SJUK: Egypts tidligere president Hosni Mubarak er angivelig så sjuk at han må følge rettssaken mot seg fra ei seng i rettssalen. Nå hevder hans forsvarer at Mubarak fortsatt er landets rettmessige president. Foto: AP Photo/Mohammed al-Law
SJUK: Egypts tidligere president Hosni Mubarak er angivelig så sjuk at han må følge rettssaken mot seg fra ei seng i rettssalen. Nå hevder hans forsvarer at Mubarak fortsatt er landets rettmessige president. Foto: AP Photo/Mohammed al-LawVis mer

- Mubarak er fortsatt president i Egypt

Forsvarer mener brev signert etterretningssjef ikke holder. Krever ny rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snart er det ett år siden Hosni Mubarak gikk av som president, etter å ha holdt Egypt i et jerngrep i nesten 30 år.

Nå hevder advokaten hans at Mubarak fortsatt er landets rettmessige president, ettersom han aldri skrev under på at han trakk seg.

- Dokumentet ble signert av Omar Suleiman, sier forsvarer Farid al-Deeb, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Ugyldig Suleiman er den tidligere etterretningssjefen i Egypt, som ble utpekt av Mubarak som visepresident under det folkelige opprøret mot Mubarak i januar i fjor.

Det var under rettssaken mot Mubarak i dag at forsvareren la fram disse argumentene. Han mener retten ikke er kompetent til å dømme Mubarak på bakgrunn av disse opplysningene, og at eks-presidenten derfor må overføres til en spesialdomstol.

Eks-presidenten er tiltalt for korrupsjon og for å ha gitt ordre om å skyte mot demonstrantene da protestene kom i gang på Tahrir-plassen i Kairo i fjor vinter. 850 mennesker ble drept under opprøret i fjor.

Hjerteproblemer Aktoratet har lagt ned påstand om dødsstraff for Mubarak, samt to av hans sønner, hans tidligere innenriksminister og seks av de øverste sjefene i politiet som står tiltalt sammen med ham.

Mubarak har fått alvorlige hjerteproblemer etter at han måtte gå av, og er angivelig så sjuk at han følger rettssaken mot seg fra ei seng i rettslokalet.

Den siste høringen i rettssaken er 16. februar, men det er ventet at forsvarerne for Mubarak og hans sønner vil bli ferdige med sine avslutningsprosedyrer i dag. Deretter vil advokatene til de andre tiltalte innlede sitt forsvar.

Nye valg Mubaraks avgang førte kun til en midlertidig stans i protestene på Tahrir-plassen, da det militære overgangsrådet heller ikke er videre populært blant demonstrantene.

HYLLER OFRENE: På fredag ble demonstrantene som mistet livet under fjorårets demonstrasjoner hyllet på Tahrir-plassen. Foto: AP Photo/Khalil Hamra
HYLLER OFRENE: På fredag ble demonstrantene som mistet livet under fjorårets demonstrasjoner hyllet på Tahrir-plassen. Foto: AP Photo/Khalil Hamra Vis mer

Nå pågår en lang og komplisert valgprosess.

I går ble det kjent at det politiske partiet til Det muslimske brorskapet vant valgene til Underhuset i det nye egyptiske parlamentet. I neste omgang vil representanter til Overhuset bli valgt, i flere forskjellige omganger.

Til sommeren er det ventet at egypterne skal velge sin første president - hvis alt går etter planen.

SNART ETT ÅR SIDEN: Om bare noen dager er det ett år siden den første demonstrasjonen mot Hosni Mubarak på Tahrir-plassen. Foto: EPA/ANDRE PAIN
SNART ETT ÅR SIDEN: Om bare noen dager er det ett år siden den første demonstrasjonen mot Hosni Mubarak på Tahrir-plassen. Foto: EPA/ANDRE PAIN Vis mer