- Mubarak blir forsøkt presset ut av sine egne

Egypts visepresident og toppledere i hæren legger en plan for å fjerne ham fra presidentpalasset, skriver New York Times.

MUBARAK OG SULEIMAN: President Mubarak(t.v) blir forsøkt presset ut av visepresident Suleiman og toppledere i hæren. Foto: Reuters
MUBARAK OG SULEIMAN: President Mubarak(t.v) blir forsøkt presset ut av visepresident Suleiman og toppledere i hæren. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen er imidlertid ikke å avsette ham som president riktig ennå, skriver avisen, som har opplysningene fra ikke navngitte egyptiske og amerikanske tjenestemenn.

Den nyutnevnte visepresidenten, Omar Suleiman, vil etter planen lede en overgangsregjering som skal forhandle med opposisjonen om endringer i Egypts grunnlov og innføring av demokratiseringsprosesser.

Suleiman og toppledere i forsvaret diskuterer blant annet et forslag som går ut på å flytte Mubarak fra presidentpalasset til hans bolig i Sharm el Sheik, opplyser kilder i USAs administrasjon. Det kan også være aktuelt å sende ham på et lengre medisinsk opphold i Tyskland, hvor han årlig reiser på legesjekk.

Begge alternativene vil gi Mubarak en verdig utgang og i praksis fjerne ham som en sentral politisk brikke, selv om han beholder presidenttittelen inntil videre, skriver avisen. Det er en forutsetning for at forhandlinger med opposisjonsgrupper kan gjennomføres, sier en kilde.

(NTB)