«Mubarak, kom deg ut!»

En «tunisiami» feier over Egypt. Politiet bruker tåregass og køller mot titusenvis av demonstranter.

Anti-government protesters demonstrate in downtown Cairo, Egypt Tuesday, Jan. 25, 2011. Hundreds of anti-government protesters marched in the Egyptian capital chanting against President Hosni Mubarak and calling for an end to poverty. (AP Photo/Mohammed Abu Zaid)
Anti-government protesters demonstrate in downtown Cairo, Egypt Tuesday, Jan. 25, 2011. Hundreds of anti-government protesters marched in the Egyptian capital chanting against President Hosni Mubarak and calling for an end to poverty. (AP Photo/Mohammed Abu Zaid)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i Kairo og har bilder/tips, kontakt Dagbladet på telefon +47 24 00 00 00 eller 2400@db.no.

(Dagbladet): Tydelig inspirert av revolusjonen i Tunisia marsjerer titusenvis av demonstranter over hele Egypt i dag. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har en av arrangørene omtalt aksjonen, som har fått tilnavnet «vredens dag», for «begynnelsen på slutten».

- Det er slutten på stillhet, aksept og underkastelse for hva som skjer i landet vårt. Det vil være starten på en ny side i Egypts historie.

Styrt med jernhånd Demonstrasjoner er sjelden vare i Egypt, som har blitt styrt med jernhånd av president Hosni Mubarak siden 1981.

Myndighetene var forberedt på demonstrasjonen, som de har erklært ulovlig, etter at tusenvis hadde varslet deltakelse på Facebook. Dermed var gatene i Kairo sperret allerede i morgentimene i dag, i tillegg til at store politistyrker var utplassert.

«MUBARAK, KOM DEG UT!»: En demonstrant står midt blant opprørspolitiet med en plakat med fransk påskrift der det står: «Mubarak, kom deg ut!». Foto: AP Photo/Mohammed Abu Zaid/Scanpix
«MUBARAK, KOM DEG UT!»: En demonstrant står midt blant opprørspolitiet med en plakat med fransk påskrift der det står: «Mubarak, kom deg ut!». Foto: AP Photo/Mohammed Abu Zaid/Scanpix Vis mer

Men demonstrantene brøt seg gjennomsperringene, og fem skal ha blitt såret i sammenstøt med politiet. Titusenvis av demonstranter har utfordret politiets sperringer. Politiet har på sin side brukt tåregass, vannkanoner og køller for å få kontroll over demonstrantene.

«Ned med Mubarak!» Deretter samlet de egyptiske aksjonistene seg foran lokalene til landets høyesterett og ropte slagord som «Mubarak, kom deg ut!», «Ned med Mubarak» og plakater der det sto «Tunisia er løsningen!».

Demonstrantene krever blant annet nyvalg, flere arbeidsplasser og at den såkalte nødrettsloven må fjernes. Loven innebærer forbud mot demonstrasjoner som ikke er godkjent av myndighetene, og at folk kan pågripes og fengsles uten siktelse, tiltale eller dom.

Myndighetene i Egypt har erklært demonstrasjonen ulovlig, mens aktivistene hevder de har søkt om tillatelse, men at de ikke fikk det på grunn av «sikkerheten».

- Vi er ikke dårligere enn Tunisia Innenriksminister Habib al-Adli hadde gitt politiet ordre om å pågripe «alle personer som uttrykker sine hensikter på ulovlig vis», skriver nyhetsbyrået AFP.

Det muslimske brorskapet, den største opposisjonsbevegelsen i Egypt, og Wafd-partiet, landets eldste politiske parti, har formelt ikke støttet demonstrasjonene, men har opplyst at flere av deres medlemme deltar.

Vis mer

I Tunisia ble president Zine el-Abidine Ben Ali felt av opprøret, og det er åpenbart hvor egypterne har fått motivasjonen fra:

- Vi er ikke dårligere enn Tunisia. Titusenvis gikk ut i gatene og krevde sin rett helt til presidenten ble fjernet og måtte forlate landet. Vi krever våre rettigheter, skriver arrangørene på Facebook-siden sin, som har nærmere 90 000 tilhengere.

SAMMENSTØT: En demonstrant støter sammen med opprørspoliti i Kairo sentrum i Egypt. Foto: AP Photo/Mohammed Abu Zaid/Scanpix
SAMMENSTØT: En demonstrant støter sammen med opprørspoliti i Kairo sentrum i Egypt. Foto: AP Photo/Mohammed Abu Zaid/Scanpix Vis mer