Mubarak for retten

Dette er synet egyptere aldri trodde de ville få se. Ex-president Hosni Mubarak buret inne i en metallboks foran en egyptisk domstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mubaraks forsvarere forsøkte helt fram til rettssaken startet i dag å hindre den ydmykende framstillingen av den tidligere allmektige presidenten.

Men folk jublet da den 83 år gamle Mubarak ble trillet inn i rettslokalet på en båre, og plassert i stålburet.

Henrykt over synet Mubarak er tiltalt for korrupsjon, og for å ha gitt ordre til å drepe demonstranter på blant annet Tahrir-plassen i Kairo, da folket reiste seg mot regimet i februar. Mubarak er tiltalt sammen med sine sønner Alaa og Gemal.

Dommer Ahmed Refaat åpnet rettsmøtet med å be om orden.

- Det siviliserte egyptiske folket forutsetter ro, for å sørge for at rettens arbeid blir gjort på en slik måte at vi kan glede gud den allmektige og vår samvittighet, sa dommer Refaat.

Rettssaken er flyttet fra sentrum av Kairo til et politiakademi. 3000 soldater og politifolk holder vakt utenfor politiakademiet der rettssaken finner sted.

Da tiltalen ble lest opp for Mubarak og sønnene nektet de alle for skyld. Tiltalen mot Mubarak kan gi dødsstraff.

Mange var møtt fram utenfor rettslokalet der rettsmøtet ble vist på TV-skjermer.

- Jeg er henrykt over å se ham i en kasse. Jeg føler at min sønns sjel omsider begynner å finne ro, og at hans blod vil kjølne, sier Saeeda Hassan Abdel-Raouf, moren til en 22 år gammel demonstrant som ble drept i opptøyene til telegrambyrået AP.

Vanskelige beviser Men det blir trolig ikke lett å legge fram bevis som viser at Mubarak selv ga direkte ordre om å drepe demonstranter. Det vi vet er at rundt 850 demonstranter ble drept. Men de ble ikke drept av hæren, som valgte å innta en nøytral holdning til demonstrantene. Mubarak er selv general og en av deres egne.

De aller fleste drepte ble drept av det som trolig var agenter fra forskjellige sikkerhetsorganer. De angrep brutalt med skytevåpen og steiner, men de var kledd i sivil, og det er uklart hvem som ga ordren til angrep på demonstrantene. BBC skriver at å klistre ansvaret for drapene på Mubarak vil bli en vanskelig oppgave.

Dommer Ahmed Refaat er en respektert jurist, og vurderes som uavhengig av landets nåværende militære myndigheter, skriver regjeringsorganet al-Ahram.