

- Yngvil har i Nav møtt manglende interesse og mye arroganse. Kampen har vært utmattende for henne. Utfallet på denne saken bør bli at de gjenåpner ytelsen, mener pasient- og brukerombud Elin Bakken.