- Mubarak har ikke rømt landet

Egypts USA-ambassade rykker ut mot rykter. To nye dødsofre i går kveld.

PRESIDENT UNDER PRESS:  Demonstranter i millionbyen Alexandria river ned en plakat av Hosni Mubarak. Selv har ikke den 82 år gamle presidenten gitt livstegn siden uroen startet for alvor. FOTO: AFP/SCANPIX.
PRESIDENT UNDER PRESS: Demonstranter i millionbyen Alexandria river ned en plakat av Hosni Mubarak. Selv har ikke den 82 år gamle presidenten gitt livstegn siden uroen startet for alvor. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ryktene om at president Hosni Mubarak (82) skal ha forlatt et hjemland i gryende opprør har vært så mange og sterke i dag, at en talsmann for Egypts ambassade i USA har rykket ut.

- Vi kan kategorisk avkrefte rykter om at president Mubarak eller noen i hans familie har forlatt Egypt, sier ambassadetalsmannen Karim Haggag til CNN etter det verste urodøgnet i landet siden 1977.

Ved 22.30-tiden melder nyhetsbyrået AP at ytterligere to mennesker  har mistet livet i Kairo. Dermed er det registrert seks dødsofre i uroen så langt.

Verken ja eller nei fra Obama Og i kveld vil talsmann i Det Hvite Hus i Washington D.C., Robert Gates, verken svare ja eller nei på om president Barrack Obama og hans nærmeste fortsatt støtter Mubarak.

Den 82 år gamle presidenten, som nærmer seg 30 år ved makten etter at han overtok i oktober 1981 da forgjengeren og Fredspris-vinneren Anwar Sadat ble drept, har ikke vist seg eller sagt noe offentlig etter at opptøyene startet.

860 arrestert Fire mennesker ble drept under opptøyene i går - tre demonstranter i Suez og en politimann i Kairo. I dag har myndighetene skjerpet forbudet mot demonstrasjoner, og ifølge nyhetsbyrået AP er 860 mennesker innbrakt av politiet siste døgn.

I dag har det vært vanlig arbeidsdag igjen i Egypt og færre demonstranter i Kairo og de andre store byene enn på den offentlige høytidsdagen i går da «Politiets dag» ble forvandlet til «Vredens dag».

I BRANN:  Demonstranter har satt fyr på bildekk i sentrum av Kairo i kveld. FOTO: EPA/SCANPIX.
I BRANN: Demonstranter har satt fyr på bildekk i sentrum av Kairo i kveld. FOTO: EPA/SCANPIX. Vis mer

Men i kveld har folkemassene i Kairo økt igjen.

Som i Tunisia, er det økningen i matvarepriser, som har gitt grobunn for protestene mot regimet.

Da myndighetene fortalte at Mubareks parti hadde fått over 90 prosent av stemmene ved det siste parlamentsvalget i november, fikk opposisjonen bensin til bålet.

Den opptellingen var for drøy for mange av Egypts nærmere 80 millioner innbyggere.

Med årlige milliardoverføringer, er Egypt viktigste allierte for USA i de arabiske landene i Midt-Østen. I fjor sponset USA det egyptiske forsvaret med 1,3 millarder dollar - nærmere 8 milliarder kroner - ifølge CNN.

- REFORMER:  I dag sa USAs utenriksminister Hillary Clinton at Egypts regjering bør lytte til folket. Her fra pressekonferansen i Det Hvite Hus sammen Jordans utenriksminister Nasser Judeh. FOTO: MICHAEL REYNOLDS, EPA/SCANPIX.
- REFORMER: I dag sa USAs utenriksminister Hillary Clinton at Egypts regjering bør lytte til folket. Her fra pressekonferansen i Det Hvite Hus sammen Jordans utenriksminister Nasser Judeh. FOTO: MICHAEL REYNOLDS, EPA/SCANPIX. Vis mer

USAs utenriksminister Hillary Clinton har skjerpet sine kommentarer til situasjonen i Egypt i løpet av det siste døgnet.  

I går sa Clinton at Egypts regjering «virker sterk» og i stand til å lytte til «folkets ambisjoner».

På en pressekonferanse i Washington D.C. i dag tok den amerikanske utenriksministeren et langt steg videre i å gi egyptiske myndigheter råd om hva som bør skje. 

- Viktig mulighet for reformer - Vi tror sterkt at Egypts regjering nå har en viktig mulighet til å implementere politiske, økonomiske og sosiale reformer som svarer til de legitimerte behovene og interessene til Egypts folk, sa Clinton mens hun satt sammen med Jordans utenriksminister Nasser Judeh på pressekonferansen i Det Hvite Hus.

Jordans utenriksminister er i Washington D.C. på besøk som er planlagt før det «tok fyr» i Tunisia og Egypt.

Nettopp Jordan er et ett av landene i regionen som kan bli «smittet» av jasmin-revolusjonen i Tunisia, mener Midt-Østen-kjennere.

Fakta om Egypt

•Rundt 79 millioner innbyggere
•Hosni Mubarak har vært president siden 1981 og er den lengstsittende egyptiske presidenten noensinne. Han leder et autoritært og det mange anser som et undertrykkende regime.
•Mubarak leder Det nasjonaldemokratiske partiet (NDP) som har regjert Egypt siden stiftelsen i 1978.
•Opposisjonsgruppen Det muslimske brorskap er erklært forbudt.
•Valget til ny nasjonalforsamling før jul ble boikottet av flere grupper, og internasjonale observatører fikk ikke overvåke valget.
•Egypts nødrettslov har vært nedfelt i grunnloven i over 30 år. Den innebærer blant annet forbud mot demonstrasjoner som ikke er godkjent av myndighetene. Folk kan pågripes og fengsles uten at det foreligger siktelser eller tiltaler.
•Flere titusen demonstranter har innledet protester mot regimet og krever blant annet nyvalg, flere arbeidsplasser og slutt på nødrettsloven.
(Kilde: NTB).

 

MER URO:  Etter en roligere dag i de store egyptiske byene i dag, har større folkemasser samlet seg i Kairo i kveld. Ytterligere en politimann og en demonstrant er rapportert drept onsdag kveld. FOTO: LEFTERIS PITARRAKIS, AP/SCANPIX.
MER URO: Etter en roligere dag i de store egyptiske byene i dag, har større folkemasser samlet seg i Kairo i kveld. Ytterligere en politimann og en demonstrant er rapportert drept onsdag kveld. FOTO: LEFTERIS PITARRAKIS, AP/SCANPIX. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer