VIDEOLINK: Her vitner Saif al-Islam via videolink i sin egen rettssak i juli 2015. Da ble han dømt til døden. Nå er han løslatt. Foto: NTB Scanpix 
VIDEOLINK: Her vitner Saif al-Islam via videolink i sin egen rettssak i juli 2015. Da ble han dømt til døden. Nå er han løslatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Muammar Kadhafis sønn dømt til døden i fjor. Nå skal han være løslatt

Saif al-Islam ute av fengsel, ifølge advokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sønnen til den tidligere diktatoren i Libya, Muammar Kadhafi, skal være løslatt fra fengsel.

Det opplyser sønnens advokat, ifølge The Independent.

Sønnen, som heter Saif al-Islam (44), ble dømt til døden i fjor for krigsforbrytelser han skal ha begått under den arabiske våren i 2011.

Det var den samme revolusjonen som veltet hans far, diktatoren Muammar Kadhafi, fra makta. Senere i borgerkrigen som oppsto i Libya, ble diktatoren drept.

- Løslatt i april

Sønnen al-Islam skal ha blitt løslatt allerede 12. april, og skal oppholde seg i Libya hvor han ifølge advokaten skal være trygg, skriver det engelskspråklige nyhetsnettstedet France24.

Advokaten ønsker imidlertid ikke å fortelle hvorvidt han har vært i kontakt med al-Islam den siste tida.

Sønnen skal ha blitt løslatt som følge av et amnesti erklært før den FN-støttede og nåværende libyske regjeringen tok over makta i mars, ifølge France24.

Diktator-sønnen ble ansett som farens mest trolige arvtaker, og hans mest betrodde sønn.

Fengslet i 2011

Han har blitt holdt fengslet siden 2011 da en opprørsgruppe tok ham til fange i Zintan-regionen i Libya. Opprørsgruppa nektet imidlertid å overlevere ham til domstolene i hovedstaden Tripoli, fordi de ikke stolte på at myndighetene kunne garantere at han ikke skulle rømme.

Han ble i juli 2015 dømt til døden av en domstol i hovedstaden. Han vitnet via videolink. Al-Islam ble dømt for medvirkning til dødsfallene til en rekke demonstranter som ble drept under den arabiske våren.

I oktober ble Libyas diktator Muammar Kadhafi drept i det han forsøkte å flykte fra byen Sirte. Det satte et endelig punktum for hans regime som hadde styrt siden 1969.

Norge på bombetokt

Norge var en del av intervensjonen i Libya, og bidro militært med norske bombefly. Ifølge Aftenposten var det norske piloter som står for det største antall bombetokt mot mål i Libya, størrelsen tatt i betraktning.

Ett av åtte jagerfly bar det norske flagget.

Siden har landet vært preget av ustabilitet og borgerkriglignende tilstander.