Mubarak frikjent

En domstol i Egypt har frifunnet tidligere president og diktator Hosni Mubarak for en tiltale om korrupsjon. Men det er usikkert om han blir løslatt.

FRIKJENT:  Tidligere president i Egypt, Hosni Mubarak, vinker til tilhengere i rettssalen 13. april i år hvor han satt i et bur. Nå er han frikjent for en anklage om korrupsjon. Men det er uklart om han blir løslatt, fordi flere tiltaler venter ham. Foto: REUTERS / Scanpix
FRIKJENT: Tidligere president i Egypt, Hosni Mubarak, vinker til tilhengere i rettssalen 13. april i år hvor han satt i et bur. Nå er han frikjent for en anklage om korrupsjon. Men det er uklart om han blir løslatt, fordi flere tiltaler venter ham. Foto: REUTERS / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne tiltalen gjaldt misbruk av de årlige tildelingene av penger til drift av presidentpalassene for seg og familien. Men Hosni Mubarak er ikke frikjent for andre tiltaler som gjelder korrupsjon. Derfor kan aktoratet hindre ham i å bli løslatt.

Han risikerer fortsatt å bli stilt for retten på nytt for å ha medvirket til drap på demonstranter under den egyptiske revolusjonen i 2011.

I den eksplosive tilstanden som hersker i Egypt i disse dagene, hvor sikkerhetsstyrkene har gjennomført et blodbad for å slå ned tilhengerne av den avsatte presidenten, Muhamed Mursi, ville en løslatelse av Mubarak være som å utløse ei bombe. Ingen kan forutse følgene.

Mubaraks advokat, Farid al-Dib, sa i dag, mandag, at han venter at Mubarak vil bli løslatt seinere på dagen. Men advokaten har tidligere kommet med tilsvarende uttalelser, som seinere har vist seg å ikke stemme.

- Det eneste som gjenstår er en enkel administrativ prosedyre som ikke bør ta mer enn 48 timer. Han bør være fri innen slutten av uka, sa advokat Farid al-Dib mandag formiddag.

85 år gamle Mubarak ble styrtet i februar 2011, i kjølvannet av de store demonstrasjonene mot det daværende regimet. Han styrte Egypt med hard hånd i tre tiår, med sterk støtte fra de militære. Hæren besluttet imidlertid å støtte folkeopprøret mot Mubarak og etablerte etter avsettelsen et overgangsstyre. I fjor vant islamistene valget på ny nasjonalforsamling, men etter kuppet 3. juli er militæret tilbake ved makta i Egypt.