Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mubarak har ikke rømt landet

Egypts USA-ambassade rykker ut mot rykter. To nye dødsofre i går kveld.

 PRESIDENT UNDER PRESS:  Demonstranter i millionbyen Alexandria river ned en plakat av Hosni Mubarak. Selv har ikke den 82 år gamle presidenten gitt livstegn siden uroen startet for alvor. FOTO: AFP/SCANPIX.
PRESIDENT UNDER PRESS: Demonstranter i millionbyen Alexandria river ned en plakat av Hosni Mubarak. Selv har ikke den 82 år gamle presidenten gitt livstegn siden uroen startet for alvor. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ryktene om at president Hosni Mubarak (82) skal ha forlatt et hjemland i gryende opprør har vært så mange og sterke i dag, at en talsmann for Egypts ambassade i USA har rykket ut.

- Vi kan kategorisk avkrefte rykter om at president Mubarak eller noen i hans familie har forlatt Egypt, sier ambassadetalsmannen Karim Haggag til CNN etter det verste urodøgnet i landet siden 1977.

Ved 22.30-tiden melder nyhetsbyrået AP at ytterligere to mennesker  har mistet livet i Kairo. Dermed er det registrert seks dødsofre i uroen så langt.

Verken ja eller nei fra Obama Og i kveld vil talsmann i Det Hvite Hus i Washington D.C., Robert Gates, verken svare ja eller nei på om president Barrack Obama og hans nærmeste fortsatt støtter Mubarak.

Den 82 år gamle presidenten, som nærmer seg 30 år ved makten etter at han overtok i oktober 1981 da forgjengeren og Fredspris-vinneren Anwar Sadat ble drept, har ikke vist seg eller sagt noe offentlig etter at opptøyene startet.

860 arrestert Fire mennesker ble drept under opptøyene i går - tre demonstranter i Suez og en politimann i Kairo. I dag har myndighetene skjerpet forbudet mot demonstrasjoner, og ifølge nyhetsbyrået AP er 860 mennesker innbrakt av politiet siste døgn.

I dag har det vært vanlig arbeidsdag igjen i Egypt og færre demonstranter i Kairo og de andre store byene enn på den offentlige høytidsdagen i går da «Politiets dag» ble forvandlet til «Vredens dag».

 I BRANN:  Demonstranter har satt fyr på bildekk i sentrum av Kairo i kveld. FOTO: EPA/SCANPIX.
I BRANN: Demonstranter har satt fyr på bildekk i sentrum av Kairo i kveld. FOTO: EPA/SCANPIX. Vis mer

Men i kveld har folkemassene i Kairo økt igjen.

Som i Tunisia, er det økningen i matvarepriser, som har gitt grobunn for protestene mot regimet.

Da myndighetene fortalte at Mubareks parti hadde fått over 90 prosent av stemmene ved det siste parlamentsvalget i november, fikk opposisjonen bensin til bålet.

Den opptellingen var for drøy for mange av Egypts nærmere 80 millioner innbyggere.

Med årlige milliardoverføringer, er Egypt viktigste allierte for USA i de arabiske landene i Midt-Østen. I fjor sponset USA det egyptiske forsvaret med 1,3 millarder dollar - nærmere 8 milliarder kroner - ifølge CNN.

 - REFORMER:  I dag sa USAs utenriksminister Hillary Clinton at Egypts regjering bør lytte til folket. Her fra pressekonferansen i Det Hvite Hus sammen Jordans utenriksminister Nasser Judeh. FOTO: MICHAEL REYNOLDS, EPA/SCANPIX.
- REFORMER: I dag sa USAs utenriksminister Hillary Clinton at Egypts regjering bør lytte til folket. Her fra pressekonferansen i Det Hvite Hus sammen Jordans utenriksminister Nasser Judeh. FOTO: MICHAEL REYNOLDS, EPA/SCANPIX. Vis mer

USAs utenriksminister Hillary Clinton har skjerpet sine kommentarer til situasjonen i Egypt i løpet av det siste døgnet.  

I går sa Clinton at Egypts regjering «virker sterk» og i stand til å lytte til «folkets ambisjoner».

På en pressekonferanse i Washington D.C. i dag tok den amerikanske utenriksministeren et langt steg videre i å gi egyptiske myndigheter råd om hva som bør skje. 

- Viktig mulighet for reformer - Vi tror sterkt at Egypts regjering nå har en viktig mulighet til å implementere politiske, økonomiske og sosiale reformer som svarer til de legitimerte behovene og interessene til Egypts folk, sa Clinton mens hun satt sammen med Jordans utenriksminister Nasser Judeh på pressekonferansen i Det Hvite Hus.

Jordans utenriksminister er i Washington D.C. på besøk som er planlagt før det «tok fyr» i Tunisia og Egypt.

Nettopp Jordan er et ett av landene i regionen som kan bli «smittet» av jasmin-revolusjonen i Tunisia, mener Midt-Østen-kjennere.

 

 MER URO:  Etter en roligere dag i de store egyptiske byene i dag, har større folkemasser samlet seg i Kairo i kveld. Ytterligere en politimann og en demonstrant er rapportert drept onsdag kveld. FOTO: LEFTERIS PITARRAKIS, AP/SCANPIX.
MER URO: Etter en roligere dag i de store egyptiske byene i dag, har større folkemasser samlet seg i Kairo i kveld. Ytterligere en politimann og en demonstrant er rapportert drept onsdag kveld. FOTO: LEFTERIS PITARRAKIS, AP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling